گروه‌ها و روابط اجتماعی تایلند: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۵ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''گروه‌های قومی و روابط اجتماعی'''
[[پرونده:ماهی کپور در شالیزار های تایلند.jpg|بندانگشتی|پرورش ماهی کپور در شالیزارهای [[تایلند]] برگرفته از سایت مشرق نیوز. قابل بازیابی از[https://www.mashreghnews.ir/photo/1136706/%D8%B9%DA%A9%D8%B3-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%B1%D8%B4-%D9%85%D8%A7%D9%87%DB%8C-%DA%A9%D9%BE%D9%88%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%B4%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC https://www.mashreghnews.ir/photo/1136706]]][[تایلند]] جامعه‌ای کشاورزی و چندقومی است که حدود ۷۵ درصد از جمعیت را تایی‌ها (سیامی)، ۱۴ درصد را چینی‌ها، ۵ درصد را مالایوها و ۶ درصد بقیه را اقوام دیگر تشکیل می‌دهند. شمار کمی از کامبوجی‌ها در نزدیکی مرزهای شرقی تایلند و گروه‌های کوچکی از اقوام کوه‌نشین مانند «مو، لاهو، یائو، لیسو، لاوا، لولو، کارن» (Meo, Lahu, Yao, Lius, Lawa, Lolo Karen)، در نواحی دوردست شمال و غرب [[تایلند]] زندگی می‌کنند. اقوام «لائو» که تایی شمرده می‌شوند و در شمال شرقی [[تایلند]] اقامت دارند، از نظر زبان و آداب و رسوم به مردم لائوس، در آن سوی رود مکونگ نزدیک‌ترند، ولی نمی‌توان آن‌ها را از اقوام اقلیت شمرد.


[[تایلند]] جامعه‌ای کشاورزی و چندقومی است که حدود ۷۵ درصد از جمعیت را تایی‌ها (سیامی)، ۱۴ درصد را چینی‌ها، ۵ درصد را مالایوها و ۶ درصد بقیه را اقوام دیگر تشکیل می‌دهند، شمار کمی از کامبوجی‌ها در نزدیکی مرزهای شرقی تایلند و گروه‌های کوچکی از اقوام کوه‌نشین مانند «مو، لاهو، یائو، لیسو، لاوا، لولو، کارن»، در نواحی دوردست شمال و غرب تایلند زندگی می‌کنند. اقوام «لائو» که تایی شمرده می‌شوند و در شمال شرقی تایلند اقامت دارند، از نظر زبان و آداب و رسوم به مردم لائوس، در آن سوی رود مکونگ نزدیک‌ترند، ولی نمی‌توان آن‌ها را از اقوام اقلیت شمرد.
بزرگ‌ترین اقلیت قومی [[تایلند]] چینی‌تباران هستند که تعیین شمار دقیق آن‌ها دشوار است؛ زیرا بسیاری از آن‌ها که در [[بانکوک]] و نیز در نواحی ش[[مالی]] [[تایلند]] زندگی می‌کنند، جذب فرهنگ و جامعه [[تایلند]] شده‌اند. از نظر مذهبی، تایی‌ها بودایی‌اند، چینی‌ها کنفوسیوسی‌اند و ملایوها مسلمانند. اولین مهاجران چینی از اقوام هوکین (Hokkien) بودند که پس از سده هجدهم به عنوان مأمور گردآوری مالیات برای خاندان سلطنتی [[تایلند]]، وارد این کشور شدند.گروه دیگر تئوچوها (Teochew) بودند که در [[بانکوک]] به بازرگانی پرداختند.


