وهابیت در اتیوپی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''وهابیت :''' کشور اتیوپی نیز همچون دیگر کشورهای مناطق شاخ آفریقا از اوایل دهه 1960 مورد توجه عربستان سعودی قرار گرفت و با توجه به حضور جمعیت قابل توجهی از مسلمانان و پیشینه این کشور در تاریخ اسلام، به تدریج گروه هایی از مبلغان وهابیت با هزینه دول...» ایجاد کرد)
 
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
(۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''وهابیت :'''
[[پرونده:وهابیون اتیوپی.jpg|بندانگشتی|وهابیون اتیوپی (1403). برگرفته از سایت فرهنگ و جامعه ملل، قابل بازیابی از [https://farhangemelal.icro.ir/news/662/%D9%88%D9%87%D8%A7%D8%A8%DB%8C%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%AA%DB%8C%D9%88%D9%BE%DB%8C https://farhangemelal.icro.ir/news/662/]]]
کشور [[اتیوپی]] نیز همچون دیگر کشورهای مناطق شاخ آفریقا از اوایل دهه 1960 مورد توجه عربستان سعودی قرار گرفت و با توجه به حضور جمعیت قابل توجهی از مسلمانان و پیشینه این کشور در تاریخ اسلام، به تدریج گروه‌هایی از مبلغان وهابیت با هزینه دولت عربستان در آدیس آبابا، [[شهر حرار|حرار]] و دیگر شهرهای اتیوپی استقرار یافته و با احداث چند [[مساجد اتیوپی|مسجد]] در این شهرها و بر عهده گرفتن مدیریت این مساجد، به صورت غیرمستقیم به تبلیغ آیین ضاله وهابیت پرداختند.


کشور اتیوپی نیز همچون دیگر کشورهای مناطق شاخ آفریقا از اوایل دهه 1960 مورد توجه عربستان سعودی قرار گرفت و با توجه به حضور جمعیت قابل توجهی از مسلمانان و پیشینه این کشور در تاریخ اسلام، به تدریج گروه هایی از مبلغان وهابیت با هزینه دولت عربستان در آدیس آبابا، حرار و دیگر شهرهای اتیوپی استقرار یافته و با احداث چند مسجد در این شهرها و بر عهده گرفتن مدیریت این مساجد، به صورت غیرمستقیم به تبلیغ آئین ضاله وهابیت پرداختند. وهابیون در دهه 1970 با گسترش سیاست های تبلیغی خود به ساخت ده ها مسجد، مدرسه، بیمارستان و درمانگاه در اتیوپی روی آورده و تلاش کردند حوزه نفوذ خود را افزایش داده و پیروان هر چه بیشتری را جذب خود نمایند. در طی این سال ها هزاران مبلغ وهابی اعزامی از عربستان در مدارس و مساجد وابسته به خود استقرار یافته و با توزیع بسته های دلارهای نفتی عربستان و اهداء هدایای جنسی بین برخی شیوخ و علماء صاحب نام این کشور تلاش کردند پیروانی را به خود اختصاص دهند. با این حال اقدامات وهابیون در دهه های 1970 و 1980 با مقاومت سخت مسلمانان اتیوپی که عموما دل در گرو اهل بیت داشته و در زمره پیروان فرقه های متصوفه به شمار می روند مواجه گشت به گونه ای که در برخی موارد درگیری های سختی بین وهابیون و مسلمانان اتیوپی پدید آمد. اقدامات تبلیغی وهابیت در اتیوپی در دهه های 1990 و 2000 میلادی هر چه بیشتر تداوم یافت و با اختصاص هزینه های سنگین از سوی دولت عربستان و سازمان رابطه العالم الاسلامیه ؛ وهابیون به تدریج مراکز و
وهابیون در دهه 1970 با گسترش سیاست‌های تبلیغی خود به ساخت ده‌ها [[مساجد اتیوپی|مسجد]]، مدرسه، بیمارستان و درمانگاه در [[اتیوپی]] روی آورده و تلاش کردند حوزه نفوذ خود را افزایش داده و پیروان هر چه بیشتری را جذب خود نمایند. در طی این سال‌ها هزاران مبلغ وهابی اعزامی از عربستان در مدارس و [[مساجد اتیوپی|مساجد]] وابسته به خود استقرار یافته و با توزیع بسته‌های دلارهای نفتی عربستان و اهداء هدایای جنسی بین برخی شیوخ و علماء صاحب نام این کشور تلاش کردند پیروانی را به خود اختصاص دهند.  


