موزه ملی دمشق

از دانشنامه ملل
موزه ملی دمشق

موزه ملی دمشق(National Museum of Damascus)، مهم‌ترین موزه در جمهوری عربی سوریه است که در منطقه برامکه در مرکز شهر دمشق، بین دانشگاه دمشق و بیمارستان سلیمانیه ، در کنار پل رئیس جمهور، خیابان قصرالحیر الشرقی واقع شده‌است. موزه مادر سوریه که نه تنها در سطح منطقه خاورمیانه ، بلکه در سطح جهانی به عنوان یک مرجع مستند، تاریخی و تمدنی مهم، محسوب می ­شود. در این موزه مصنوعات مهم، آثار و یافته‌های مهم به ویژه از ماری، ابلا و اوگاریت، سه تا از مهم‌ترین مکان‌های باستان‌شناسی باستانی سوریه، به نمایش گذاشته می‌شود. این موزه که در سال 1919 در زمان پادشاهی عربی ملک فیصل در سوریه تأسیس شد، قدیمی‌ترین مؤسسه میراث فرهنگی در سوریه است. از جمله نکات برجسته موزه می توان به کنیسه دورا-اوروپوس، کنیسه بازسازی شده مربوط به سال 245 بعد از میلاد اشاره کرد که در دهه 1930 تکه تکه به دمشق منتقل شد و به خاطر نقاشی های دیواری و نقاشی های دیواری پر جنب و جوش و حفظ شده و همچنین مجسمه ها و منسوجات از مرکز پالمیرا، و مجسمه های الهه یونانی پیروزی از جنوب سوریه مورد توجه است. این موزه بیش از 5000 لوح به خط میخی را در خود جای داده است که از جمله آنها اولین الفبای شناخته شده در تاریخ است که بر روی یک لوح گلی به نام الفبای اوگاریتی نوشته شده است.

این موزه در سال ۲۰۱۲ با افزایش شدت جنگ تعطیل شد و به منظور محافظت از آنها، اکثر آثار آن تخلیه و در مکان‌های امنی ذخیره شد. طبق برآوردها، ۳۰۰ هزار اثر تاریخی از کلیه نهادهای فرهنگی سراسر سوریه به همین شکل محافظت شده‌اند.

با وجود برخی موفقیت‌ها در حفاظت از این آثار باستانی، دولت تخمین می‌زند که هزاران اثر تاریخی از کشور خارج شده و تعداد زیادی توسط گروه دولت اسلامی (داعش) نابود شده‌اند. پروژه‌ی وسیعی برای مرمت و نگهداری آثار به جا مانده در دستور کار مقامات قرار دارد. در مراسم افتتاحیه موزه، وزیر فرهنگ و ارشاد سوریه به خبرنگاران گفت:

افتتاح این موزه، این پیام را به دنیا می‌دهد که سوریه هنوز وجود دارد و میراث او تحت تاثیر تروریسم قرار نخواهد گرفت. امروز، دمشق به اوضاع عادی برگشته است.

هنوز همه بخش‌های موزه به روی عموم باز نشده است، اما آثار بسیاری نظیر آثار دوره‌های پیش از تاریخ، تاریخی، کلاسیک و اسلامی در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد. دکتر محمود حمود مدیرکل آثار باستانی و موزه ها در سوریه، طی سخنانی در میزگردی به مناسبت یکصدمین سالگرد تأسیس موزه ملی در دمشق گفت :

پس از شکست عثمانی ها و عقب نشینی آن ها از سوریه ، تعدادی از پیشگامان فرهنگ در سال ۱۹۱۹ موزه ملی دمشق را در مدرسه العادلیه تأسیس کردند و می توان گفت تمامی اهالی دمشق از این طرح جدید استقبال و در تأسیس موزه مشارکت نمودند و آنچه را در منازل نگه می داشتند به موزه اهدا کردند تا نخستین موجودی های موزه را تشکیل دهند .  وی در ادامه افزود موزه دمشق پس از موزه قاهره ، قدیمی ترین موزه عربی می باشد . دکتر حمود سپس به مرور مراحل توسعه و گسترش موزه پرداخت و افزود نخستین نقشه آن را مهندس آیکوشار در چارچوب نقشه دمشق جدید ، تهیه نمود  . در سال ۱۹۵۰ ورودی قصر " الحیر الغربی " که در منطقه "بادیه" وجود داشت توسط هیئت باستان شناسی فرانسوی به موزه منتقل گردید . به مرور زمان سالن های دیگری به موزه افزوده شدند .  وی افزود موزه دمشق به دلیل اشیای کمیابی که در اختیار دارد که نتیجه کار صدها هیئت باستانشناسی و کاوشگری داخلی و خارجی می باشد از اهمیت بالایی برخوردار است و هم اکنون انبارها پر از تعداد زیادی اشیای باستانی می باشند که زیاد بودنشان بر اداره موزه ها سنگینی می کند . اداره کل موزه ها هم اکنون در حال بازسازی موزه می باشد[۱] .[۲]

اسما اسد همسر بشار اسد، رئیس موزه ملی دمشق است.

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

پیوند به بیرون

صدمین سالگرد تأسیس موزه ملی دمشق. پایگاه تخصصی تحلیلی جامعه و فرهنگ ملل. قابل بازیابی از https://farhangemelal.icro.ir/news/1165/

  1. روزنامه البعث(1399). صدمین سالگرد تأسیس موزه ملی دمشق. پایگاه تخصصی تحلیلی جامعه و فرهنگ ملل. قابل بازیابی از https://farhangemelal.icro.ir/news/1165/
  2. شنی، کریم( 1400). فرهنگ و تاریخ سوریه. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)