موقعیت جغرافیایی سودان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «جغرافى نويسان مسلمان قرون وسطى منطقه جنوبى كوير صحرا در قاره آفريقا را بلاد السّودان (سرزمين سياهان) ناميده‏اند. به عبارت دقيق‏تر سرزمين‏هاى واقع در جنوب مصر كه از سال 1899 ميلادى تا 1955م قلمرو حكومت مشترك مصر و انگليس را تشكيل مى‏داد، اكنون ش...» ایجاد کرد)
 
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
جغرافى نويسان مسلمان قرون وسطى منطقه جنوبى كوير صحرا در قاره آفريقا را بلاد السّودان (سرزمين سياهان) ناميده‏اند. به عبارت دقيق‏تر سرزمين‏هاى واقع در جنوب مصر كه از سال 1899 ميلادى تا 1955م قلمرو حكومت مشترك مصر و انگليس را تشكيل مى‏داد، اكنون شامل جمهورى سودان مى‏شود. سابقه‌اين واژه از قرن نوزدهم است و عنوان ادارى مناسبى براى امپراتورى آفريقايى محمّدعلى پاشا، نايب السلطنه مصر و جانشينان او مى‏باشد.(1380: hawzah.net).
جغرافى نویسان مسلمان قرون وسطى منطقه جنوبى کویر صحرا در قاره آفریقا را بلاد السّودان (سرزمین سیاهان) نامیده‌‏اند. به عبارت دقیق‌‏تر سرزمین‏هاى واقع در جنوب [[مصر]] که از سال 1899 میلادى تا 1955م قلمرو حکومت مشترک [[مصر]] و انگلیس را تشکیل می‌‏داد، اکنون شامل جمهورى [[سودان]] مى‌‏شود. سابقه‌ این واژه از قرن نوزدهم است و عنوان ادارى مناسبى براى امپراتورى آفریقایى محمّدعلى پاشا، نایب السلطنه [[مصر]] و جانشینان او مى‌‏باشد<ref>برگرفته از  https://hawzah.net/fa/article/articleview/83190</ref>.


جمهوري سودان در منطقه شمال شرقي قاره آفريقا، بين عرض جغرافيايي 45/8ْ و 8/23ْ درجه شمالي و طول جغرافيايي 49/21ْ و 24/38ْ درجه شرقي قرار دارد (وزارة الإعلام،2011: 4) و يكي از گذرگاه‌هاي اصلي، بين آفريقاي سياه و كشورهاي عربي شمال‌اين قاره، به‌شمارمي‌رود.  به‌طوري‌كه تا اواسط قرن بيستم ميلادي، بيشتر كاروان‌هاي حجّاج و تجار غرب آفريقا، براي سفر به عربستان و شرق آفريقا، از‌اين سرزمينمي‌گذشتند. (2013: sudan.sd)
جمهوری [[سودان]] در منطقه شمال شرقی قاره آفریقا، بین عرض جغرافیایی 8/45 و 23/8 درجه ش[[مالی]] و طول جغرافیایی 21/49 و 38/24 درجه شرقی قرار دارد<ref name=":0">وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو .4</ref>و یکی از گذرگاه‌های اصلی، بین آفریقای سیاه و کشورهای عربی شمال‌ این قاره، به‌شمارمی‌رود. به‌طوری‌که تا اواسط قرن بیستم میلادی، بیشتر کاروان‌های حجّاج و تجار غرب آفریقا، برای سفر به عربستان و شرق آفریقا، از‌این سرزمین می‌گذشتند<ref name=":3">پایگاه اینترنتی سودان نت(2013). قابل بازیابی از http://www.sudan.net/facts.php</ref>.
===ملاحظات===
1- واژه «[[سودان]]» در زبان عربی جمع کلمه «اسود» به معنی سیاهان است.