پایگاه هایی را در شهرها و روستاهای اتیوپی تأسیس کردند که این وضعیت تاکنون نیز ادامه یافته است. 173
با این حال اقدامات وهابیون در دهه های 1970 و 1980 با مقاومت سخت [[اسلام و مسلمانان اتیوپی|مسلمانان اتیوپی]] که عموما دل در گرو اهل بیت داشته و در زمره پیروان فرقه‌های متصوفه به شمار می‌روند مواجه گشت به گونه‌ای که در برخی موارد درگیری‌های سختی بین وهابیون و [[اسلام و مسلمانان اتیوپی|مسلمانان اتیوپی]] پدید آمد. اقدامات تبلیغی وهابیت در اتیوپی در دهه‌های 1990 و 2000 میلادی هر چه بیشتر تداوم یافت و با اختصاص هزینه‌های سنگین از سوی دولت عربستان و سازمان رابطه العالم الاسلامیه؛ وهابیون به تدریج مراکز و پایگاه‌هایی را در شهرها و روستاهای اتیوپی تأسیس کردند که این وضعیت تاکنون نیز ادامه یافته‌است. هر چند در حال حاضر آمار دقیقی از تعداد افرادی که در زمره پیروان آیین ضاله وهابیت به شمار می‌روند وجود ندارد ولی تخمین زده می‌شود چند هزار نفر از مسلمانان این کشور و برخی از شیوخ و علمای کشور [[اتیوپی]] از علاقمندان به وهابیت محسوب شوند. این در حالی است که اکثر این افراد به دلیل منافع مادی خود به آیین وهابیت پیوسته و در ازای این امر از رابطه العالم الاسلامیه به صورت ماهانه پول و هدایای نقدی و جنسی دریافت می‌کنند و در باطن به وهابیت هیچ اعتقادی ندارند.


لازم به ذکر است وهابیون طی چند دهه گذشته تلاش کرده‌اند از طرق ذیل آئین ضاله وهابیت را در این کشور گسترش دهند:
*احداث [[مساجد اتیوپی|مساجد]] و درمانگاه ها؛
*مشارکت در تأسیس [[آموزش عالی اتیوپی|دانشگاه‌ها]] و مراکز آموزشی؛
*اعزام دانش آموزان نخبه مسلمان به دانشگاه‌های مکه و مدینه؛
*اعطای بورسیه‌های تحصیلی دانشگاه‌های اتیوپی به برخی دانش آموزان مسلمان؛
*اعطای مقرری ماهیانه به شیوخ و علماء طرفدار؛
*توزیع هدایای جنسی بین [[اسلام و مسلمانان اتیوپی|مسلمانان]] مستمند ساکن شهرها و روستاهای کشور؛
*تجهیز [[مدارس قرآنی در اتیوپی|مدارس قرآنی]] کشور؛
*احداث اردوگاه‌های توزیع غذا و توزیع کمک‌های جنسی و دارویی در مناطق قحطی زده؛
*توزیع بلیط‌های رایگان حج عمره بین شیوخ طرفدار احداث چاه‌های آب آشامیدنی در مناطق روستایی مسلمان نشین؛
*توزیع بسته‌های غذایی و خرما در مناطق مسلمان نشین در ماه رمضان؛
*توزیع کتب و مجلات اسلامی چاپ عربستان در [[مساجد اتیوپی|مساجد]] و [[مدارس قرآنی در اتیوپی|مدارس اسلامی]]؛
*تأسیس سازمان‌های اسلامی وابسته؛
*حضور در برخی برنامه‌های [[رادیو در اتیوپی|رادیو]] [[تلویزیون در اتیوپی|تلویزیونی]] برپایی کلاس‌های قرآن؛
*مبارزه با [[تشیع در اتیوپی|تشیع]] و حمله به اهل بیت (ع)<ref>عرب احمدی، امیر بهرام (1390). وهابیت در آفریقای سیاه. تهران: [https://www.icro.ir/ مرکز اسناد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی]، ص 7-14</ref>.
با این حال همان گونه که اشاره شد تاکنون وهابیون نتوانسته اند به اهداف اصلی و راهبردی خود در اتیوپی دست یابند و بعید به نظر می‌رسد در آینده نیز بتوانند به نحو قابل توجهی پیروان خود را افزایش بخشند.


