مجمع خلق قزاقستان
مجمع خلق قزاقستان
با توجه به وجود قومیت ها و ملیت های مختلف در قزاقستان از آنجا که از یکسو تنوع فرهنگی را بدنبال دارد و از سوی دیگر تنوع و گاه اختلافات فرهنگی به ایجاد تضاد و درگیری در جامعه منجر خواهد شد، دولت قزاقستان به منظور ایجاد وحدت ملی و پرهیز از پراکندگی و تشتت در ساختارهای مختلف سیاسی و اجتماعی جامعه در اولین گام اقدام به تشکیل مجمع خلق قزاقستان نمود، تا بر اساس این طرح هر یک از اقوام و ملیت هایی که تابعیت کشور قزاقستان را پذیرفته اند در عین حال که بتوانند آداب و رسوم و فرهنگ دیرینه خود را حفظ کنند به عنوان یک واحد اجتماعی متحد تحت لوای حکومت و دولت به عنوان شهروند قزاقستان از حقوق شهروندی برخوردار گردند. بدنبال پیشهاد رئیس جمهور قزاقستان مورخ اول مارس ۱۹۹۵ که بعدها رسمیت گرفت قراقستان مکانیسم منحصر به فردی را ابداع نمود که طی آن اقلیت های قومیتی بتوانند درنشست های " مجامع مردمی قزاقستان" گفتگو نمایند.
این شورا در یازدهم اسفند ماه سال ۱۳۷۳ بدستور ریاست جمهور قزاقستان تاسیس شد و اداره آن به عهده عالی ترین مقام کشور یعنی شخص راست جمهور می باشد. مجامع مردمی قزاقستان موسسه ای برای ایجاد روابط بین اقوام و وفاق عمومی است.
مجمع مردم قزاقستان به عنوان یک سازمان مشورتی تحت نظارت رئیس جمهور به منظور حمایت از برابری و آزادی شهروندان، صرف نظر از ملیت، زبان یا وابستگی مذهبی آنها، تشکیل شد در بیست و هشتم مهر ماه سال ۱۳۸۷ قانون جمهوری قزاقستان در باره مجامع مردمی قزاقستان تصویب شد. از سال ۲۰۰۷ تا کنون، ۹ تن از نمایندگان مجلس عوام به عنوان نماینده به مجمع مردم قزاقستان فرستاده شده اند.
55
در چارچوب مجمع خلق قزاقستان هریک از اقوام و ملیت ها موظف شدند که از بین خود فردی را به عنوان نماینده خود برای عضویت در مجمع خلق قزاقستان انتخاب کنند تا با عضویت در مجمع منطقه ای خلق قزاقستان که متشکل از نمایندگان اقوام مختلف آن منطقه است نسبت به برنامه ریزی و هماهنگی برای اجرای برنامه های فرهنگی و دریافت کمک های دولتی در راستای اجرای این برنامه ها و رابط بین آن قوم و دولت عمل نمایند و از بین هیأت های منطقه ای مجمع خلق قزقستان نیز نمایندگانی برای عضویت در هیأت مرکزی کشوری انتخاب می شوند که به نوبه خود علاوه بر ارتباط نزدیک و مستقیم با مجامع منطقه ای بمنظور انتقال خواسته ها، نیازها و پیشنهادات مردمی اقوام با مسئولین اصلی مجمع خلق قزاقستان که با همکاری دولت و توسط مجمع مرکزی خلقی قزاقستان انتخاب شده است بصورت مستقیم در ارتباط نزدیک و مستقیم باشد تا به عنوان حلقه واسط بین دولت و هریک از اقوام عمل نماید.۴۵
مجامع خلقی محلی که متشکل از نمایندگان تمام اقوام قزاقستان است در طول سال در فاصله های زمانی ماهانه، فصلی و یا سالانه نشست های محلی و درون گروهی تشکیل میدهند و ضمن برنامه ریزی و اجرای برنامه و جشنواره ها و مسابقات مختلف فرهنگی و هنری به مذاکره و تبادل نظر پیرامون مسائل قومی خود می پردازند و نظرات و دیدگاه های خود را به سلسله مراتب بالاتر خود منعکس می کنند. از سوی دیگر در هر سال حد اقل یک بار نشست منطقه ای مجامع خلق های قزاقستان تشکیل می شود که اعضاء منطقه ای اقوام در این نشست ها شرکت می کنند و در سطح بالاتر مجمع عمومی خلق قزاقستان با شرکت تمام نمایندگان اقوام در تمام مناطق و مسئولین کشوری در هر سال یک بار با مشارکت مسئولین و دستگاه های علمی، فرهنگی و اجتماعی قزاقستان و میهمانان ویژه و نمایندگان سیاسی کشورهای مختلف در آستانا پایتخت بصورت وسیع و گسترده تشکیل می شود.
