عادات غذایی مردم اسپانیا
مردم اسپانیا خیلی خوب و زیاد غذا میخورند. تغییرات جامعه شناختی بر عادات غذایی مؤثر بودهاند. کار بیرون از خانه و وقت نداشتن برای طبخ غذاهای سنتی باعث شده آنها جایگزینهایی برای غذا خوردن به شیوه درست و مناسب پیدا کنند. در بسیاری از خانوارهای اسپانیا (80٪) زن همچنان حضور دارد و مسئول امور مربوط به غذا و تغذیه است (خرید، انتخاب منو، آشپزی). اینها برخی از نتایج به دست آمده از مطالعه عادات غذا خوردن در اسپانیا توسط شرکت گالینا بلانکا است.
در این تحقیق، بیش از 1600 مصاحبه شونده بالای 18 سال حقایق شگفت انگیزی را بیان کردند. از جمله اینکه به رغم توصیه متخصصان تغذیه به خوردن شام سبک و زود، اسپانیایی بعد از ساعت 21 شام میخورند و تنها نیمی از آنها غذای سبک میخورند.
در اسپانیا استفاده از غذاهای شیرین برای صبحانه و بعد از غذا (به عنوان دسر) مرسوم است. در برخی موارد به عنوان میان وعده شیرینی مصرف میشود. جدا از این مورد، معمولاً در اوقات دیگر کمتر شیرینی مصرف میشود. غذای شیرین، "پایان غذا" محسوب میشود و شاید به همین دلیل در عادت غذایی نیمچاشت اسپانیاییها معمولا غذاهای شیرین مزه وجود ندارد. علاقه به پایهای نمکی یا شیرینیهای سرخ شده (مانند زولبیا و دونات و همینطور زولبیای شکلاتی و پیش از اینها نان برشته) سنتی ریشه دار در بسیاری از مناطق این سرزمین است. برگزاری جشنها با کیک بسیار رایج است مانند جشن تولدها، سالگردها و غیره. گاهی اوقات انواع مختلف کیک و شیرینیها دارای کاربرد و مصرف یکسانی هستند. به همین خاطر رسم است که جشنها و مهمانیهای متفاوتی با استفاده از یک نوع شیرینی برگزاری میشوند ؛ نمونه آشکار آن کیک عروسی است.
صبحانه
بسیاری از مردم صبحانه را در اواسط صبح در یک بار یا کافه با یک فنجان قهوه و کلوچههای مغزدار ژلهای ، کمپوت میوه و مربا میل میکنند.آب پرتقال طبیعی نیز رایج است و میتواند در بسیاری از قهوه خانهها سفارش داد. در خانه، صبحانه معمولا شامل یک لیوان قهوه، شیر یا شکلات، به همراه ویفر، غلات، نان برشته یا کلوچه مربایی میشود. یک صبحانه بسیار سنتی اسپانیایی زولبیا یا فرنی با شکلات داغ است.
نیم چاشت
نیم چاشت مانند نوشیدن قهوه، یکی از رسمهای بسیار رایج در میان اسپانیاییها است. معمولاً بین صبحانه و نهار برای صرف آن و نوشیدن آبجو از باری به بار دیگر میروند و میان وعدههای مخصوص هر کدام را تست میکنند: ماهی مرکب، ژامبون یا املت سیب زمینی همراه با شراب یا آبجو.
ناهار
در اسپانیا ناهار معمولا در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی دیرتر خورده میشود: بین ساعت 13:30 تا 16:00 و وعده غذایی اصلی اسپانیاییها محسوب میشود. تقریبا تمام رستورانها منوهای مقرون به صرفه تر روز را عرضه میکنند و شامل پیش غذا، غذای اصلی و دسر میباشند و همراه آن نان و شراب و نوشیدنیهای دیگر نیز سرو میشوند. معمولا شراب بصورت مخلوط با یک نوشابه گازدار (سودا یا نوشابه غیر الکلی) مصرف میشود.
در وعده ناهار همیشه نان وجود دارد اما اسپانیایی معتقدند که خوردن سوپ با نان کار احمقهاست. غذای اصلی معمولا گوشت یا ماهی است که به نشانه تازه بودن همراه با سر و چشم سرو میشود.
اسپانیاییها بسیار به آشپزی و غذاهای خود افتخار میکنند. برخی از آنها شهرت جهانی دارند املتهای اسپانیایی که تخم مرغ و سیب زمینی دارند؛ و فابادای آستوریاس (خورشی شامل لوبیا سفید یا باقالا، سوسیس، پیاز، گوجه فرنگی، بیکن و مواد دیگر)، خوراک بره کاستیا و ژامبون خشک. مردم معمولا صبحانه را سبک میخورند اما ناهار و شام را مفصل میل میکنند.
شام
اسپانیاییها نسبت به کشورهای دیگر دیر شام میخورند، بین ساعت 20:00 و 23:00، به خصوص در تابستان و یا در تعطیلات آخر هفته. شام شامل غذاهای سنگین مانند ناهار و یا غذایی سبکتر مانند میان وعدهها، ساندویچ یا سالاد است[۱].
نیز نگاه کنید به
فرهنگ عمومی اسپانیا؛ آداب و رسوم اسپانیا؛ زندگی خانوادگی در اسپانیا؛ شیرینی پزی مناطق اسپانیا؛ غذای اسپانیایی
کتابشناسی
- ↑ فاخری، مهدی(1392). جامعه و فرهنگ اسپانیا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)