هر چند در حال حاضر آمار دقیقی از تعداد افرادی که در زمره پیروان آئین ضاله وهابیت به شمار می روند وجود ندارد ولی تخمین زده می شود چند هزار نفر از مسلمانان این کشور و برخی از شیوخ و علمای کشور اتیوپی از علاقمندان به وهابیت محسوب شوند.این در حالی است که اکثر این افراد به دلیل منافع مادی خود به آئین وهابیت پیوسته و در ازای این امر از رابطه العالم الاسلامیه به صورت ماهانه پول و هدایای نقدی و جنسی دریافت می کنند و در باطن به وهابیت هیچ اعتقادی ندارند.
قابل ذکر است وهابیون وابسته به عربستان سعودی طی سال های 1389 و 1390 و به دنبال به رسمیت شناخته شدن مذهب اهل البیت (ع) توسط دولت، که موفقیتی بزرگ برای شیعیان این کشور محسوب می‌شد، تحرکاتی را در این کشور آغاز کردند که به برگزاری تظاهراتی هفتگی در صحن بزرگترین مدرسه سلفیه وابسته به عربستان در آدیس آبابا منجر گشت. وهابیون طی این تظا[[هرات]] حملات تبلیغاتی سنگینی را علیه پیروان مذهب اهل البیت (حبشی ها) آغاز کرده و علنا به مخالفت با تصمیم دولت [[اتیوپی]] پرداختند. با تداوم این تظاهرات و گسترش آن به برخی [[مساجد اتیوپی|مساجد]] متعلق به وهابیون به ویژه مسجد انوار (بزرگ ترین مسجد آدیس آبابا) وهابیون موضوع را به مطبوعات محلی و پر تیتراژ داخلی انتقال داده و حملات تبلیغاتی خود بر ضد حبشی های شیعه را افزایش دادند. این امر در نهایت منجر به بروز تفرقه و دودستگی بین [[اسلام و مسلمانان اتیوپی|مسلمانان]] پایتخت شده و بسیاری از مسلمانان ضمن اعتراض به اقدامات سلفی‌ها، این گونه اقدامات را موجب خدشه دار شدن وحدت عمومی جامعه اسلامی این کشور دانسته و تداوم این حملات تبلیغاتی را فاجعه بار خواندند. با ادامه این اعتراضات که موجب برگزاری تظاهراتی در آدیس آبابا و دیگر شهرهای [[اتیوپی]] شد دولت به گروه‌های سلفی پشت پرده این تظاهرات هشدار داده و ارتش برای متفرق ساختن تظاهرکنندگان وارد ماجرا شد.


لازم به ذکر است وهابیون طی چند دهه گذشته تلاش کرده اند از طرق ذیل آئین ضاله وهابیت را در این کشور گسترش دهند:
با این حال اصرار موافقان و مخالفان مسلمان در تداوم تظاهرات به صورت شبانه، مانع موفقیت ارتش [[اتیوپی]] در متفرق ساختن این اعتراضات و تجمعات گردید. ادامه این وضعیت که سبب کشته و زخمی شدن برخی از تظاهرکنندگان توسط ارتش اتیوپی گردید بحران موجود را تشدید نمود به طوری که موضوع ابعاد بین المللی یافته و کشورهای اسلامی ضمن اعتراض به دولت [[اتیوپی]] خواهان پایان سرکوب مسلمانان کشور شدند. در ادامه این امر و به دنبال بازداشت برخی از سران سلفیه و رهبران وهابی اتیوپی توسط پلیس [[اتیوپی]]، آنها بار دیگر تظاهراتی را علیه دولت [[اتیوپی]] سازماندهی کردند.


