مساجد سیرالئون
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد کشور سیرالئون انبوه مساجد کوچک و بزرگ این کشور است که تقریباً در هر شهر و روستای سیرالئون به چشم میخورد. این مساجد که از زمان ورود اسلام به این کشور در اوایل قرن هفدهم احداث گردیدهاند نقش بسیار مهمی در توسعه فرهنگ اسلام ایفا نموده و پایگاههای سنتی دین اسلام در این سرزمین محسوب میشوند. تعداد مساجد سیرالئون بیش از 400 باب است که در مقایسه با کلیساهای کوچک و بزرگ موجود در شهرها و روستاهای کشور و با در نظر گرفتن اکثریت قابل توجه مسلمانان در این کشور چندان کافی به شمار نمیرود[۱][i].
این مساجد همواره نقش مهمی در تصمیمگیریهای مسلمانان داشته و معمولاً از دیرباز تاکنون جلسات مهمی در ارتباط با موضوعات سیاسی اجتماعی، فرهنگی پیروان دینی اسلام در مساجد صورت میگرفته است. رهبران سنتی مساجد امامان این مراکز عبادی به شمار میروند که از نفوذ زیادی بر مسلمانان منطقه خود برخوردارند و معمولاً از سوی هیأت امناء و مساجد به این پست مهم منصوب میشوند. آنها مدیریت برگزاری مراسم و مناسبتهای اسلامی منطقه خود را نیز بر عهده دارند[ii]. مساجد سیرالئون معمولاً در برگیرنده مدارس اسلامی و قرآنی کوچکی نیز میباشند که به تعلیم علوم و معارف اسلامی و قرآنی اشتغال دارند. علاوه بر مساجد قدیمی این کشور که یادگاری از ورود مسلمانان کشورهای همجوار به سیرالئون به شمار میروند و طی دویست سال گذشته و با همت مسلمانان بومی احداث گشتهاند[iii]. در طی سده اخیر مساجد بزرگ و باشکوهی نیز با هزینه کشورهای اسلامی همچون جمهوری اسلامی ایران، عربستان، کویت، لیبی، مصر و سازمانهای بینالمللی اسلامی همچون بانک توسعه اسلامی، بانک توسعه عرب، سازمان کنفرانس اسلامی، لیگ جوانان اسلامی بینالمللی و... در شهرهای فریتاون، بو، کنما، مکینی، لوندی و کویندو احداث شدهاند.
در جریان جنگ داخلی این کشور آسیبهای زیادی به مراکز عبادی مسلمانان وارد آمد و بسیاری از مساجد کشور از جمله در فریتاون، بو، مکینی و کنما توسط شورشیان و یا در جریان نبرد بین نیروهای دولتی و شورشیان به آتش کشیده شده و یا ویران شدند[۲][۳].
نیز نگاه کنید به
مساجد شیعه افغانستان؛ مساجد در چین؛ مساجد تونس؛ مساجد فرانسه؛ مساجد زیمبابوه؛ مساجد تایلند؛ مساجد قطر؛ مساجد اتیوپی؛ مساجد روسیه؛ مساجد سنگال؛ مساجد تاریخی سوریه
پاورقی
[i] - کمبود مساجد و مدارس اسلامی در کشور سیرالئون با توجه به افزایش نسبی جمعیت مسلمانان این کشور کاملا محسوس بوده و یکی از مشکلات مهم جامعه اسلامی سیرالئون به شمار میرود. همان گونه که اشاره شد سیرالئون در حال حاضر 400 باب مسجد در این کشور وجود دارد که این تعداد برای 5/4 میلیون مسلمان ساکن شهرها و روستاهای کشور به هیچ عنوان کافی بنظر نمی رسد. براساس شواهد موجود لزوم تاسیس 150 باب مسجد در کل کشور و بویژه ساخت چند مسجد بزرگ در شهر فریتاون کاملا ضروری است.
[ii] - امامان جماعت مساجد با توصیه شورای ریش سفیدان محله به شورای امامان معرفی میشوند. شورای امامان نیز پس از بررسی و واجد شرایط بودن فرد مزبور، شیخ مورد نظر شورای ریش سفیدان را رسما بهعنوان امام جماعت مسجد تعیین میکند.
[iii] - قدیمیترین مسجد سیرالئون مسجد «جمیع السلام» است که در سال 1882 در منطقه فولاتاون فریتاون احداث شده است.
کتابشناسی
- ↑ عرب احمدی، امیر بهرام (1386). گفتوگو با قزل سفلی رایزن فرهنگی ج.ا.ایران، شهر فریتاون.
- ↑ عرب احمدی، امیربهرام(1387). اسلام و مسلمانان در سیرالئون. قم: سازمان مدارس و حوزههای علمیه خارج از کشور، ص.117-116.
- ↑ عرب احمدی، امیر بهرام(1390). جامعه و فرهنگ سیرالئون. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)