سلسله مینگ: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۹ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:2c6ac4ec708f0ead.jpg|بندانگشتی|تصویری از سلسله مینگ]]
[[پرونده:2c6ac4ec708f0ead.jpg|بندانگشتی|تصویری از سلسله مینگ. قابل بازیابی از https://www.sutori.com/en/story/asia-1400-1800-s--oBFTzrMJfWU5GyxQBjx4S7ed]]


=== '''''مقدمه''''' ===
سلسله‌ی مینگ(1644-1368 میلادی) از سال 1368 آغاز می شود و در سال 1644 به پایان می رسد.در طول دوران [[سلسله یوان|سلسله ­ی یوان]] که کمتر از یک قرن دوام داشت، در میان مردم این کشور یک احساس قوی ضد حکومت مغول­ ها به ­وجود آمد. وقوع حوادث پشت سرِ هم طبیعی در دهه‌ی1340 میلادی، در نهایت موجب شورش کشاورزان شد. در نتیجه [[سلسله یوان|حکومت یوان]] در سال 1368 توسط سلسله‌ی مینگ فروپاشید.
سلسله ی مینگ از سال 1368 آغاز می شود و در سال 1644 به پایان می رسد.


=== '''سلسله ­ی مینگ(1644-1368 میلادی)''' ===
=== رشد صنایع ===
در طول دوران سلسله­‌ی یوان که کمتر از یک قرن دوام داشت، در میان مردم این کشور یک احساس قوی ضد حکومت مغول­‌ها به‌­وجود آمد. وقوع حوادث پشت سرِ هم طبیعی در دهه­‌ی1340 میلادی، در نهایت موجب شورش کشاورزان شد. در نتیجه حکومت یوان در سال 1368 توسط سلسله­‌ی مینگ فروپاشید.
با افزایش [[جمعیت چین|جمعیت]] شهر نشین، بخش کارگری [[جمعیت چین|جمعیت]] گسترش یافت و پیچیده ­تر شد. مرکز شهرهای بزرگی هم­چون نانجینگ و [[پکن]] زمینه را برای رشد صنایع خصوصی، به ویژه صنایع کوچک مثل کاغذ سازی، ابریشم، کتان، و ظروف سفالین فراهم ساخت. در اغلب بخش­ های کشور شهرهای کوچک با بازارهایی در کنار آن­ها به وجود آمدند که به فروش مواد غذایی و ملزومات اولیه‌ی مردم می ­پرداختند.