در متون قدیم، منظور از «بلاد السّودان»، سرزمین وسیعی است که در جنوب صحرای بزرگ آفریقا قرار دارد و از غرب به اقیانوس اطلس و از شرق به اقیانوس آرام و دریای سرخ، منتهی می‌شود. ولی امروزه، تنها بخشی از آن سرزمین که در جنوب [[مصر]] واقع است، [[سودان]] نام دارد. در تورات، از‌این سرزمین، با عنوان«کوش» یاد شده است<ref name=":3" />.
====مساحت====
در کتاب «السّودان: أرض الفرص، حقائق و ارقام» که در ماه ژوئیه 2011 میلادی (برابر با تیر_مرداد 1390هـ. ش) توسط وزارت اطّلاع رسانی جمهوری [[سودان]]، چاپ و منتشر شده درباره مساحت‌ این کشور چنین نوشته شده است:<blockquote>«جمهوری [[سودان]]، کشوری عربی آفریقایی است که حدود 1/882/000 کیلومتر مربع<ref>برگرفته از https://www.theodora.com/wfbcurrent/sudan/sudan_geography.html</ref> وسعت دارد و از نظر مساحت دومین کشور[I]، بعد از الجزایر، سومین کشور عربی، بعد از عربستان و الجزایر و شانزدهمین کشور جهان، به‌شمارمی‌رود. 1/752/187کیلومتر مربع از مساحت [[سودان]]، خشکی و 129/813 کیلومترمربع آن مساحت آبی است»<ref name=":0" /><ref>معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ [[سودان]]. تهران: [https://alhoda.ir موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص.15-16.</ref>.</blockquote>
====همسایگان====
جمهوری [[سودان]] با هفت کشور، [[مصر]] و لیبی از شمال، چاد و آفریقای مرکزی از غرب ، جمهوری [[سودان]] جنوبی از جنوب و [[اتیوپی]] و اریتره از شرق همسایه است و دریای سرخ آن را از عربستان سعودی جدا می‌کند<ref name=":3" />.  ساحل جمهوری [[سودان]]، در غرب دریای سرخ، 750 کیلومتر و طول مرزهای مشترک آن با کشورهای همسایه به شرح زیر است:


ملاحظات :
1- [[مصر]]، 1273 کیلومتر


1-   واژه «سودان» در زبان عربي جمع كلمه «اسود» به معني سياهان است.
2- لیبی، 383 کیلومتر


در متون قديم، منظور از «بلاد السّودان»، سرزمين وسيعي است  كه در جنوب صحراي بزرگ آفريقا قراردارد و از غرب به اقيانوس اطلس و از شرق به اقيانوس آرام و درياي سرخ، منتهيمي‌شود. ولي امروزه، تنها بخشي از آن سرزمين كه در جنوب مصر واقع است، سودان نام دارد. در تورات، از‌اين سرزمين، با عنوان«كوش» ياد شده است. (2013, sudan.sd)
3- چاد، 1340 کیلومتر


2- 1-             مساحت
4- اریتره، 636 کیلومتر


در کتاب «السّودان: أرض الفرص، حقائق و ارقام» که در ماه ژوئیه 2011 میلادی (برابر با تیرـ مرداد 1390هـ. ش) توسط وزارت اطّلاع رسانی جمهوري سودان، چاپ و منتشر شده درباره مساحت‌ این کشور چنین نوشته شده است:
5- [[اتیوپی]]، 727 کیلومتر


«جمهوری سودان، كشوري عربيـآفريقايي است كه حدود 000/882/1 كيلومتر مربع (2013,theodora.com) وسعت دارد و از  نظر مساحت دومين كشور <sup>[1]</sup>، بعد از الجزاير، سومين كشور عربي، بعد از عربستان و الجزاير و شانزدهمين كشور جهان، به‌شمارمي‌رود. 187/752/1 كيلومتر مربع از مساحت سودان، خشكي و 813/129 كيلومترمربع آن مساحت آبي است.»  (وزارة الإعلام،2011: 4)
6- [[سودان]] جنوبی، 1973 کیلومتر


3- 1-          همسايگان
7- آفریقای مرکزی، 448 کیلومتر<ref name=":0" /><ref>معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ [[سودان]]. تهران: [https://alhoda.ir موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی]، ص.16.</ref>.


