شبکه خبری ماهواره ای فرانسه

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۲۴ توسط Momtaz (بحث | مشارکت‌ها)

ژاک شیراک رییس جمهوری فرانسه نیز در سال 2002 ‪ میلادی و کوتاه زمانی پس از برگزیده شدن مجدد به عنوان رییس جمهوری این کشور آشکارا از ضرورت برپایی شبکه بین‌المللی پخش اخبار تلویزیونی به زبان فرانسه سخن گفته بود.

با توجه به قدمت فعالیت بنگاه‌های خبری در فرانسه، این کشور را می‌توان یکی از پیشگامان اطلاع‌رسانی و پوشش بین‌المللی اخبار و رویدادهای جهان دانست.  فرانسه می‌خواهد با این شبکه خبری ، به عنوان نمادی از قدرت رسانه‌ایش در جهان عمل کند و همچنین توان حضور فرهنگ و زبان این کشور در عرصه ارتباطات و خبررسانی بین‌المللی را نشان دهد، و و هم چنین ‪ ۱۵۰میلیون فرانسه زبان را در پنج قاره جهان تحت پوشش خود قرار دهد.

شبکه خبری بین‌المللی فرانسه دارای ‪ ۳۹۸نیرو است که از این تعداد‪۱۷۰ تن روزنامه نگار مسلط به دو زبان بین‌المللی هستند که در سطح ‪ ۹۰کشور جهان برای پوشش و اخبارفعالیت خواهند کرد.

سهامداران این شبکه خبری، تلویزیون دولتی و شبکه تلویزیونی یک خصوصی فرانسه می‌باشند. بودجه سالانه آن به ‪ ۸۰میلیون یورو بالغ می‌شود.

در زمان حاضر اگرچه بخش فرانسوی شبکه خبری اروپا یا "یورو نیوز" یکی از جلوه‌های حضور فرانسه در پوشش تصویری مسایل مهم جهانی است، اما باید توجه داشت این شبکه به دلیل برخی محدودیت‌ها از جمله ترجمه همزمان به چندین زبان زنده جهان و حضور نداشتن عناصر مهم ارتباطی چون گویندگان خبر و خبرنگاران اعزامی به نقاط مختلف جهان، از پویایی کامل برخوردار نیست.

از سوی دیگر این شبکه، کانالی اروپایی با در نظر داشتن مسایل خاص این قاره و نه شبکه‌ای فرانسوی و مختص به دیدگاه‌های خاص پاریس نسبت به مسائل مهم جهانی است.

شبکه فرانسوی "تی.وی.پنج" نیز یکی دیگر از معدود جلوه‌های حضور شبکه‌ای بین‌المللی به زبان فرانسه در جهان است. این شبکه که با نظارت سازمان کشورهای فرانسه زبان "فرانکوفونی" و با مشارکت کشورهای فرانسه، بلژیک، سوییس و کانادا، پوشش کاملی را برای نقاط مختلف جهان فراهم آورده است همه روزه در چندین نوبت اقدام به پخش اخبار و گزارش‌های خبری می‌کند.  با این حال این شبکه بین‌المللی نیز به هیچ وجه تامین‌کننده نقطه نظرات کارشناسان مسائل ارتباطی فرانسه به عنوان شبکه‌ای خبری و با پوشش موثر رویدادهای مهم جهان محسوب نمی‌شود.

باید توجه داشت که "تی.وی.پنج" شبکه‌ای برای گسترش زبان و فرهنگ فرانسه است که شامل بخش‌های متنوعی از جمله پخش فیلم ،سریال و برنامه‌های مستند تلویزیونی بوده و پخش خبر تنها بخش محدودی از برنامه‌های آن را در بر می‌گیرد.  علاوه بر آن سیاست‌گذاری‌های کلی این شبکه نیز با مشورت و نظارت مجموع کشورهای فرانسه زبان تاسیس‌کننده آن صورت می‌گیرد. به عبارتی دیگر فرانسه را نمی‌توان تنها مالک این شبکه بین‌المللی دانست.