احداث مساجد و درمانگاه ها
با این حال دولت اتیوپی با وضع قوانین جدید در مجلس ملی کشور و با تلاش برای کنترل بحران موجود، اقدام به بازداشت تعداد زیادی از تظاهرکنندگان نموده و ضمن هشدار به کشورهای خارجی صحنه گردان این نا آرامی ها (عربستان و سازمان رابطه العالم الاسلامیه) آرامش را به جامعه [[اتیوپی]] بازگرداند و مقامات امنیتی اتیوپی اعلام کردند با هرگونه تظاهرات فاقد مجوز از وزارت کشور به شدت برخورد خواهند کرد. بعضی گزارشات نیز از اخراج برخی از شیوخ وهابی عربستان مقیم اتیوپی از این کشور حکایت دارند. این شیوخ که در زمره مبلغان وهابی اتیوپی محسوب می‌شوند از رهبران مهم سلفی کشور بودند که هر چند به ظاهر در [[مدارس قرآنی در اتیوپی|مدارس اسلامی]] اتیوپی به تدریس مشغول بودند ولی در تحریک جامعه اسلامی علیه شیعیان بومی کشور فعالیت داشته‌اند<ref>برگرفته از [http://www.shianews.com/2012 http://www.shia news.com/2012]</ref><ref>عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ [[اتیوپی]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص 173-177.</ref>.
== نیز نگاه کنید به ==
[[ادیان در اتیوپی]]؛ [[وهابیت در روسیه]]؛ [[وهابیت در تونس]]؛ [[وهابیت در سنگال]]


مشارکت در تأسیس دانشگاه ها و مراکز آموزشی
== کتابشناسی ==
 
اعزام دانش آموزان نخبه مسلمان به دانشگاه های مکه و مدینه
 
اعطای بورسیه های تحصیلی دانشگاه های اتیوپی به برخی دانش آموزان مسلمان
 
اعطای مقرری ماهیانه به شیوخ و علماء طرفدار
 
توزیع هدایای جنسی بین مسلمانان مستمند ساکن شهرها و روستاهای کشور
 
تجهیز مدارس قرآنی کشور
 
احداث اردوگاه های توزیع غذا و توزیع کمک های جنسی و دارویی در مناطق قحطی زده
 
174
 
 
توزیع بلیط های رایگان حج عمره بین شیوخ طرفدار احداث چاه های آب آشامیدنی در مناطق روستایی مسلمان نشین
 
توزیع بسته های غذایی و خرما در مناطق مسلمان نشین در ماه رمضان
 
توزیع کتب و مجلات اسلامی چاپ عربستان در مساجد و مدارس اسلامی
 
تأسیس سازمان های اسلامی وابسته
 
حضور در برخی برنامه های رادیو تلویزیونی برپایی کلاس های قرآن
 
مبارزه با تشیع و حمله به اهل بیت (ع) ( عرب احمدي 1390 :14-7 )
 
با این حال همان گونه که اشاره شد تاکنون وهابیون نتوانسته اند به اهداف اصلی و راهبردی خود در اتیوپی دست یابند و بعید به نظر می رسد در آینده نیز بتوانند به نحو قابل توجهی پیروان خود را افزایش بخشند.
 
قابل ذکر است وهابیون وابسته به عربستان سعودی طی سال های 1389 و 1390 و به دنبال به رسمیت شناخته شدن مذهب اهل البیت (ع) توسط دولت، که موفقیتی بزرگ برای شیعیان این کشور محسوب می شد، تحرکاتی را در این کشور آغاز کردند که به برگزاری تظاهراتی هفتگی در صحن بزرگترین مدرسه سلفیه وابسته به عربستان در آدیس آبابا منجر گشت. وهابیون طی این تظاهرات حملات تبلیغاتی سنگینی را علیه پیروان مذهب اهل البیت (حبشی ها) آغاز کرده و علنا به 175
 