با افزایش جمعیت شهر نشین، بخش کارگری جمعیت گسترش یافت و پیچیده­‌تر شد. مرکز شهرهای بزرگی هم­چون نانجینگ و [[پکن]] زمینه را برای رشد صنایع خصوصی، به ویژه صنایع کوچک مثل کاغذ سازی، ابریشم، کتان، و ظروف سفالین فراهم ساخت. در اغلب بخش­‌های کشور شهرهای کوچک با بازارهایی در کنار آن­‌ها به وجود آمدند که به فروش مواد غذایی و ملزومات اولیه‌­ی مردم می‌­پرداختند.
علی­رغم بیگانه ستیزی و درونگرایی معنوی ویژه ­ی حاصله از محبوبیت فزاینده‌ی [[مکتب نئو کنفوسیوس|نئوکنفوسیوسی]]، [[چین]] تحت حاکمیت مینگ منزوی نشد. تجارت خارجی و سایر ارتباطات با جهان خارج، به ویژه [[ژاپن]]، تا حد قابل ملاحظه ­ای افزایش یافت. تجار چینی با دریانوردی جِنگ ­خِه، تمام اقیانوس هند را کشف کرده و به شرق آفریقا رسیدند.
[[پرونده:Hongwu-emperor-hanging-scroll-silk-colour-ink.webp|بندانگشتی|خونگ وو(Hong Wu) بنیانگذار سلسله ی مینگ]]
[[پرونده:Main-qimg-9209c7ab1bea40a84700ea3245ba4981-lq.jpg|بندانگشتی|تصویر خونگ وو(Hong wu) بنیانگذار سلسله مینگ. قابل بازیابی از https://www.worldhistory.org/Silk/]]
علی­رغم بیگانه ستیزی و درونگرایی معنوی ویژه­‌ی حاصله از محبوبیت فزاینده­‌ی نئوکنفوسیوسی، چین تحت حاکمیت مینگ منزوی نشد. تجارت خارجی و سایر ارتباطات با جهان خارج، به ویژه ژاپن، تا حد قابل ملاحظه‌­ای افزایش یافت. تجار چینی با دریانوردی جِنگ­خِه، تمام اقیانوس هند را کشف کرده و به شرق آفریقا رسیدند.
خونگ وو( Hong Wu)بنیانگذار سلسله‌ی مینگ، برخلاف سلسله­ های سونگ و مغول که بیشتر روی مالیات حاصله از تجارت متکی بودند، سیاستی را ترسیم کرد که [[چین]] کم­تر به کسب درآمد از طریق تجارت و بیشتر علاقمند به بخش کشاورزی بود. احتمالا به این خاطر که او خود یک کشاورز بود و سیستم اقتصادی امپراتوری را نیز بر پایه ­ی کشاورزی گذاشت. در زمان حاکمیت مینگ، از زمینداران فئودال دوران سونگ و مغول سلب مالکیت شد و زمین­های آنان مصادره و به کشاورزان اجاره داده شد. پس از مرگ امپراتور یونگ­لی، مجددا زمینداران بخش خصوصی، بخش کشاورزی چین را در اختیار گرفتند و این امر زمینه را برای از میان بردن بدترین فقری که از زمان رژیم سابق دامنگیر مردم شده بود فراهم ساخت.
[[پرونده:دودمان مینگ.jpg|بندانگشتی|نقشه سلسله مینگ در چین]]
خونگ وو(Hong Wu) بنیانگذار سلسله­‌ی مینگ، برخلاف سلسله‌­های سونگ و مغول که بیشتر روی مالیات حاصله از تجارت متکی بودند، سیاستی را ترسیم کرد که چین کم­تر به کسب درآمد از طریق تجارت و بیشتر علاقمند به بخش کشاورزی بود. احتمالا به این خاطر که او خود یک کشاورز بود و سیستم اقتصادی امپراتوری را نیز بر پایه­‌ی کشاورزی گذاشت. در زمان حاکمیت مینگ، از زمینداران فئودال دوران سونگ و مغول سلب مالکیت شد و زمین‌­های آنان مصادره و به کشاورزان اجاره داده شد. پس از مرگ امپراتور یونگ­لی(Yong-le)، مجددا زمینداران بخش خصوصی، بخش کشاورزی چین را در اختیار گرفتند و این امر زمینه را برای از میان بردن بدترین فقری که از زمان رژیم سابق دامنگیر مردم شده بود فراهم ساخت.


سلسله­‌ی مینگ از حکومت مرکزی قوی و پیچیده­ای برخوردار بود که توانست امپراتوری را کنترل و متحد نگه‌دارد. نقش امپراتور، علی­رغم ادعای دربار بیشتر استبدادی بود و بوروکراسی حاکم زمینه‌­ی سقوط سلسله را به دلیل ناتوانی در هماهنگ شدن با تغییرات اجتماعی مورد نیاز فراهم کرد و موجب سقوطش شد.
=== '''حکومت''' ===
سلسله ­ی مینگ از حکومت مرکزی قوی و پیچیده ­ای برخوردار بود که توانست امپراتوری را کنترل و متحد نگهدارد. نقش امپراتور، علی­رغم ادعای دربار بیشتر استبدادی بود و بوروکراسی حاکم زمینه ­ی سقوط سلسله را به دلیل ناتوانی در هماهنگ شدن با تغییرات اجتماعی مورد نیاز فراهم کرد و موجب سقوطش شد.


