جایگاه سینمای اردن در منطقه و جهان
آغاز ورود سینمای اردن به خارج از مرزهای کشور را میتوان به دهه 60 یعنی پس تشکیل بخش سینما و تلویزیون در سال 65 در وزارت فرهنگ اردن دانست. بخش سینما و تلویزیون وزارت فرهنگ اردن در زمان کار خود 7 فیلم کوتاه سیاه و سفید و 2 فیلم رنگی تولید کرد که یکی از آنها با عنوان اردن به شما خوش آمد میگوید در نمایشگاه بینالمللی نیویورک به نمایش گذاشته شد[۱].
در ادامه فعالیتهای سینمایی همزمان با تأسیس تلویزیون اردن در سال 1968 سرعت گرفت. پس از ایجاد این تحول گسترده در سینمای اردن برخی از کارگردانهای این کشور با تولید آثار مخاطب پسند در جشنوارههای خارجی حضور پیدا کرده و جوایزی کسب کردند؛ جلال طعمه از فیلم سازانی بود که فیلم وی به نام الغصن الاخضر (شاخه سبز) در سال 1970 میلادی در بخش فیلمهای کوتاه جشنواره برلین جایزه کسب کرد.
عدنان الرمحی یکی دیگر از کارگردانان اردنی است که بسیاری از فیلمهای او در جشنوارههای بینالمللی موفقیتهایی کسب کردند؛ از جمله فیلم مستند الثوره العربیــه الکبری در سال 1969 در جشنواره بینالمللی فیلمهای مستند در لیپزیگ، فیلم لقاء فی عجلون در سال 1970 میلادی در جشنواره فیلم کوتاه و بلند مسکو و فیلم وادی الاردن در سال 1976 میلادی در جشنواره هفته سبز در برلین به نمایش درآمد. فیلم اخیر وی به عنوان بهترین فیلم تولیدی کشورهای جهان سوم در این جشنواره از سوی هیئت داوران شناخته شد. هم چنین فیلمهایی که بوسیله شرکت تعاونی فیلم سازان تهیه شدند مورد استقبال بینالمللی قرار گرفتند و چندین جایزه کسب کردند.
این شرکت تعاونی به منظور ارتقاء اردن به مکانی که مردم خاورمیانه بطور رایگان بتوانند با همکاری با استعدادترین فیلم سازان جهان فیلم بسازند، تأسیس شده است. هرچند اردن فاقد پشتیبانی خدمات از قبیل استودیوها، آزمایشگاهها و تجهیزات فروش فیلم است، اما به تازگی شماری از مناطق خاورمیانه را که ساخت فیلم در آنها ممکن نیست (مناطقی همچون عراق، افغانستان و فلسطین)، در اردن شبیهسازی کرده است.
افزون بر این اردن کشوری است که سالهاست مکانهای مختلف آن به وسیله فیلم سازان سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرند؛ از جمله فیلمهایی که در اردن ساخته شدهاند ایندیانا جونز(Indiana Jones and the Last Crusade) و آخرین جنگ صلیبی است که در سال 1988 در پترا و فیلم لارنس عربی(Lawrence of Arabia) به کارگردانی دیوید لین(Daivid Lean) که در بیابان وادی روم در سال 1961 ساخته شد. جدیدترین فیلمهایی که در اردن ساخته شدهاند عبارتند از هارت لاکر (The Hurt Locker) به کارگردانی کاترین بیگلو (Kathryn Bigelow)، ریداکتد (Redacted) به کارگردانی برایان دپالما (Brian De Palma) و فیلم اردنی کاپیتان ابورائد.
امروز شاید تاثیرگذارترین فیلم ساز داخلی را فیصل الزوبی بتوان نامید. او در سال 1956 در ایربد متولد شد و مدرک استادی در رشته کارگردانی را از مؤسسات عالی روسیه اخذ کرد. وی تعداد زیادی از مقالات تحقیقی خود را در روزنامه اردنی آل رابی و ال مشرق در موضوعات زیبایی، سینما و درام منتشر کرد. او فیلم نامهها و فیلمهای موفقی را همچون چاملون نوشت و کارگردانی کرد. علیرغم تلاش فراوان بعضی از فیلم سازان سینمای اردن همچنان سینمایی حاشیهای حتی در خاورمیانه به شمار میرود.
وضعیت تولیدات سینمایی دهه اخیر
طبق آمار سال 2013 انجمن سلطنتی فیلم اردن؛ شمار تولیدات سینمایی این کشور، 24 فیلم در سال است که عمدهی آنها کارهای مستند یا فیلمهای کوتاه میباشند. براساس اعلام همین انجمن تعداد سینماروهای اردنی 500 هزار نفر در سال است. در سال 2008 مدرسه هنر و سینمای اردن افتتاح شد که در قالب یک انستیتو فعالیت میکند و به فارغ التحصیلانش مدرک فوق لیسانس میدهد. جشنوارهی فیلم در اردن وجود ندارد اما همین آثار کوتاه سینمای اردن با جدیت در جشنوارههای فیلم کشورهای عربی شرکت میکنند[۲][۳].
نیز نگاه کنید به
سینمای اردن؛ تاریخچه سینمای اردن؛ صنعت فیلم سازی اردن
کتابشناسی
- ↑ World Report, investing in cultural diversity and intercultural dialogue, United Nations Educational, (UNESCO), 2009, P. 344
- ↑ همشهری آنلاین، مهدی تهرانی، 2014
- ↑ لایقی، غلامرضا (1402). جامعه و فرهنگ اردن. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(در دست انتشار)