 
مخالفت با تصمیم دولت اتیوپی پرداختند. با تداوم این تظاهرات و گسترش آن به برخی مساجد متعلق به وهابیون به ویژه مسجد انوار (بزرگ ترین مسجد آدیس آبابا) وهابیون موضوع را به مطبوعات محلی و پر تیتراژ داخلی انتقال داده و حملات تبلیغاتی خود بر ضد حبشی های شیعه را افزایش دادند. این امر در نهایت منجر به بروز تفرقه و دودستگی بین مسلمانان پایتخت شده و بسیاری از مسلمانان ضمن اعتراض به اقدامات سلفی ها، این گونه اقدامات را موجب خدشه دار شدن وحدت عمومی جامعه اسلامی این کشور دانسته و تداوم این حملات تبلیغاتی را فاجعه بار خواندند. با ادامه این اعتراضات که موجب برگزاری تظاهراتی در آدیس آبابا و دیگر شهرهای اتیوپی شد دولت به گروه های سلفی پشت پرده این تظاهرات هشدار داده و ارتش برای متفرق ساختن تظاهرکنندگان وارد ماجرا شد. با این حال اصرار موافقان و مخالفان مسلمان در تداوم تظاهرات به صورت شبانه، مانع موفقیت ارتش اتیوپی در متفرق ساختن این اعتراضات و تجمعات گردید. ادامه این وضعیت که سبب کشته و زخمی شدن برخی از تظاهرکنندگان توسط ارتش اتیوپی گردید بحران موجود را تشدید نمود به طوری که موضوع ابعاد بین المللی یافته و کشورهای اسلامی ضمن اعتراض به دولت اتیوپی خواهان پایان سرکوب مسلمانان کشور شدند. در ادامه این امر و به دنبال بازداشت برخی از سران سلفیه و رهبران وهابی اتیوپی توسط پلیس اتیوپی، آنها بار دیگر تظاهراتی را علیه دولت اتیوپی سازماندهی کردند. با این حال دولت اتیوپی با وضع قوانین جدید در مجلس ملی کشور و با تلاش برای کنترل بحران موجود، اقدام به بازداشت تعداد زیادی از تظاهرکنندگان نموده و ضمن هشدار به کشورهای خارجی صحنه گردان این نا آرامی ها (عربستان و سازمان رابطه العالم الاسلامیه) آرامش را به 176
 
 
جامعه اتیوپی بازگرداند و مقامات امنیتی اتیوپی اعلام کردند با هرگونه تظاهرات فاقد مجوز از وزارت کشور به شدت برخورد خواهند کرد. بعضی گزارشات نیز از اخراج برخی از شیوخ وهابی عربستان مقیم اتیوپی از این کشور حکایت دارند. این شیوخ که در زمره مبلغان وهابی اتیوپی محسوب می شوند از رهبران مهم سلفی کشور بودند که هر چند به ظاهر در مدارس اسلامی اتیوپی به تدریس مشغول بودند ولی در تحریک جامعه اسلامی علیه شیعیان بومی کشور فعالیت داشته اند.
 
(www.shia news.com/2012)

نسخهٔ کنونی تا ‏۶ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۰۹

وهابیون اتیوپی (1403). برگرفته از سایت فرهنگ و جامعه ملل، قابل بازیابی از https://farhangemelal.icro.ir/news/662/

کشور اتیوپی نیز همچون دیگر کشورهای مناطق شاخ آفریقا از اوایل دهه 1960 مورد توجه عربستان سعودی قرار گرفت و با توجه به حضور جمعیت قابل توجهی از مسلمانان و پیشینه این کشور در تاریخ اسلام، به تدریج گروه‌هایی از مبلغان وهابیت با هزینه دولت عربستان در آدیس آبابا، حرار و دیگر شهرهای اتیوپی استقرار یافته و با احداث چند مسجد در این شهرها و بر عهده گرفتن مدیریت این مساجد، به صورت غیرمستقیم به تبلیغ آیین ضاله وهابیت پرداختند.

