غذاهای سنتی سریلانکا

از دانشنامه ملل

غذاهای سنتی سریلانکا

یکی از غذا های سریلانکا. برگرفته از لست سکند, قابل بازیابی از https://lastsecond.ir/itineraries/s0111409-madhu-show-me-the-heaven

غذاهای سنتی مردم مخلوطی از برنج، گوشت، مرغ یا ماهی و یا برنج سفید به همرا خورشت سبزی و عموما بسیار تند و پر ادویه هستند[۱]. سمبا(Samba) برنج گردی است که در مناسبت ها مصرف می شود. در جشن ها برنج زرد با شیر نارگیل  به همراه ادویه جات پخته می شود. تمام غذاها با افزودن مقداری شیر نارگیل و ادویه طعم دار می شوند. مردم نواحی ساحلی در تهیۀ غذاهای دریایی بسیار مهارت دارند. مالونگ، سامبل، لامپرییس، بوریانی، پولوس پهی غذاهای مشهور سریلانکا هستند. سریلانکایی ها همچنین غذاهای شیرین و آب داری مانند کاووم، هالاپ، تالاگولی و واتالاپام(Mallung, Sambol, Lamprais, Buriyani, Polos Pehi, Kavum,  Halape, Thalaguli, Wattalapam) (asiarecipe)دارند.

در جشن ها برنج زرد با شیر نارگیل  به همراه ادویه جات پخته می شود. کریبات(Kiribath) یا شیر برنج غذای دوست داشتنی است که بیشتر در مراسم و جشن ها می پزند. از آرد برنج نیز انواع مواد غذایی شامل رشته های مختلف، مخلوط پودر نارگیل، انواع کلوچه، کیک و نان و شیرینی درست می کنند. از شیر گاومیش ماست درست کرده و گاهی نیز ماست را با عسل یا شربت شیرین و هر وقت میل دارند، استفاده می کنند و میوه را معمولا پس از غذا می خورند[۲][۳].

خورشت ها

خورشت ها به همراه غذاهای گوشتی ، سبزیجات و ماهی استفاده می شوند. چندین ادویه به همراه مواد حاوی خورشت در روغن سرخ تا خورشت آماده شود. محتوای اصلی خورشت ها را شیر نارگیل تشکیل می دهد و گیاهان تازه به همراه چاشنی های متنوع به غذا طعم متفاوتی می دهد. اقلام اصلی مانند مرغ، گوشت ماهیچه، گوشت گوسفند، تخم مرغ یا سبزیجات در یک ظرف بسیار ضخیم که حاوی شیر نارگیل پخته می شود. تنوع بسیاری در خورشت های ماهی وجود دارد. سریلانکایی ها در تهیۀ خورشت های ماهی شیوه مخصوصی دارند. در بین تمام غذاها خورشت ماهی ترش بسیار محبوب است. خورشت های سبزیجات از سبزیجاتی مانند بادنجان، حبوبات، چغندر، هویج، گل موز و کدو تهیه می شود. پودر فلفل، فلفل های تازه، دارچین، پودر خورشت (کاری)، برگ کاری، پیازها، سیر، زنجبیل و شیر نارگیل از ترکیبات خورشت ها هستند[۴][۵].

غذاهای دریایی

مردم شهرهای ساحلی ماهی تازه و خرچنگ مصرف می کنند. ماهی را با سیب زمینی سرخ کرده و چیپس و سالاد مصرف می کنند. خورشت ماهی را با برنج می خورند. در میان بومی های سریلانکا ماهی تونا، سیر و پارا  بسیار مشهور است[۶][۷].