شبکه مهم دیگری که از اوایل دهه ‪ ۱۹۹۰میلادی با عنوان یک شبکه خبری تمام عیار در فرانسه آغاز به کار کرده است، شبکه کابلی "ال.ث.یی" وابسته به شبکه اول تلویزیون فرانسه "تی.اف.یک " می‌باشد.

"ال.ث.یی" که تقریبا به طور ‪ ۲۴ساعته اقدام به پخش خبر و گزارش‌های ویژه خبری می‌کند، درطول بیش از یک دهه فعالیت خود در عرصه خبررسانی در کشور فرانسه کارنامه قابل قبولی از خود بر جای گذاشته است.  این شبکه خبری علاوه بر پوشش منظم رخدادهای سیاسی و اقتصادی واجتماعی فرانسه، به بازتاب مهم‌ترین مسایل جهانی نیز می‌پردازد. با این همه "ال.ث.یی" اصولا شبکه‌ای است که برای پخش در خاک فرانسه طراحی شده است و و هدف اصلی راه اندازی آن، پاسخ به نیازهای خبری شهروندان فرانسوی است.  به همین دلیل "ال.ث.یی" هیچ دفتر نمایندگی در خارج از این کشور ندارد و تنها گاهی اوقات به هنگام بروز رویدادهای مهم سیاسی جهان اقدام به اعزام گروه‌های محدود خبری خود به این مناطق می‌کند.

علاوه بر این شبکه خبری، دیگر کانال‌های تلویزیونی فرانسه از جمله شبکه‌های یک، دو، سه و شش و همچنین شبکه کابلی"پلوس" این کشور همگی برای پخش در قلمرو فرانسه و نه محیطی بین‌المللی و نه با هدف پوشش دادن رخدادهای بین‌المللی طراحی شده‌اند.

این امر به ویژه در عصر ارتباطات و رقابت گسترده شبکه‌های تلویزیونی خبری بین‌المللی نمی‌تواند تناسبی با جایگاه تاریخی و سنتی فرانسه درجهان و به ویژه حوزه وسیع و پهناور زبانی این کشور داشته باشد.  امروزه گستره کشورهای فرانسه زبان جهان، از آفریقای سیاه و شمال این قاره تا آمریکای شمالی و کارائیب و حوزه آمریکای لاتین ازیک سو و از جزایر پولونزی در اقیانوس آرام و اقیانوسیه از سوی دیگر تا قلب اروپا را شامل می‌شود.  علاوه بر آن ده‌ها میلیون تن دیگر که به این زبان آشنایی دارند و به عنوان زبان دوم و یا مورد علاقه خارجی خود به آن تکلم می‌کنند در دیگر نقاط جهان پراکنده‌اند.  با در نظر گرفتن این گستره قابل توجه جغرافیایی و اهمیت تغذیه خبری آنان به زبان مادری و یا مورد علاقه‌شان، حضور کمرنگ فرانسه در عرصه تلویزیون‌های خبری بین‌المللی بیش از پیش سوال برانگیز شده بود.  براساس همین ضرورت بود که فرانسه تصمیم گرفت تا این شبکه بین‌المللی خبری را راه‌اندازی کند. جایگاه‌این شبکه خبری بین‌المللی نزد سیاستمداران و مسئولان فرهنگی فرانسه فراتر از جنبه ارتباطاتی و خبررسانی است و به عنوان یکی از ابزارهای مهم ترویج زبان و فرهنگ فرانسه و تقویت آن درجهان مطرح می‌باشد. [۱]

نیز نگاه کنید به

شبکه های ماهواره ای در افغانستان؛ شبكه‌های ماهواره‌ای ژاپن؛ شبکه های ماهواره ای در چین؛ شبکه های ماهواره ای سنگال؛ شبکه های ماهواره ای در مالی؛ شبکه های ماهواره ای تایلند؛ شبکه های ماهواره ای در اردن؛ شبکه های ماهواره ای در اتیوپی؛ شبکه های ماهواره ای سیرالئون؛ شبکه های ماهواره ای در قطر

کتابشناسی

  1. نعیمی گورابی ، محمد حسین ، جامعه و فرهنگ فرانسه ، موسسه فرهنگی هنری و بین المللی الهدی ، تهران ، 1392 .ص528-530.