وهابیون در دهه 1970 با گسترش سیاست‌های تبلیغی خود به ساخت ده‌ها مسجد، مدرسه، بیمارستان و درمانگاه در اتیوپی روی آورده و تلاش کردند حوزه نفوذ خود را افزایش داده و پیروان هر چه بیشتری را جذب خود نمایند. در طی این سال‌ها هزاران مبلغ وهابی اعزامی از عربستان در مدارس و مساجد وابسته به خود استقرار یافته و با توزیع بسته‌های دلارهای نفتی عربستان و اهداء هدایای جنسی بین برخی شیوخ و علماء صاحب نام این کشور تلاش کردند پیروانی را به خود اختصاص دهند.

با این حال اقدامات وهابیون در دهه های 1970 و 1980 با مقاومت سخت مسلمانان اتیوپی که عموما دل در گرو اهل بیت داشته و در زمره پیروان فرقه‌های متصوفه به شمار می‌روند مواجه گشت به گونه‌ای که در برخی موارد درگیری‌های سختی بین وهابیون و مسلمانان اتیوپی پدید آمد. اقدامات تبلیغی وهابیت در اتیوپی در دهه‌های 1990 و 2000 میلادی هر چه بیشتر تداوم یافت و با اختصاص هزینه‌های سنگین از سوی دولت عربستان و سازمان رابطه العالم الاسلامیه؛ وهابیون به تدریج مراکز و پایگاه‌هایی را در شهرها و روستاهای اتیوپی تأسیس کردند که این وضعیت تاکنون نیز ادامه یافته‌است. هر چند در حال حاضر آمار دقیقی از تعداد افرادی که در زمره پیروان آیین ضاله وهابیت به شمار می‌روند وجود ندارد ولی تخمین زده می‌شود چند هزار نفر از مسلمانان این کشور و برخی از شیوخ و علمای کشور اتیوپی از علاقمندان به وهابیت محسوب شوند. این در حالی است که اکثر این افراد به دلیل منافع مادی خود به آیین وهابیت پیوسته و در ازای این امر از رابطه العالم الاسلامیه به صورت ماهانه پول و هدایای نقدی و جنسی دریافت می‌کنند و در باطن به وهابیت هیچ اعتقادی ندارند.

لازم به ذکر است وهابیون طی چند دهه گذشته تلاش کرده‌اند از طرق ذیل آئین ضاله وهابیت را در این کشور گسترش دهند:

  • احداث مساجد و درمانگاه ها؛
  • مشارکت در تأسیس دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی؛
  • اعزام دانش آموزان نخبه مسلمان به دانشگاه‌های مکه و مدینه؛
  • اعطای بورسیه‌های تحصیلی دانشگاه‌های اتیوپی به برخی دانش آموزان مسلمان؛
  • اعطای مقرری ماهیانه به شیوخ و علماء طرفدار؛
  • توزیع هدایای جنسی بین مسلمانان مستمند ساکن شهرها و روستاهای کشور؛
  • تجهیز مدارس قرآنی کشور؛
  • احداث اردوگاه‌های توزیع غذا و توزیع کمک‌های جنسی و دارویی در مناطق قحطی زده؛
  • توزیع بلیط‌های رایگان حج عمره بین شیوخ طرفدار احداث چاه‌های آب آشامیدنی در مناطق روستایی مسلمان نشین؛
  • توزیع بسته‌های غذایی و خرما در مناطق مسلمان نشین در ماه رمضان؛
  • توزیع کتب و مجلات اسلامی چاپ عربستان در مساجد و مدارس اسلامی؛
  • تأسیس سازمان‌های اسلامی وابسته؛
  • حضور در برخی برنامه‌های رادیو تلویزیونی برپایی کلاس‌های قرآن؛
  • مبارزه با تشیع و حمله به اهل بیت (ع)[۱].

با این حال همان گونه که اشاره شد تاکنون وهابیون نتوانسته اند به اهداف اصلی و راهبردی خود در اتیوپی دست یابند و بعید به نظر می‌رسد در آینده نیز بتوانند به نحو قابل توجهی پیروان خود را افزایش بخشند.

