حضور ترکیه و جنبش فتح الله گولن در قزاقستان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۷ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۴۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)

حضور ترکیه و جنبش فتح الله گولن در قزاقستان

با استقلال قزاقستان همچون سایر کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز عدم وجود مراکز آموزشی و ساختار آموزشی مناسب سبب شد که فعالان حوزه آموزش و فرهنگ خارجی از ابتدای استقلال این کشورها حضوری جدی و تأثیر گذار داشته باشند که یکی از فعالان خارجی در قزاقستان جنبش فتح الله گولن بود که تقریبا در تمام کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز فعالیت های آموزشی و اقتصادی خود را آغاز کرد.

۳۲۱ از فارغ التحصیلان افغان دانشگاه های قزاقستان تقدیر شد، گزارش فوزیه درمانی - کابل، یکشنبه ۰۲ سنبله ۱۳۹۳، http://bokhdinews.af/social/17873

322 Cnucox cTpaH Io ypoBHIo rpaMOTHOcTH ، https://ru.wikipedia.org/wiki

323 ypoBeHb rpaMoTHocTH HaceIeHH ، http://www.yestravel.ru/world/people/literacy/ 324 Peitruur crpat Mupa o HrteKcy ypoBH o6pa3oBaHa

United Nations Development Programme: Education Index 2014. ، http://gtmarket.ru/ratings/education- index/education-index-info

429


پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز فتح الله گولن در کشورهای استقلال یافته در عرصه های آموزشی، فرهنگی و اقتصادی حضوری فعال و چشم گیر پیدا کرد، مدارس و مراکز آموزشی متعددی در شهرها و روستاهای کشورهای استقلال یافته و منجمله در قزاقستان بصورت شبکه های به هم پیوسته تأسیس کرد و از این طریق قدرت نرم خود را گسترش داد.

هنگامی که بلوک شوروی در سال ۱۹۹۰ فرو ریخت ترکیه با بهره گیری از این فرصت برای ایجاد روابط قوی با جمهوری های تازه استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی سابق و کشورهای بالکان و قفقاز استفاده کرد و از طریق جنبش گولن اولین سازمان خود را منطبق با شرایط جدید در این کشورها تأسیس کرد. به خصوص در آذربایجان و گرجستان و در تمام جمهوری های آسیای مرکزی، جنبش گولن، با پشتیبانی از سوی انجمنهای مختلف اقتصادی ترکیه، ده ها مدرسه ایجاد کرد. اولویت آموزشی این مدارس ارائه آموزش و پرورش مدرن و سکولار، مطابق با هنجارهای محلی و همچنین ارائه آموزش های مذهبی به عنوان فعالیت های فوق برنامه استوار گردید.اما با گذشت زمانی اندک با توجه به خصومت مقامات محلی برای انجام هر نوع تبلیغ دینی اسلامی فعالیت های تبلیغی و دینی جنبش فتح الله گول پایان یافت و در تمام کشورها بجز در ازبکستان بخاطر تیرگی روابط بین ترکیه و ازبکستان در سال ۲۰۰۰ تمام مدارس وابسته به فتح الله گولن بسته شد.در سایر کشورها موسسه گولن تنها مجاز به فعالیت های آموزشی مدرن و سکولار گردیدند. دولت ترکمنستان نیز در سال ۲۰۱۱ اکثر مدارس موسسه گولن را ضبط کرد و از فعالیت موسسه گولن جلو گیری کرد. اما در هر صورت هم اکنون موسسات آموزشی و اقتصادی گولن در سرتا سر قفقاز و آسیای مرکزی بصورت مستقل یا بصورت مشترک با موسسات محلی همچنان فعال می باشد.

موسسه فتح الله گولن در گرجستان، پنج مدرسه و یک دانشگاه، در آذربایجان یک دانشگاه و چندین مدرسه، در قزاقستان یک دانشگاه و سی مدرسه، در قرقیزستان یک دانشگاه و ده مدرسه و در تاجیکستان حدود پنج

مدرسه دارد.

بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۲ نگرش دیپلماسی ترکیه در مورد مدارس مبهم بود. برخی از سفرای ترکیه که طرفدار کمالیست بودند با فعالیت های جنبش گولن در کشورهای تازه استقلال یافته مخالف بودند. اما در هر صورت خط عمومی سیاست های ترکیه در مورد این مدارس عمل گرا بود و دیدگاه های لیبرالی تورگوت اوزال حمایت نمادین از این مدارس بود تا اینکه وقتی حزب اعتدال و توسعه به قدرت رسید حمایت و پشتیبانی دولت ترکیه از این مدارس بیشتر قابل رؤیت شد. در همان زمان که حزب عدالت و توسعه در ترکیه حاکم شد در ابتدا با اتحاد با گولن موجب نگرانی نخبگان شوروی سابق سکولار شد چون 430


تصور می‌کردند که با فعالیت موسسه های آموزشی گولن زمینه نفوذ فعالیت های ترکیه در کشورهای استقلال یافته را تثبیت کند.

با این حال کیفیت آموزش و پرورشی که توسط این مدارس ارائه می‌شد بجز ترکمنستان که بتدریج فعالیت مدارس گولن را محدود کرد سایر مقامات محلی متقاعد شدند که بصورت کنترل شده به این مدارس اجازه فعالیت بدهند.

حزب عدالت و توسعه و جنبش گولن ایده ها و اهداف مشترک ترکیه را برای سال های زیادی ترویج کردند . آنها در میان مردم و مسئولین پایگاه اجتماعی و دفاع از ارزش های مناسبی بدست آوردند و در نتیجه اتحاد حزب اعتدال و توسعه و گولن باعث شد که قدرت کمالیستها در ارتش ترکیه کاهش یابد و بتدریج باعث عقب نشینی ارتش ترکیه از سیاست شد. اما بتدریج اتحاد بین گولن و دولت حزب اعتدال و توسعه رو به افول نهاد و در نهایت منجر به اختلاف اساسی بین آنها شد.

در نتیجه این اختلافات و موضع گیری های دو جناح متخاصم مدارس موسسه فتح الله گولن را تحت تأثیر خود قرار داد و حاکمیت موسسه گولن بر این مدارس را زیر سؤال برد و کم کم این مدارس تحت قیمویت دولت ترکیه در آمد.

در ابتداء از سوی دولت ترکیه در آسیای مرکزی، مبارزه با جنبش گولن هنوز آغاز نشده بود ولی بتدریج دولت ترکیه در صدد محاکمه و تعقیب مخالفین و افراد وابسته به جنبش در ترکیه که به آسیای مرکزی پناه برده بودند برآمد. بنا بر این آنچه رخ داده در ترکیه نقطه عطفی برای جنبش خارج از کشور موسسه گولن بوده است.

جنبش فتح الله گولن معمولا در تمام کشورهایی که حضور یافته است با رویکرد فعالیت های آموزشی فعالیت های اقتصادی و نفوذ سیاسی خود و ترکیه را بدنبال دارد. در آسیای مرکزی و قفقاز نیز با تأسیس مدارس، مرکز آموزشی و دانشگاه ها حضوری فعال یافته است.

پس از کوتای ناموفق ژوئیه سال ۲۰۱۶ در ترکیه رجب طیب اردوغان در جریان ملاقاتی که با سلطان نظربایف داشت قراقستان را متقاعد کرد که فعالیت مدارس فعال فتح الله گولن را محدود کند و دولت قزاقستان بر فعالیت این مدارس نظارت جدی داشته باشد.

اسلام مورد تبلیغ گولن با الهام از زندگی و فعالیت های محقق صوفی سعید نرسی گرفته شده است به همین خاطر فتح الله گولن مدارس خود را به نام مدارس نرسی نامگذاری کرده است.

431


تاجیکستان آخرین مدارس مورد حمایت گولن را در سال ۲۰۱۵ و ترکمنستان نیز در اوایل ماه اوت مدارس وابسته به گولن را بستند.

دانشگاه بین المللی قزاقستان- ترکیه در ترکستان به نام خواجه احمد یسوی از جمله مراکزی است که با حمایت دولت ترکیه و جنبش فتح الله گولن مشغول فعالیت است.

مدارس گولن در آسیای مرکزی عموما با استدلال که موسسه گولن از طریق این مدارس و آموزش هایی که در مدارس داده می شود درصدصد شستشوی مغزی کودکان است.۳۲۵