جمهوري سودان با هفت كشور ، مصر و ليبي از شمال ، چاد و آفريقاي مركزي از غرب ، جمهوري سودان جنوبي از جنوب و اتيوپي و اريتره از شرق همسايه است و درياي سرخ آن را از عربستان سعودي جدا مي‌كند. (2013,sudan.sd) ساحل جمهوري سودان، در غرب درياي سرخ، 750 كيلومتر و طول مرزهاي مشترك آن با كشورهاي همسايه به شرح زير است:
== نیز نگاه کنید به ==
[[موقعیت جغرافیایی کانادا]]؛ [[موقعیت جغرافیایی فرانسه]]؛ [[موقعیت جغرافیایی ساحل عاج]]؛ [[موقعیت جغرافیایی زیمبابوه]]؛ [[موقعیت جغرافیایی تایلند]]؛ [[موقعیت جغرافیایی اسپانیا]]؛ [[موقعیت جغرافیایی آرژانتین]]؛ [[موقعیت جغرافیایی اردن]]؛ [[موقعیت جغرافیایی سوریه]]؛ [[موقعیت جغرافیایی قطر]]؛ [[موقعیت جغرافیایی اتیوپی]]؛ [[موقعیت جغرافیایی مالی]]؛ [[موقعیت جغرافیایی سریلانکا]]؛ [[موقعیت جغرافیایی گرجستان]]؛ [[موقعیت جغرافیایی تاجیکستان]]؛ [[موقعیت جغرافیایی بنگلادش]]؛ [[موقعیت جغرافیایی قزاقستان]]
== پاورقی ==
[I] - <small>جمهوری سودان، تا نهم ژوئیه سال 2011 میلادی(برابر با نوزدهم تیر ماه 1390هجری شمسی)  دارای 2/505/810 کیلومتر مربع وسعت بود و  از این نظر بزرگترین کشور عربی و آفریقایی به‌شمار می رفت. این سرزمین  با نه کشور مصر، لیبی، چاد، آفریقای مرکزی، جمهوری دموکراتیک کنگو،‌ اوگاندا، کنیا، اتیوپی و اریتره مرزهای مشترک داشت. امّا پس از جدایی سودان جنوبی، نه تنها مساحت این کشور، بلکه تعداد همسایگان آن نیز کاهش یافت.</small>


1-   مصر، 1273 كيلومتر
== کتابشناسی ==
 
<references />
2-   ليبي، 383 كيلومتر
[[رده:ویژگی ها وموقعیت جغرافیایی]]
 
3-   چاد، 1340 كيلومتر
 
4-   اريتره، 636 كيلومتر
 
5-   اتيوپي، 727 كيلومتر
 
6-   سودان جنوبي، 1973 كيلومتر
 
7-   آفريقاي مركزي، 448 كيلومتر (وزارة الإعلام،2011: 4)

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۲۹

جغرافى نویسان مسلمان قرون وسطى منطقه جنوبى کویر صحرا در قاره آفریقا را بلاد السّودان (سرزمین سیاهان) نامیده‌‏اند. به عبارت دقیق‌‏تر سرزمین‏هاى واقع در جنوب مصر که از سال 1899 میلادى تا 1955م قلمرو حکومت مشترک مصر و انگلیس را تشکیل می‌‏داد، اکنون شامل جمهورى سودان مى‌‏شود. سابقه‌ این واژه از قرن نوزدهم است و عنوان ادارى مناسبى براى امپراتورى آفریقایى محمّدعلى پاشا، نایب السلطنه مصر و جانشینان او مى‌‏باشد[۱].

جمهوری سودان در منطقه شمال شرقی قاره آفریقا، بین عرض جغرافیایی 8/45 و 23/8 درجه شمالی و طول جغرافیایی 21/49 و 38/24 درجه شرقی قرار دارد[۲]و یکی از گذرگاه‌های اصلی، بین آفریقای سیاه و کشورهای عربی شمال‌ این قاره، به‌شمارمی‌رود. به‌طوری‌که تا اواسط قرن بیستم میلادی، بیشتر کاروان‌های حجّاج و تجار غرب آفریقا، برای سفر به عربستان و شرق آفریقا، از‌این سرزمین می‌گذشتند[۳].

ملاحظات

1- واژه «سودان» در زبان عربی جمع کلمه «اسود» به معنی سیاهان است.

