غذای اسپانیایی
خلاصه کردن همه غنای غذاهای اسپانیایی در یک خط دشوار است.جغرافیا، فرهنگ و آب و هوا آشپزی بسیار متنوعی را در دستور العملها و سبکهای پخت و پز ایجاد کرده است. تمدنهای مختلفی که وارد شبه جزیره شدهاند نیز رد پای خود را حتی تا به امروز باقی گذاردهاند. بخش عمده ای از این تاثیر مرهون سنت یهودی و مراکشی است.
ماهی بخش مهمی از رژیم غذایی اسپانیایی است. رسم است که آن را تازه کنند. بسیاری از مناطق دور از ساحل نیز عرضه روزانه دارند و این تهیه غذاهای خوشمزه را ممکن میکند. با این حال گوشت، معمولا بیشتر در داخل کشور رایج است. جا دارد به روغن زیتون که سابقه باستانی در غذاهای مدیترانهای دارد نیز اشاره کرد. پائیا شناخته شده ترین غذای اسپانیایی در خارج از کشور است.
لیست مختصری از غذاهای مرسوم و محبوب میتواند به شرح زیر باشد:
شیر برنج، روده شکم پر خوک، پاتیل، سوسیس، خوراک آب پز گوشت و سبزیجات، پنیر خامهای، اِسکودیا یا سوپ مخصوص کاتالونیا، فابادا یا خوراک لوبیا سفید و گوشت خوک، رشته فرنگی، سوپ گاسپاچو، آرد غلات بو داده، نوشیدنی نیشکر، ژامبون، مارمیتا یا خوراک ماهی تن همراه با پیاز و سیب زمینی و گوجه فرنگی، سوسیس خون یا پودینگ سیاه، نان خرده،اُروخو یا نوشیدنی الکلی انگور، نان و گوجه فرنگی، پائیا، اسپایک پینچو یا ساندویچ لقمهای، خوراک تره فرنگی، پنیر، سالمورِخو یا پوره نان و سیر و سرکه و گوجه فرنگی، سَنگریا یک نوع نوشیدنی الکلی مرکب از شراب و میوه و لیکور، شراب سیب، املت سیب زمینی، ساندویچ، شراب، چولتون دِ آویلا نوعی استیک گوشت، پای مخصوص عید فصح، پیل پیل خوراک ماهی کاد به همراه روغن زیتون و سیر و فلفل، سیرابی مخصوص مادرید، سیب زمینی آبپز پوست نکنده.
شیرینی پزی مناطق اسپانیا
شیرینیپزی اسپانیایی دارای عناصر مشترکی است، با این حال تهیه بعضی دسرها و شیرینیها بر حسب مناطق مختلف، متفاوت است. تفاوتی که بین غذاهای اسپانیایی وجود دارد، در بین شیرینی جات آن دیده نمیشود و به نظر میرسد در مقایسه با غذاها یکدست تر هستند.
شیرینی و دسر
تنوع دسر و شیرینیها در آشپزی اسپانیایی با تنوع غذاها قابل مقایسه است. بسیار معمول است که هر منطقه دسر خاص خود با استفاده از میوه و یا ادویه مخصوص منطقه خود را دارد. شیرینی پزی در اسپانیا، دارای سابقهای طولانی است که به دوران روم باستان و سلیقه و طعم آن به فراوانی عسل اسپانیا بر میگردد. دوناتها، پاستاهای کاستیا و کیکهای پفکی بسیار مورد پسند و رایج هستند. دوره اندلس در جنوب اسپانیا تعداد بسیاری شیرینی با دستور العمل عربی برجای گذاشته است علاوه بر این مارسیپان، نان بادامی و قطاب نیز دارند. آنها در سراسر کشور گسترش پیدا کردهاند. برخی از آنها مربوط به جشنوارههای مذهبی مسیحی هستند به عنوان مثال رول پیچیده پادشاهان یا در کریسمس: نان بادامی، کماج، دراژه بادام و غیره. شکلات در شیرینی پزی اسپانیایی به عنوان یک نوشیدنی استفاده میشود و استفاده از آن تحت تاثیر نفوذ فرهنگ خارجی است.
بادام یک ماده مهم در شیرینی پزی اسپانیایی است و این به واسطه فراوانی آن در اسپانیایی شیرینی میباشد. شکلات نیز به عنوان تزیین و ماده تشکیل دهنده بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. در شمال اسپانیا نیز به همین ترتیب شیرینی تهیه میشود و اغلب از وانیل برای معطر کردن آن استفاده میشود. شیرینی و دسرهای اسپانیایی بسیار متنوع هستند و در این تنوع که کاملاً وابسته به وجود مناطق مختلف در کشور میباشد، هیچ شیرینی که جنبه ملی داشته باشد وجود ندارد ، چیزی که در مورد غذای اسپانیایی نیز صدق میکند. آداب و رسوم اسپانیا برای سرو شیرینی و دسر مانند دیگر کشورهای اروپاست: اغلب در صبحانهها، بعد از وعدههای غذایی و در میان وعدههای رایج استفاده میشوند.