1. Meo, Lahu, Yao, Lius, Lawa, Lolo Karen
از سوی دیگر، بر اثر اوضاع اقتصادی و سیاسی [[چین]] در سال‌های بعد، مهاجرت‌های گسترده‌ای از [[چین]] به [[تایلند]] صورت گرفت، چینی‌های [[تایلند]]، مردمی پرکار هستند که بر تجارت و امور مالی و اقتصادی محلی کشور، چنگ انداخته‌اند. مدیریت حدود ۶۰ درصد شرکت‌های بزرگ و اداره همه بانک‌های [[تایلند]] در کنترل مشترک خانواده‌های ثروتمند چینی، تایی است؛ ولی تمرکز وسیع ثروت در دست چینی‌ها، هیچ‌گونه تعارضی میان آن‌ها و مردم تایلند ایجاد نکرده است<ref>[[تایلند]]. (۱۳۸۷). تهران: [https://www.ipis.ir/ وزارت امور خارجه،دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی]، ص10.</ref>.


«در [[تایلند]] برخلاف دیگر کشورهای آسیای جنوب شرقی، چینی‌ها مرکز رقابت‌های قومی نیستند، بدین‌علت که ازدواج‌های بسیاری صورت گرفته است و بیشتر چینی‌ها در جامعه تایلندی ادغام شده‌اند. آن‌ها نام خانوادگی تایلندی برگزیده‌اند و به جای لهجه‌های چینی به زبان تایلندی صحبت می‌کنند و بیشتر آن‌ها تبعه [[تایلند]] هستند. این چینی‌تایلندی‌ها در همهٔ طبقات اجتماعی حضور دارند، اما از راهیابی به طبقهٔ مقامات کشوری و لشگری محروم مانده‌اند، بیشتر کارهای تجاری را آن‌ها می‌گردانند و بعضی از آن‌ها در پشت صحنه، به‌دلیل داشتن ثروت، قدرتمند هستند»<ref>فیتس جرالد، هلن، (۱۳۸۰). آداب تایلندی‌ها. ترجمه جواد پورموحدی و عباس اردکانیان.تهران :چغا.ص8.</ref>.


بزرگ‌ترین اقلیت قومی تایلند چینی‌تباران هستند که تعیین شمار دقیق آن‌ها دشوار است؛ زیرا بسیاری از آن‌ها که در بانکوک و نیز در نواحی ش[[مالی]] تایلند زندگی می‌کنند، جذب فرهنگ و جامعه تایلند شده‌اند .(E.W.Y:151) از نظر مذهبی، تایی‌ها بودایی‌اند، چینی‌ها کنفوسیوسی‌اند و ملایوها مسلمانند.
ملایوهای مسلمان با ۵ درصد پس از چینی‌ها، بزرگ‌ترین اقلیت قومی [[تایلند]] شمرده می‌شوند که در نواحی جنوبی [[تایلند]] ساکن‌اند و به کشت کائوچو و یا ماهیگیری اشتغال دارند؛ ولی روابط آن‌ها با بودائیان محلی خالی از تعارض نیست<ref>الهی، امیر سعید(1391). جامعه و فرهنگ [[تایلند]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشارات بین‌المللی الهدی]،ص.69-71.</ref>.  
==نیز نگاه کنید به==
[[گروه‌ها و روابط اجتماعی اتیوپی]]؛ [[روابط اجتماعی در چین]]؛ [[روابط اجتماعی کوبا]]؛ [[جریان ها و روابط اجتماعی سنگال]]؛ [[روابط اجتماعی ژاپن]]؛ [[ساختار روابط اجتماعی کانادا]]؛ [[مناسبات و روابط اجتماعی در اوکراین]]؛ [[جریان ها و روابط اجتماعی اسپانیا]]؛ [[جریان ها و روابط اجتماعی مالی]]؛ [[جریان ها و روابط اجتماعی اردن]]؛ [[جریان ها و روابط اجتماعی در سیرالئون]]؛ [[روابط اجتماعی قزاقستان]]؛ [[روابط اجتماعی در بنگلادش]]؛ [[روابط اجتماعی در سریلانکا]]؛ [[مناسبات و روابط اجتماعی در تاجیکستان]]