امپراتور یونگ­لی، مصرانه تلاش کرد تا نفوذ چین در خارج از این سرزمین را با درخواست اعزام سفیر از سوی کشورهای پیرامونی برای اعلام وفاداری به مینگ، به فراتر از مرزهای خود گسترش دهد. لذا یک ناوگان بزرگ دریایی، از جمله چهار کشتی باقابلیت جابه جایی 1500 تن کالا، یک ارتش مجهز با یک میلیون نیرو( برخی برآورد 9/1 میلیون هم کرده‌­اند)، ساخته شد. ارتش چین برای مدت 20 سال ویتنام را اشغال کرد، در حالی­که ناوگان چینی دریاهای چین را تا اقیانوس هند پیمود و به سواحل شرق آفریقا رسید. هم­چنین، چینی­‌ها در شرق مغولستان نفوذ کردند. چندین سفر بزرگ دریایی به نمایندگی از امپراتور به خلیج فارس و شرق آفریقا اعزام شدند. از نظر داخلی، کانال بزرگ آبی توسعه یافت و محرکی برای تجارت داخلی بود. سالانه بیش از یکصد هزار تن فولاد تولید شد. کتاب­‌های زیادی با استفاده از صنعت حروف چاپی متحرک منتشر گردید. شهر ممنوعه(کاخ امپراتوری) در پکن به شکوه و جلال کنونی رسید. در همین ایام بود که اهمیت چین جنوبی کشف و محصولات کشاورزی جدیدی به‌­صورت گسترده کِشت و صنایعی هم­چون سفالگری و پارچه بافی توسعه پیدا کرد. آخرین بازسازی دیوار چین برای حفاظت از متجاوزین خارجی به مورد اجرا گذاشته شد و بیشتر قسمت­‌های دیوار امروزین توسط سلسله­‌ی مینگ بازسازی و یا ساخته شد و برج­‌های نگهبانی باز طراحی و در آن­ها توپ­‌های آتشین مستقر گردید.
امپراتور یونگ­لی، مصرانه تلاش کرد تا نفوذ [[چین]] در خارج از این سرزمین را با درخواست اعزام سفیر از سوی کشورهای پیرامونی برای اعلام وفاداری به مینگ، به فراتر از مرزهای خود گسترش دهد. لذا یک ناوگان بزرگ دریایی، از جمله چهار کشتی باقابلیت جابه جایی 1500 تن کالا، یک ارتش مجهز با یک میلیون نیرو( برخی برآورد 9/1 میلیون هم کرده ­اند)، ساخته شد. ارتش [[چین]] برای مدت 20 سال ویتنام را اشغال کرد، در حالی­که ناوگان چینی دریاهای [[چین]] را تا اقیانوس هند پیمود و به سواحل شرق آفریقا رسید. هم­چنین، چینی­ ها در شرق مغولستان نفوذ کردند. چندین سفر بزرگ دریایی به نمایندگی از امپراتور به خلیج فارس و شرق آفریقا اعزام شدند. از نظر داخلی، کانال بزرگ آبی توسعه یافت و محرکی برای تجارت داخلی بود. سالانه بیش از یکصد هزار تن فولاد تولید شد. کتاب­ های زیادی با استفاده از صنعت حروف چاپی متحرک منتشر گردید. [[شهر ممنوعه پکن|شهر ممنوعه]](کاخ امپراتوری) در [[پکن]] به شکوه و جلال کنونی رسید.  


