جمعیت و پراکندگی قوم تاجیک در افغانستان
تاجیکها باسابقهترین قوم یا مردم ساکن در سرزمین افغانستان و از سکنه اصلی و اولیه آن هستند، تاریخ اسکان آنها در این سرزمین به گذشتههای خیلی دور برمیگردد و به احتمال خیلی زیاد ساکنان بومی کشور هستند.[۱] تاجیکها از نژاد آریایی بودند و اجداد آنها را بعضی از اقوام و گروههای آریایی چون تخاریها، خوارزمیها و پیش از آن سغدیها و باختریان تشکیل میدادند.
به لحاظ موقعیت و تعداد قومی، تاجیکها دومین گروه قومی افغانستان بعد از پشتونها محسوب میشوند. آنان در سراسر افغانستان پراکندهاند؛ ولی در کوهستان (شمال کابل)، کابل و اطراف آن، پنجشیر، اطراف آمودریای علیا، بدخشان، هرات، غزنی و غور تمرکز بیشتری دارند. تاجیکها علاوه بر افغانستان در کشور تاجیکستان، در کشورهای ازبکستان (بهویژه در سمرقند و بخارا)، چین (بهویژه در ناحیه سریکول سینکیانگ)، ایران (سیستان، بلوچستان، خراسان، یزد، کرمان و...)، پاکستان و... زندگی میکنند و دقیقا نمیتوان محدوده سرزمینی مشخصی را برای آنان تعیین کرد.
پیش از ورود ترکان به آسیای مرکزی، تاجیکها ساکنان اصلی آسیای مرکزی و شمال افغانستان بودند. بر اثر هجوم اقوام ترک از شمال و تسخیرشدن سرزمین و اراضی آنان، بهتدریج به عقب رانده شدند و در مناطق کوهستانی و دسترسناپذیرتر مانند بدخشان، پامیر و هندوکش ساکن شدند[۲].
نیز نگاه کنید به
گروه های قومی تاجیک افغانستان؛ قوم تاجیک؛ قوم تاجیک در چین؛ پیشینه قومی تاجیک
کتابشناسی
- ↑ گریگوریان، وارتان (1388). ظهور افغانستان نوین. ترجمه علی عالمی کرمانی. نشر محمد ابراهیم شریعتی افغانستانی، ص51.
- ↑ علی آبادی، علیرضا (1395). جامعه و فرهنگ افغانستان. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص 72-79.