اولین مهاجران چینی از اقوام هوکین بودند که پس از سده هجدهم به عنوان مأمور گردآوری مالیات برای خاندان سلطنتی تایلند، وارد این کشور شدند.گروه دیگر تئوچوها" بودند که در بانکوک به بازرگانی پرداختند.
== کتابشناسی ==
 
<references />
از سوی دیگر، بر اثر اوضاع اقتصادی و سیاسی [[چین]] در سال‌های بعد، مهاجرت‌های گسترده‌ای از چین به تایلند صورت گرفت، چینی‌های تایلند، مردمی پرکار هستند که بر تجارت و امور مالی و اقتصادی محلی کشور، چنگ انداخته‌اند، مدیریت حدود ۶۰ درصد شرکت‌های بزرگ و اداره همه بانک‌های تایلند در کنترل مشترک خانواده‌های ثروتمند چینی، تایی است؛ ولی تمرکز وسیع ثروت در دست چینی‌ها، هیچ‌گونه تعارضی میان آن‌ها و مردم تایلند ایجاد نکرده است (تایلند، ۱۳۸۷ :۱۰).
[[رده:مناسبات و روابط اجتماعی]]
 
«در تایلند برخلاف دیگر کشورهای آسیای جنوب شرقی، چینی‌ها مرکز رقابت‌های قومی نیستند، بدین‌علت که ازدواج‌های بسیاری صورت گرفته است و بیشتر چینی‌ها در جامعه تایلندی ادغام شده‌اند، آن‌ها نام خانوادگی تایلندی برگزیده‌اند و به جای لهجه‌های چینی به زبان تایلندی صحبت می‌کنند و بیشتر آن‌ها تبعه تایلند هستند. این چینی‌تایلندی‌ها در همه طبقات اجتماعی حضور دارند، اما از راهیابی به طبقه مقامات کشوری و لشگری محروم مانده‌اند، بیشتر کارهای تجاری را آن‌ها می‌گردانند و بعضی از آن‌ها 1. Hokkien 2. Teochew
 
 
در پشت صحنه، به‌دلیل داشتن ثروت، قدرتمند هستند» (فیتس جرالد، ۸:۱۳۸۰).
 
ملایوهای مسلمان با ۵ درصد پس از چینی‌ها، بزرگ‌ترین اقلیت قومی تایلند شمرده می‌شوند که در نواحی جنوبی تایلند ساکن‌اند و به کشت کائوچو و یا ماهیگیری اشتغال دارند؛ ولی روابط آن‌ها با بودائیان محلی خالی از تعارض نیست.

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۹

]تایلند جامعه‌ای کشاورزی و چندقومی است که حدود ۷۵ درصد از جمعیت را تایی‌ها (سیامی)، ۱۴ درصد را چینی‌ها، ۵ درصد را مالایوها و ۶ درصد بقیه را اقوام دیگر تشکیل می‌دهند. شمار کمی از کامبوجی‌ها در نزدیکی مرزهای شرقی تایلند و گروه‌های کوچکی از اقوام کوه‌نشین مانند «مو، لاهو، یائو، لیسو، لاوا، لولو، کارن» (Meo, Lahu, Yao, Lius, Lawa, Lolo Karen)، در نواحی دوردست شمال و غرب تایلند زندگی می‌کنند. اقوام «لائو» که تایی شمرده می‌شوند و در شمال شرقی تایلند اقامت دارند، از نظر زبان و آداب و رسوم به مردم لائوس، در آن سوی رود مکونگ نزدیک‌ترند، ولی نمی‌توان آن‌ها را از اقوام اقلیت شمرد.