در سال 1542 میلادی، آلتان خان، خانِ خانان مغول­، فعالیت­‌های ایذایی خود را در مرزهای شمالی کشور آغاز کرد. در سال 1550 میلادی، ارتش او به حومه‌­ی پکن رسید. لذا، امپراتوری هم­زمان درگیر مبارزه با راهزنان دریایی ژاپن در سواحل جنوبی هم شد. در همین ایام مرگ آورترین زلزله‌­ی تاریخ نیز در سال 1556 میلادی در استان شانسی رخ داد و موجب مرگ و میر حدود 830 هزار نفر در این منطقه شد<ref>سابقی، محمد علی(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،جلد اول، ص 128-130</ref>.
در همین ایام بود که اهمیت [[چین]] جنوبی کشف و محصولات کشاورزی جدیدی به ­صورت گسترده کِشت و صنایعی هم­چون سفالگری و پارچه بافی توسعه پیدا کرد. آخرین بازسازی دیوار چین برای حفاظت از متجاوزین خارجی به مورد اجرا گذاشته شد و بیشتر قسمت­ های دیوار امروزین توسط سلسله‌ی مینگ بازسازی و یا ساخته شد و برج­ های نگهبانی باز طراحی و در آن­ها توپ­ های آتشین مستقر گردید. در سال 1542 میلادی، آلتان خان، خانِ خانان مغول­، فعالیت­ های ایذایی خود را در مرزهای ش[[مالی]] کشور آغاز کرد. در سال 1550 میلادی، ارتش او به حومه‌ی [[پکن]] رسید. لذا، امپراتوری هم­زمان درگیر مبارزه با راهزنان دریایی [[ژاپن]] در سواحل جنوبی هم شد. در همین ایام مرگ آورترین زلزله‌ی تاریخ نیز در سال 1556 میلادی در استان شانسی رخ داد و موجب مرگ و میر حدود 830 هزار نفر در این منطقه شد<ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ [[چین]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی]، جلد 1، ص.128-130.</ref>.


نیز نگاه کنید به [[سلسله های دوران امپراطوری چین(907-960)|سلسله های دوران امپراطوری چین]]
== نیز نگاه کنید به[[ سلسله های دوران امپراطوری چین(907-960)| ]] ==
=== کتابشناسی ===
[[ سلسله های دوران امپراطوری چین(907-960)|سلسله های دوران امپراطوری چین(907-960)]]؛ [[سلسله یوان]]
 
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۱ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۴۳

تصویری از سلسله مینگ. قابل بازیابی از https://www.sutori.com/en/story/asia-1400-1800-s--oBFTzrMJfWU5GyxQBjx4S7ed

سلسله‌ی مینگ(1644-1368 میلادی) از سال 1368 آغاز می شود و در سال 1644 به پایان می رسد.در طول دوران سلسله ­ی یوان که کمتر از یک قرن دوام داشت، در میان مردم این کشور یک احساس قوی ضد حکومت مغول­ ها به ­وجود آمد. وقوع حوادث پشت سرِ هم طبیعی در دهه‌ی1340 میلادی، در نهایت موجب شورش کشاورزان شد. در نتیجه حکومت یوان در سال 1368 توسط سلسله‌ی مینگ فروپاشید.

رشد صنایع

با افزایش جمعیت شهر نشین، بخش کارگری جمعیت گسترش یافت و پیچیده ­تر شد. مرکز شهرهای بزرگی هم­چون نانجینگ و پکن زمینه را برای رشد صنایع خصوصی، به ویژه صنایع کوچک مثل کاغذ سازی، ابریشم، کتان، و ظروف سفالین فراهم ساخت. در اغلب بخش­ های کشور شهرهای کوچک با بازارهایی در کنار آن­ها به وجود آمدند که به فروش مواد غذایی و ملزومات اولیه‌ی مردم می ­پرداختند.

علی­رغم بیگانه ستیزی و درونگرایی معنوی ویژه ­ی حاصله از محبوبیت فزاینده‌ی نئوکنفوسیوسی، چین تحت حاکمیت مینگ منزوی نشد. تجارت خارجی و سایر ارتباطات با جهان خارج، به ویژه ژاپن، تا حد قابل ملاحظه ­ای افزایش یافت. تجار چینی با دریانوردی جِنگ ­خِه، تمام اقیانوس هند را کشف کرده و به شرق آفریقا رسیدند.