در متون قدیم، منظور از «بلاد السّودان»، سرزمین وسیعی است که در جنوب صحرای بزرگ آفریقا قرار دارد و از غرب به اقیانوس اطلس و از شرق به اقیانوس آرام و دریای سرخ، منتهی می‌شود. ولی امروزه، تنها بخشی از آن سرزمین که در جنوب مصر واقع است، سودان نام دارد. در تورات، از‌این سرزمین، با عنوان«کوش» یاد شده است[۳].

مساحت

در کتاب «السّودان: أرض الفرص، حقائق و ارقام» که در ماه ژوئیه 2011 میلادی (برابر با تیر_مرداد 1390هـ. ش) توسط وزارت اطّلاع رسانی جمهوری سودان، چاپ و منتشر شده درباره مساحت‌ این کشور چنین نوشته شده است:

«جمهوری سودان، کشوری عربی آفریقایی است که حدود 1/882/000 کیلومتر مربع[۴] وسعت دارد و از نظر مساحت دومین کشور[I]، بعد از الجزایر، سومین کشور عربی، بعد از عربستان و الجزایر و شانزدهمین کشور جهان، به‌شمارمی‌رود. 1/752/187کیلومتر مربع از مساحت سودان، خشکی و 129/813 کیلومترمربع آن مساحت آبی است»[۲][۵].

همسایگان

جمهوری سودان با هفت کشور، مصر و لیبی از شمال، چاد و آفریقای مرکزی از غرب ، جمهوری سودان جنوبی از جنوب و اتیوپی و اریتره از شرق همسایه است و دریای سرخ آن را از عربستان سعودی جدا می‌کند[۳]. ساحل جمهوری سودان، در غرب دریای سرخ، 750 کیلومتر و طول مرزهای مشترک آن با کشورهای همسایه به شرح زیر است:

1- مصر، 1273 کیلومتر

2- لیبی، 383 کیلومتر

3- چاد، 1340 کیلومتر

4- اریتره، 636 کیلومتر

5- اتیوپی، 727 کیلومتر

6- سودان جنوبی، 1973 کیلومتر

7- آفریقای مرکزی، 448 کیلومتر[۲][۶].

نیز نگاه کنید به

موقعیت جغرافیایی کانادا؛ موقعیت جغرافیایی فرانسه؛ موقعیت جغرافیایی ساحل عاج؛ موقعیت جغرافیایی زیمبابوه؛ موقعیت جغرافیایی تایلند؛ موقعیت جغرافیایی اسپانیا؛ موقعیت جغرافیایی آرژانتین؛ موقعیت جغرافیایی اردن؛ موقعیت جغرافیایی سوریه؛ موقعیت جغرافیایی قطر؛ موقعیت جغرافیایی اتیوپی؛ موقعیت جغرافیایی مالی؛ موقعیت جغرافیایی سریلانکا؛ موقعیت جغرافیایی گرجستان؛ موقعیت جغرافیایی تاجیکستان؛ موقعیت جغرافیایی بنگلادش؛ موقعیت جغرافیایی قزاقستان

پاورقی

[I] - جمهوری سودان، تا نهم ژوئیه سال 2011 میلادی(برابر با نوزدهم تیر ماه 1390هجری شمسی)  دارای 2/505/810 کیلومتر مربع وسعت بود و  از این نظر بزرگترین کشور عربی و آفریقایی به‌شمار می رفت. این سرزمین  با نه کشور مصر، لیبی، چاد، آفریقای مرکزی، جمهوری دموکراتیک کنگو،‌ اوگاندا، کنیا، اتیوپی و اریتره مرزهای مشترک داشت. امّا پس از جدایی سودان جنوبی، نه تنها مساحت این کشور، بلکه تعداد همسایگان آن نیز کاهش یافت.

کتابشناسی

  1. برگرفته از  https://hawzah.net/fa/article/articleview/83190
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو .4
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ پایگاه اینترنتی سودان نت(2013). قابل بازیابی از http://www.sudan.net/facts.php
  4. برگرفته از https://www.theodora.com/wfbcurrent/sudan/sudan_geography.html
  5. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.15-16.
  6. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.16.