مناسبات فرهنگی ایران و اردن
- برنامه اجرایی مبادلات فرهنگی، علمی، آموزشی بین جمهوری اسلامی ایران و کشور پادشاهی اردن برای سالهای 79 تا 81.
- برنامه اجرایی مبادلات فرهنگی، علمی، آموزشی بین دو کشور برای سالهای 82 تا 84
- برنامه اجرایی فرهنگی، علمی و آموزشی بین دو کشور برای سالهای 87 تا 89 که شامل همکاریهای آموزش عالی، آموزش و پرورش، تبلیغی و رسانهای، ورزشی جوانان، فرهنگی و هنری، آثار باستانی، توریستی، نمایشگاههای بینالمللی و همکاریهای علمی بوده است.
- بیش از چهار نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران در قالب هفته فرهنگی در اردن برگزار گردیده که آخرین آن برگزاری نمایشگاه قرآن کریم در تیر ماه سال 78 در امان بوده است.
هم چنین در سال 76 بین دو کشور یک قرارداد همکاریهای خبری بین خبرگزاریهای ایرنا و پترا به امضاء رسیده است[۱].
افزون بر این در جهت بهبود بخشیدن به وضعیت شیعیان در اردن، طرح ساخت مسجد شیعیان، طی مذاکرات رسمی متعددی از سوی جمهوری اسلامی ایران با مقامات اردن مطرح شده که امید است پس از اخذ موافقت وزیر اوقاف اردن، این مسجد احداث شود. از سوی پادشاهی اردن نیز، تلاش جهت برپایی جمعیت یا انجمن شیعیان به طور رسمی توسط دکتر جعفر بیضون و به کمک برخی از شیعیانی صورت گرفته است که قبلا اقداماتی را در این راستا انجام دادهاند ولی تاکنون به نتیجه نرسیدهاند. سفارت به طور غیرمستقیم تلاش میکند از این طرح حمایت کند و جایگاه قانونی مناسبی را برای تشکیل انجمن شیعیان فراهم سازد. به نظر میرسد حمایت جدی سفارت جمهوری اسلامی ایران از این طرح و حمایتهای مالی ایران در این زمینه از نیازهای اساسی شیعیان این کشور برای تشکیل این جمعیت و ادامه کار آن میباشد. از سوی دیگر از نشر کتب نویسندگان مدافع شیعه از جمله احمد حسین یعقوب حمایت کرده که تاکنون سفارت ایران موفق به چاپ 9 عنوان درباره تشیع گردیده است. همچنین آقای شیخ حسن سقاف دهها کتاب علیه وهابیت به چاپ رسانیده که برخی از آنها با کمک نمایندگی صورت پذیرفته است.
البته زمینههای بسیاری در اردن موجود است و با توجه به جو فرهنگی و ادبی کشور اردن، صرف امکانات و کمکهای مالی برای چاپ کتب اسلامی - شیعی می تواند مثمر ثمر باشد.
لازم به ذکر است که سفارت جمهوری اسلامی ایران در اردن در زمینه توزیع کتب فقهی فعالانه اقدام به توزیع و اهدای کتاب به متقاضیان و علاقه مندان شیعه نموده و در حد توان کتابخانههای دانشگاههای اردن را با منابع شیعی تغذیه کرده است. مهمترین عناوین؛ المراجعات، الشیعه هم اهل السنه، کشف الارتیاب، فضائل الخمسه، ثم اهتدیت، تاسیس الشیعه است.
از دیگر اقدامات ایران در زمینههای تبلیغی - شیعی در اردن می توان به ارسال برخی مقالات دینی به مطبوعات محلی و چاپ آنها به مناسبتهای مختلف به ویژه در پاسخ به اتهاماتی که بر علیه تشیع به چاپ رسیده است، اشاره کرد.
سفر آیت الله سبحانی در سالهای 1375 و 1377 و برپایی سخنرانیها و جلسات بحث متعدد در خصوص تقریب مذاهب اسلامی و پاسخگویی به شبهات موجود بر علیه تشیع تاثیری مثبت داشته است. اگر این گونه سفرها و جلسات و اعزام علمای معتبر شیعه از ایران ادامه یابد میتواند در تغییر نگرش مردم و رفع شبهات در مورد تشیع موثر باشد.
در راستای تبادل فرهنگی - دینی 5 تن از دانشجویان شیعی اردن جهت ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی و دکترا به ایران اعزام شدهاند که میتوانند در ترویج مذهب شیعه در اردن با توجه به فرهنگ اسلامی خویش بسیار مفید واقع شوند[۲].
نیز نگاه کنید به
کتابشناسی
- ↑ برگرفته از https://amman.mfa.ir/سایت سفارت ایران در اردن
- ↑ پادشاهی اردن، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، معاونت بینالملل، مرکز بینالمللی تبلیغ ص. 118 و 119