بزرگ‌ترین اقلیت قومی تایلند چینی‌تباران هستند که تعیین شمار دقیق آن‌ها دشوار است؛ زیرا بسیاری از آن‌ها که در بانکوک و نیز در نواحی شمالی تایلند زندگی می‌کنند، جذب فرهنگ و جامعه تایلند شده‌اند. از نظر مذهبی، تایی‌ها بودایی‌اند، چینی‌ها کنفوسیوسی‌اند و ملایوها مسلمانند. اولین مهاجران چینی از اقوام هوکین (Hokkien) بودند که پس از سده هجدهم به عنوان مأمور گردآوری مالیات برای خاندان سلطنتی تایلند، وارد این کشور شدند.گروه دیگر تئوچوها (Teochew) بودند که در بانکوک به بازرگانی پرداختند.

از سوی دیگر، بر اثر اوضاع اقتصادی و سیاسی چین در سال‌های بعد، مهاجرت‌های گسترده‌ای از چین به تایلند صورت گرفت، چینی‌های تایلند، مردمی پرکار هستند که بر تجارت و امور مالی و اقتصادی محلی کشور، چنگ انداخته‌اند. مدیریت حدود ۶۰ درصد شرکت‌های بزرگ و اداره همه بانک‌های تایلند در کنترل مشترک خانواده‌های ثروتمند چینی، تایی است؛ ولی تمرکز وسیع ثروت در دست چینی‌ها، هیچ‌گونه تعارضی میان آن‌ها و مردم تایلند ایجاد نکرده است[۱].

«در تایلند برخلاف دیگر کشورهای آسیای جنوب شرقی، چینی‌ها مرکز رقابت‌های قومی نیستند، بدین‌علت که ازدواج‌های بسیاری صورت گرفته است و بیشتر چینی‌ها در جامعه تایلندی ادغام شده‌اند. آن‌ها نام خانوادگی تایلندی برگزیده‌اند و به جای لهجه‌های چینی به زبان تایلندی صحبت می‌کنند و بیشتر آن‌ها تبعه تایلند هستند. این چینی‌تایلندی‌ها در همهٔ طبقات اجتماعی حضور دارند، اما از راهیابی به طبقهٔ مقامات کشوری و لشگری محروم مانده‌اند، بیشتر کارهای تجاری را آن‌ها می‌گردانند و بعضی از آن‌ها در پشت صحنه، به‌دلیل داشتن ثروت، قدرتمند هستند»[۲].

ملایوهای مسلمان با ۵ درصد پس از چینی‌ها، بزرگ‌ترین اقلیت قومی تایلند شمرده می‌شوند که در نواحی جنوبی تایلند ساکن‌اند و به کشت کائوچو و یا ماهیگیری اشتغال دارند؛ ولی روابط آن‌ها با بودائیان محلی خالی از تعارض نیست[۳].

نیز نگاه کنید به

گروه‌ها و روابط اجتماعی اتیوپی؛ روابط اجتماعی در چین؛ روابط اجتماعی کوبا؛ جریان ها و روابط اجتماعی سنگال؛ روابط اجتماعی ژاپن؛ ساختار روابط اجتماعی کانادا؛ مناسبات و روابط اجتماعی در اوکراین؛ جریان ها و روابط اجتماعی اسپانیا؛ جریان ها و روابط اجتماعی مالی؛ جریان ها و روابط اجتماعی اردن؛ جریان ها و روابط اجتماعی در سیرالئون؛ روابط اجتماعی قزاقستان؛ روابط اجتماعی در بنگلادش؛ روابط اجتماعی در سریلانکا؛ مناسبات و روابط اجتماعی در تاجیکستان

کتابشناسی

  1. تایلند. (۱۳۸۷). تهران: وزارت امور خارجه،دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی، ص10.
  2. فیتس جرالد، هلن، (۱۳۸۰). آداب تایلندی‌ها. ترجمه جواد پورموحدی و عباس اردکانیان.تهران :چغا.ص8.
  3. الهی، امیر سعید(1391). جامعه و فرهنگ تایلند. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشارات بین‌المللی الهدی،ص.69-71.