علاوه بر تشکیل مجمع عمومی خلق قزاقستان در هر سال به مناسبت های مختلف مانند جشنن های آغاز سال نو میلادی، نوروز، سالگرد استقلال قزاقستان، روز رئیس جمهور و مناسبت های ملی دیگر برنامه ها، جشنواره ها و مسابقات مختلف فرهنگی توسط اقوام برگزار میشود که در این صورت مجامع خلق قزاقستان در طول سال همواره در حوزه های فرهنگی و هنری فعال هستند و بصورت فعال در برنامه های فرهنگی و هنری ملی شرکت می کنند. که در نتیجه این طرح علاوه بر اینکه بین اقوام و دولت همگرایی و تعامل نزدیک و سازنده ای ایجاد می کند بین اقوام و ملیت های مختلف قزاقستان نیز رابطه ای صمیمی و تبادل فرهنگی را بوجود می آورد که از این طریق هم نوعی وحدت و یکپارچگی بین اقوام مختلف و جامعه متکثر قزاقستان بوجود می آید و هم اینکه دولت در ایجاد وحدت ملی و تعامل سازنده جمعی دست می یابد.
45 ]KT.kz, Ak-Orda.kz, Assembly.kz[
56
مجمع خلق قزاقستان که در زمستان سال ۱۹۹۴به دستور نظربایف تأسیس شد و اداره آن برعهده رئیس جمهور قزاقستان میباشد سهم بزرگی در ایجاد روابط بین اقوام و وفاق عمومی داشته است.
در یک ارزیابی اجمالی و بر اساس تجربیات چند سال گذشته و اقدامات انجام شده در این خصوص ، مجمع خلق قزاقستان که در سال ۲۰۱۵ بیستمین سال تشکیل خود را جشن گرفته است یکی از نهادهای اجتماعی بسیار موفق قزاقستان بشمار میرود که توانسته است به نحو شایسته در ایجاد وحدت ملی و رضایتمندی اقوام مختلف عمل نماید.
مجامع مردمی قزاقستان دارای۸۲۲ انجمن فرهنگی- قومی می باشد که دولت در سال ۲۰۱۰ به آنها جمعا ۱۰۰ میلیون تنگه کمک مالی کرده است.
مهمترین وظایف مجمع خلق قزاقستان :
- تأمین تعامل مؤثر بین بدنه دولت و نهادهای جامعه مدنی در زمینه روابط بین اقوام، فراهم کردن شرایط مناسب برای تحکیم بیشتر وفاق بین اقوام و تحملپذیری در سطح جامعه؛
- تحکیم اتحاد مردمی، پشتیبانی و توسعه اجماع اجتماعی مطابق با ارزشهای اساسی جامعه قزاقستان؛
- یاری کردن بدنه دولت برای مقابله با افراطگرایی در جامعه؛
- فراهم ساختن زمینه یکپارچه کردن تلاش انجمنهای فرهنگی- قومی و عمومی برای دستیابی به اهداف مجمع؛
- شکل دادن فرهنگ سیاسی و قانونگرایی در شهروندان براساس هنجارهای دمکراتیک؛ - احیا، جمعآوری و توسعه سنتها، زبانها و فرهنگهای ملی مردم قزاقستان.
زیرساختهای مجمع خلق قزاقستان:
57
-انجمنهای فرهنگی- قومی:
- مجمع خلق قزاقستان که دارای ۸۲۲ انجمن فرهنگی- قومی میباشد.
- خانههای دوستی، که این خانهها در مناطق مختلف قزاقستان فعال هستند از جمله «مرکز صلح و آئین وفاق» در آستانه، خانه دوستی و مرکز تحقیقاتی (در رابطه با مشکلات ارتباط بینقومی) در «آلماتی». - مؤسسات هنری و فرهنگی:
از فعالیتهای این مؤسسات میتوان به تئاترهای ملی این کشور و همچنین موزههای فرهنگ اقوام و گالریهای نمایشگاهی اشاره کرد.
فعالیت این مجمع در حالی است که در قزاقستان قومیتهای مختلفی زندگی میکنند و دولت آستانه تلاش دارد تا با برگزاری این جلسات و انجام اقدامات کارشناسی، وحدت بین اقوام مختلف و بهبود رشد اقتصادی و سطح رفاه مردم این کشور را ارتقاء بخشد.