اصول سیاست خارجی چین: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


دولت [[چین]] در نخستین روز تأسیس [[جمهوری خلق چین]] در تاریخ اول اکتبر1949میلادی، اصول سیاست خارجی خود برای برقراری روابط دیپلماتیک با کشورهای جهان را براساس برابری، در نظر گرفتن منافع دوجانبه و احترام به حاکمیت سرزمینی کشور مقابل اعلام کرد.


در سال1953، [[چوئن لای، نخست وزیر مادام العمر جمهوری خلق چین|چوئن ­لای]] وزیر­امورخارجه‌­ی وقت این کشور، اصول پنجگانه‌­ی همزیستی صلح آمیز میان کشورهای جهان را به این شرح اعلام نمود: 


* احترام متقابل به استقلال و تمامیت ارضی کشورها؛
* عدم تجاوز به خاک یکدیگر؛
* عدم دخالت در امور یکدیگر؛
* باور به برابری و منافع دو جانبه؛
* همزیستی صلح آمیز<ref>دهمین میزگرد مشترک ...، 1390</ref>. 


دولت [[چین]] در نخستین روز تأسیس [[جمهوری خلق چین]] در تاریخ اول اکتبر1949میلادی، اصول سیاست خارجی خود برای برقراری روابط دیپلماتیک با کشورهای جهان را براساس برابری، در نظر گرفتن منافع دوجانبه و احترام به حاکمیت سرزمینی کشور مقابل اعلام کرد.
این اصول پنجگانه در تمامی شئون روابط دوجانبه حاکم خواهد بود. در سال1982، این اصول در [[قانون اساسی چین|قانون اساسی]] [[جمهوری خلق چین]] گنجانده شد. براساس اصول سیاست خارجی این کشور، هر کشوری که با [[چین]] رابطه­‌ی دیپلماتیک برقرار می‌­کند، بایستی ملتزم به وجود چین واحد شده و از برقراری هرگونه رابطه‌­ی مستقل سیاسی با [[تایوان]] پرهیز نماید. هم­چنین، دولت [[چین]] در بیانیه‌­ای که در تاریخ 22دسامبر سال2005 پیرامون سیاست«راه توسعه­‌ی صلح آمیز [[چین]]» منتشر نمود، به وضوح اعلام کرد که:«[[چین]] نه در گذشته و نه در حال حاضر و نه در آینده که قوی­‌تر خواهد شد، به دنبال سلطه بر دیگران نبوده و نخواهد بود. بلکه فرصت‌­های بیشتری را برای جهان در پی خواهد داشت.»<ref>سابقی،علی محمد (1392). جامعه و فرهنگ [[چین]]. تهران: [https://alhoda.ir موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، جلد1، ص.438-439.</ref>
 
در سال1953، [[چوئن لای، نخست وزیر مادام العمر جمهوری خلق چین|چوئن ­لای]] وزیر­امورخارجه‌­ی وقت این کشور، اصول پنجگانه‌­ی همزیستی صلح آمیز میان کشورهای جهان را به این شرح اعلام نمود: 1- احترام متقابل به استقلال و تمامیت ارضی کشورها. 2- عدم تجاوز به خاک یکدیگر. 3- عدم دخالت در امور یکدیگر. 4- باور به برابری و منافع دو جانبه. و 5-همزیستی صلح آمیز<ref>دهمین میزگرد مشترک ...، 1390</ref>. 
 
این اصول پنجگانه در تمامی شئون روابط دوجانبه حاکم خواهد بود. در سال1982، این اصول در [[قانون اساسی چین|قانون اساسی]] [[جمهوری خلق چین]] گنجانده شد. براساس اصول سیاست خارجی این کشور، هر کشوری که با [[چین]] رابطه­‌ی دیپلماتیک برقرار می‌­کند، بایستی ملتزم به وجود چین واحد شده و از برقراری هرگونه رابطه‌­ی مستقل سیاسی با [[تایوان]] پرهیز نماید. هم­چنین، دولت [[چین]] در بیانیه‌­ای که در تاریخ 22دسامبر سال2005 پیرامون سیاست«راه توسعه­‌ی صلح آمیز [[چین]]» منتشر نمود، به وضوح اعلام کرد که:«[[چین]] نه در گذشته و نه در حال حاضر و نه در آینده که قوی­‌تر خواهد شد، به دنبال سلطه بر دیگران نبوده و نخواهد بود. بلکه فرصت‌­های بیشتری را برای جهان در پی خواهد داشت.»<ref>سابقی،علی محمد (1392). جامعه و فرهنگ [[چین]]. تهران: [https://alhoda.ir موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، جلد اول، ص.438-439.</ref>


== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==
خط ۱۴: خط ۱۷:
== کتاب شناسی ==
== کتاب شناسی ==
<references />
<references />
[[رده:سیاست خارجی و کنشگری فرا ملی]]
[[رده:اصول سیاست خارجی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۲۴

دولت چین در نخستین روز تأسیس جمهوری خلق چین در تاریخ اول اکتبر1949میلادی، اصول سیاست خارجی خود برای برقراری روابط دیپلماتیک با کشورهای جهان را براساس برابری، در نظر گرفتن منافع دوجانبه و احترام به حاکمیت سرزمینی کشور مقابل اعلام کرد.

در سال1953، چوئن ­لای وزیر­امورخارجه‌­ی وقت این کشور، اصول پنجگانه‌­ی همزیستی صلح آمیز میان کشورهای جهان را به این شرح اعلام نمود:

  • احترام متقابل به استقلال و تمامیت ارضی کشورها؛
  • عدم تجاوز به خاک یکدیگر؛
  • عدم دخالت در امور یکدیگر؛
  • باور به برابری و منافع دو جانبه؛
  • همزیستی صلح آمیز[۱].

این اصول پنجگانه در تمامی شئون روابط دوجانبه حاکم خواهد بود. در سال1982، این اصول در قانون اساسی جمهوری خلق چین گنجانده شد. براساس اصول سیاست خارجی این کشور، هر کشوری که با چین رابطه­‌ی دیپلماتیک برقرار می‌­کند، بایستی ملتزم به وجود چین واحد شده و از برقراری هرگونه رابطه‌­ی مستقل سیاسی با تایوان پرهیز نماید. هم­چنین، دولت چین در بیانیه‌­ای که در تاریخ 22دسامبر سال2005 پیرامون سیاست«راه توسعه­‌ی صلح آمیز چین» منتشر نمود، به وضوح اعلام کرد که:«چین نه در گذشته و نه در حال حاضر و نه در آینده که قوی­‌تر خواهد شد، به دنبال سلطه بر دیگران نبوده و نخواهد بود. بلکه فرصت‌­های بیشتری را برای جهان در پی خواهد داشت.»[۲]

نیز نگاه کنید به

سیاست و روابط خارجی چین؛ چوئن لای، نخست وزیر مادام العمر جمهوری خلق چین

کتاب شناسی

  1. دهمین میزگرد مشترک ...، 1390
  2. سابقی،علی محمد (1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد1، ص.438-439.