قابل ذکر است وهابیون وابسته به عربستان سعودی طی سال های 1389 و 1390 و به دنبال به رسمیت شناخته شدن مذهب اهل البیت (ع) توسط دولت، که موفقیتی بزرگ برای شیعیان این کشور محسوب می‌شد، تحرکاتی را در این کشور آغاز کردند که به برگزاری تظاهراتی هفتگی در صحن بزرگترین مدرسه سلفیه وابسته به عربستان در آدیس آبابا منجر گشت. وهابیون طی این تظاهرات حملات تبلیغاتی سنگینی را علیه پیروان مذهب اهل البیت (حبشی ها) آغاز کرده و علنا به مخالفت با تصمیم دولت اتیوپی پرداختند. با تداوم این تظاهرات و گسترش آن به برخی مساجد متعلق به وهابیون به ویژه مسجد انوار (بزرگ ترین مسجد آدیس آبابا) وهابیون موضوع را به مطبوعات محلی و پر تیتراژ داخلی انتقال داده و حملات تبلیغاتی خود بر ضد حبشی های شیعه را افزایش دادند. این امر در نهایت منجر به بروز تفرقه و دودستگی بین مسلمانان پایتخت شده و بسیاری از مسلمانان ضمن اعتراض به اقدامات سلفی‌ها، این گونه اقدامات را موجب خدشه دار شدن وحدت عمومی جامعه اسلامی این کشور دانسته و تداوم این حملات تبلیغاتی را فاجعه بار خواندند. با ادامه این اعتراضات که موجب برگزاری تظاهراتی در آدیس آبابا و دیگر شهرهای اتیوپی شد دولت به گروه‌های سلفی پشت پرده این تظاهرات هشدار داده و ارتش برای متفرق ساختن تظاهرکنندگان وارد ماجرا شد.

با این حال اصرار موافقان و مخالفان مسلمان در تداوم تظاهرات به صورت شبانه، مانع موفقیت ارتش اتیوپی در متفرق ساختن این اعتراضات و تجمعات گردید. ادامه این وضعیت که سبب کشته و زخمی شدن برخی از تظاهرکنندگان توسط ارتش اتیوپی گردید بحران موجود را تشدید نمود به طوری که موضوع ابعاد بین المللی یافته و کشورهای اسلامی ضمن اعتراض به دولت اتیوپی خواهان پایان سرکوب مسلمانان کشور شدند. در ادامه این امر و به دنبال بازداشت برخی از سران سلفیه و رهبران وهابی اتیوپی توسط پلیس اتیوپی، آنها بار دیگر تظاهراتی را علیه دولت اتیوپی سازماندهی کردند.

با این حال دولت اتیوپی با وضع قوانین جدید در مجلس ملی کشور و با تلاش برای کنترل بحران موجود، اقدام به بازداشت تعداد زیادی از تظاهرکنندگان نموده و ضمن هشدار به کشورهای خارجی صحنه گردان این نا آرامی ها (عربستان و سازمان رابطه العالم الاسلامیه) آرامش را به جامعه اتیوپی بازگرداند و مقامات امنیتی اتیوپی اعلام کردند با هرگونه تظاهرات فاقد مجوز از وزارت کشور به شدت برخورد خواهند کرد. بعضی گزارشات نیز از اخراج برخی از شیوخ وهابی عربستان مقیم اتیوپی از این کشور حکایت دارند. این شیوخ که در زمره مبلغان وهابی اتیوپی محسوب می‌شوند از رهبران مهم سلفی کشور بودند که هر چند به ظاهر در مدارس اسلامی اتیوپی به تدریس مشغول بودند ولی در تحریک جامعه اسلامی علیه شیعیان بومی کشور فعالیت داشته‌اند[۲][۳].

نیز نگاه کنید به

ادیان در اتیوپی؛ وهابیت در روسیه؛ وهابیت در تونس؛ وهابیت در سنگال

کتابشناسی

  1. عرب احمدی، امیر بهرام (1390). وهابیت در آفریقای سیاه. تهران: مرکز اسناد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ص 7-14
  2. برگرفته از http://www.shia news.com/2012
  3. عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ اتیوپی. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 173-177.