غذاهای مشهور

مالونگ(Mallung) از سبزیجات خرد شده، میگوی خشک، مقداری ادویه و نارگیل درست می شود. "سمبُل(Sambol)" غذای پر ادویه و تندی است. پل سمبل(Pol Sambol) ترکیب آبدار حاوی کنسرو ماهی مالدیو به همراه پیاز و ادویه است. سریلانکایی ها غذایشان را با شیرینی، ترشی جات و ترشی ادویه میل کنند. ترکیبات زیادی شامل خورشت ها، کتلت ها، خمیرهای میگوی مخصوص، خورشت بادنجان و برنج، همه و همه را در برگ موز قرار می داده و می پزندد. بوریانی برنجی است که با گوشت مخلوط شده پخته کی شود. پلوس پهی غذای درست شده از میوه های لطیف و نازک درخت جک  است. چندین نوع غذای شیرین آبدار نیز بخشی از غذاهای جزیره را تشکیل می دهد. کاووم  یک کیک کره ای است که از برنج و شیرۀ قند درست می شود. هالاپ ترکیبی از نارگیل و شکر زرد است. تالاگولی  شیرینی ِگردی است. بسیاری از غذاهای شیرین هندی نیز در سریلانکا به خصوص در کندی و کلمبو پیدا می شود. واتالاپام دسر بسیار خوشمزه ای است. کشک و شیرۀ قند علاقه مندان فراوانی است. ساندویج ها، بیسکویت های خوشمزه، چیپس های سیب زمینی و سس ها به عنوان میان وعده استفاده می شوند[۸][۹].

میوه ها

در سریلانکا میوه های متنوع و گوناگونی مثل انواع انبه، آناناس ها، موزها، هندوانه، پاپایا، وود اپل و رامبوتان(Pappaya, Wood Apple and Rambuttan) وجود دارد که برخی از این میوه ها فقط در سریلانکا یافت می شود[۱۰][۱۱].

نوشیدنی ها

سریلانکا یکی از مهمترین کشورهای تولید کنندۀ چای و قهوه در جهان است. مردم معمولا چای را با شیر و شکر و بعضی نیز ترجیح می دهند آن را ساده و بدون شیر مصرف کنند. زنجبیل خرد شده هم طعم بهتری را به چای می دهد. در این کشور برخی از نوشیدنی های سرد را از میوه های تازه تهیه می کنند. سریلانکایی ها نوشیدن آب نارگیل تازه را دوست دارند. داخل نارگیل تازه آبی بسیار لذیذ و مغذی است. نوشیدنی های حاوی گاز کربنیک مانند کوکاکولا، اسپریت و پپسی در همه جا در دسترس هستند[۱۲].

اعتقادات مذهبی در باره غذا خوردن از اهمیت بر زیادی برخوردارند. برای مثال بودائیان اصولا بر اساس آموزهای بودایی به طور کلی گوشت و تخم مرغ نمی خورند. هر چند بعضی از آنان ممکن است ماهی و تخم مرغ بخورند. هندوها نیز بر اساس آموزه های دینشان اصولا گیاه خوار هستند و گوشت نمی خورند. حتی اگر بعضی گوشت بخورند، از خوردن گوشت گاو پرهیز می کنند. مسلمانان نیز گوشت خوک و مشروبات الکلی نمی­­ خورند[۱۳].

نیز نگاه کنید به

غذاهای سنتی ژاپن؛ غذای روسی؛ غذای کانادایی ؛ غذاهای سنتی کوبا؛ غذای سنتی لبنان؛ غذاهای سنتی تونس؛ غذا در افغانستان؛ تنوع غذاهای چینی؛ غذاهای سنتی سنگال؛ غذای فرانسوی؛ غذاهای سنتی مالی؛ غذاهای سنتی ساحل عاج؛ غذا در زیمبابوه؛ غذای تایلندی؛ غذای اوکراینی؛ غذای اسپانیایی؛ غذاهای سنتی اردن؛ غذاهای سنتی اتیوپی؛ غذاهای سنتی سیرالئون؛ غذاهای سنتی در قطر؛ غذاهای سنتی قزاقستان؛ غذای بنگلادشی؛ غذاهای سنتی تاجیکستان؛ غذاهای آرژانتینی

کتابشناسی

  1. (Samarasinghe, 2009 )
  2. Samarasinghe, V. (2009 ). Sri Lanka. Encarta [DVD], Microsoft Corporation .
  3. رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)
  4. (n.d.). Retrieved from asiarecipe: www.asiarecipe.com
  5. رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)
  6. (n.d.). Retrieved from asiarecipe: www.asiarecipe.com
  7. رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)
  8. (n.d.). Retrieved from asiarecipe: www.asiarecipe.com
  9. رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)
  10. (n.d.). Retrieved from asiarecipe: www.asiarecipe.com
  11. رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)
  12. (n.d.). Retrieved from asiarecipe: www.asiarecipe.com
  13. رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)