شیرینی کریسمس
نان بادامی آلیکانته یکی از شیرینیهای رایج در کریسمس اسپانیاست. باید گفت از میان رسوم شیرینی پزی اسپانیا، سنت مربوط به برگزاری جشن کریسمس دارای جایگاه خاصی است و در این مدت در تمام کشور آماده سازیهای مشترکی وجود دارد. نان بادامی، شیرینی بسیار رایج این جشن بوده و به طور سنتی به دو نوع نان بادامی آلیکانته با بادامهای قابل رویت(در زبان عامیانه به نان بادامی سفت معروف است) و نان بادامی خیخونا با بادامهای آسیاب شده و ظاهری خمیری شکل (که به نان بادامی نرم شناخته میشود) تقسیم میشود. هر دو شکل این شیرینی جزء خوراکیهای کریسمس اسپانیایی هستند. بعدها مدلهای دیگری نیز به آنها اضافه شد مانند نان بادامی زرده تخم مرغی، نان بادامی میوهای، نارگیلی و غیره. در این ایام معمولاً در کنار نان بادامی، مارسیپان و داژههای بادامی در اندازههای مختلف (اما همیشه سفید رنگ) و کیک بادامی و چیزهای دیگر نیز وجود دارد. اغلب این شیرینیها در مرکز میز گذاشته میشوند و در طول جشن و تعطیلات به بازدید کنندگان تعارف میشوند.
از اواسط قرن بیستم، روز قبل از سال نو مد شده است که با طلوع آفتاب در برخی از اماکن عمومی، کافهها و شکلات فروشی صبحانه شکلاتی با بامیه سرو شود. در روز پادشاهان رایج است که بعنوان عصرانه "روسکون پادشاهان" (نوعی کیک کرم دار حلقوی بزرگ) سرو شود. این کیک که از آرد گندم معطر با اسانس شکوفه پرتقال تهیه میشود، حاوی یک هدیه کوچک است و بسیاری از مردم با آداب و رسوم مختلف دور هدیهای که توسط یکی از دوستانشان پیدا شده حلقه میزنند. این میان وعده آخرین خوراکی مخصوص کریسمس در اسپانیا محسوب میشود.
شیرینی عید پاک
شیرینی عید پاک در برخی از مناطق اسپانیا تهیه میشود. مثال زنده آن نان ساردین آراگون است. اما نمونه سنتی تر آن در سراسر کشور نان تست است که بدون استثنا در دستور غذاییهای خانگی و انواع دسر منوهای اکثر رستورانها یافت میشود. در استان والنسیا در عید پاک سوخته نان مرسوم است .
همراه با نان تست، گوش فیل، خاگینه شیرین، دونات ، پودینگ برنج کاستیا، پنکیک گالیسیایی، پان کیک مانچه گا، کیکهای عید پاک و غیره نیز تهیه میشوند. نان شیرینیهای صومعهای اغلب در این تاریخ بیشترین تقاضا را دارند. در میان نانهای نمکی، نان شکم پر و نانهای مخصوص معمول است. کمپوتهای میوه (سیب یا گلابی) نیز رایج هستند.
شیرینی قدسین
این نوع شیرینی از شیرینیهای کلاسیک اسپانیایی است که به افتخار یک قدیس یا ارباب یک مکان تهیه میشود. این نوع شیرینیها در تاریخ نزدیک به سنت خود درست میشود.
- در ژانویه 17 رول سنت آنتون به افتخار این قدیس درست میشود.
- در 15 مه در مادرید جشنهای سان ایسیدرو برگزار میشود و خوردن دونات سانتا کلارا و همچنین دونات ساده و شکری بسیار متداول است.
- 19 مارس در جشن سن خوزه در استان والنسیا، تارتهای بادامی تهیه میشود.
- در 19 آوریل در مادرید و سویل شیرینی مخصوص سن اکسپدیتو آماده میشود که گاهی اوقات همزمان با عید پاک است.
- در 8 سپتامبر در وایادولید در جشن سن لورنزو کیک سن لورنزو سرو میشود.
- در 1نوامبر، روز تمام مقدسین مسیحی، در مادرید نوعی شیرینی شبیه شیرینی ساق عروس ،در کاتالونیا شیرینی آرد بادام و در آراگون دونات تهیه میشود[۱].
نیز نگاه کنید به
غذاهای سنتی ژاپن؛ غذای روسی؛ غذای کانادایی ؛ غذاهای سنتی کوبا؛ غذای سنتی لبنان؛ غذاهای سنتی تونس؛ غذا در افغانستان؛ تنوع غذاهای چینی؛ غذاهای سنتی سنگال؛ غذای فرانسوی؛ غذاهای سنتی مالی؛ غذاهای سنتی ساحل عاج؛ غذا در زیمبابوه؛ غذای تایلندی؛ غذای اوکراینی؛ غذاهای سنتی اردن؛ غذاهای سنتی اتیوپی؛ غذاهای سنتی سیرالئون؛ غذاهای سنتی در قطر؛ غذاهای سنتی قزاقستان؛ غذای بنگلادشی؛ غذاهای سنتی سریلانکا؛ غذاهای سنتی تاجیکستان؛ غذاهای آرژانتینی
کتابشناسی
- ↑ فاخری، مهدی(1392). جامعه و فرهنگ اسپانیا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)