تصویر خونگ وو(Hong wu) بنیانگذار سلسله مینگ. قابل بازیابی از https://www.worldhistory.org/Silk/

خونگ وو( Hong Wu)بنیانگذار سلسله‌ی مینگ، برخلاف سلسله­ های سونگ و مغول که بیشتر روی مالیات حاصله از تجارت متکی بودند، سیاستی را ترسیم کرد که چین کم­تر به کسب درآمد از طریق تجارت و بیشتر علاقمند به بخش کشاورزی بود. احتمالا به این خاطر که او خود یک کشاورز بود و سیستم اقتصادی امپراتوری را نیز بر پایه ­ی کشاورزی گذاشت. در زمان حاکمیت مینگ، از زمینداران فئودال دوران سونگ و مغول سلب مالکیت شد و زمین­های آنان مصادره و به کشاورزان اجاره داده شد. پس از مرگ امپراتور یونگ­لی، مجددا زمینداران بخش خصوصی، بخش کشاورزی چین را در اختیار گرفتند و این امر زمینه را برای از میان بردن بدترین فقری که از زمان رژیم سابق دامنگیر مردم شده بود فراهم ساخت.

حکومت

سلسله ­ی مینگ از حکومت مرکزی قوی و پیچیده ­ای برخوردار بود که توانست امپراتوری را کنترل و متحد نگهدارد. نقش امپراتور، علی­رغم ادعای دربار بیشتر استبدادی بود و بوروکراسی حاکم زمینه ­ی سقوط سلسله را به دلیل ناتوانی در هماهنگ شدن با تغییرات اجتماعی مورد نیاز فراهم کرد و موجب سقوطش شد.

امپراتور یونگ­لی، مصرانه تلاش کرد تا نفوذ چین در خارج از این سرزمین را با درخواست اعزام سفیر از سوی کشورهای پیرامونی برای اعلام وفاداری به مینگ، به فراتر از مرزهای خود گسترش دهد. لذا یک ناوگان بزرگ دریایی، از جمله چهار کشتی باقابلیت جابه جایی 1500 تن کالا، یک ارتش مجهز با یک میلیون نیرو( برخی برآورد 9/1 میلیون هم کرده ­اند)، ساخته شد. ارتش چین برای مدت 20 سال ویتنام را اشغال کرد، در حالی­که ناوگان چینی دریاهای چین را تا اقیانوس هند پیمود و به سواحل شرق آفریقا رسید. هم­چنین، چینی­ ها در شرق مغولستان نفوذ کردند. چندین سفر بزرگ دریایی به نمایندگی از امپراتور به خلیج فارس و شرق آفریقا اعزام شدند. از نظر داخلی، کانال بزرگ آبی توسعه یافت و محرکی برای تجارت داخلی بود. سالانه بیش از یکصد هزار تن فولاد تولید شد. کتاب­ های زیادی با استفاده از صنعت حروف چاپی متحرک منتشر گردید. شهر ممنوعه(کاخ امپراتوری) در پکن به شکوه و جلال کنونی رسید.

در همین ایام بود که اهمیت چین جنوبی کشف و محصولات کشاورزی جدیدی به ­صورت گسترده کِشت و صنایعی هم­چون سفالگری و پارچه بافی توسعه پیدا کرد. آخرین بازسازی دیوار چین برای حفاظت از متجاوزین خارجی به مورد اجرا گذاشته شد و بیشتر قسمت­ های دیوار امروزین توسط سلسله‌ی مینگ بازسازی و یا ساخته شد و برج­ های نگهبانی باز طراحی و در آن­ها توپ­ های آتشین مستقر گردید. در سال 1542 میلادی، آلتان خان، خانِ خانان مغول­، فعالیت­ های ایذایی خود را در مرزهای شمالی کشور آغاز کرد. در سال 1550 میلادی، ارتش او به حومه‌ی پکن رسید. لذا، امپراتوری هم­زمان درگیر مبارزه با راهزنان دریایی ژاپن در سواحل جنوبی هم شد. در همین ایام مرگ آورترین زلزله‌ی تاریخ نیز در سال 1556 میلادی در استان شانسی رخ داد و موجب مرگ و میر حدود 830 هزار نفر در این منطقه شد[۱].

نیز نگاه کنید به 

سلسله های دوران امپراطوری چین(907-960)؛ سلسله یوان

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی، جلد 1، ص.128-130.