آسیب ها و چالش های زنان در عراق
زنان عراقی با شرایط اجتماعی سختی رو به رو هستند که با آداب و رسوم و سیاست های دولتی و شرایط امنیتی و اقتصادی جامعه مرتبط می باشد. زن عراقی با مشکلاتی مرتبط با مسائل ازدواج و طلاق و حقوق و آزادی ها و توازن در فرصت های آموزشی مواجه است. مشکل طلاق یکی از مهم ترین مشکلاتی است که در سالهای اخیر شاهد افزایش قابل ملاحظه ای بوده است. عراق در 11 ماه سال 2021، 68016 مورد طلاق را ثبت کرده است و این به معنای ثبت روزانه 200 مورد طلاق بوده است. این آمار در 11 ماه سال 2022 به 65802 مورد رسیده است. چه بسا مهم ترین عامل منجر به طلاق ازدواج زودهنگام باشد. زیرا میزان زنان متأهل زیر 18 سال در عراق به 24.8 درصد رسیده است و در زمینه آمار و ارقام ازدواج اجباری هم آمارها حاکی از 3736 مورد می باشد[۱].
طبق بند 4 اصل 29 قانون اساسى عراق تمامى انواع خشونت از سوى خانواده یا مدرسه یا جامعه ممنوع مى باشد. اما واقعیت حاكى از این است كه خشونت خانگى همچنان موضوعى مسكوت در جامعه عراق است. در نتیجه نزاع هاى مسلحانه و خشونت كه باعث چالشى براى تصویر عراق در دهه اخیر شده اند، نوعى از انواع دیگر از خشونت تا حد بسیارى پنهان مانده است. زنان عراقى بهاى سنگینى را به دلیل فروپاشى حاكمیت قانون و آرامش عمومى در جامعه پرداخت كرده اند و خشونت و كمبود امنیت خانه هاى بسیارى را فرا گرفته كه ساكنان آن از دشوارى هاى اقتصادى رنج مى برند و این منجر به افزایش سطح خشونت علیه زنان شده است. در نتیجه خانواده عامل اول در خشونت علیه زنان تلقی شده است. طبق آمار و ارقام از هر پنج زن عراقى یک نفر از آنان با بازه سنى 15-49 سال و به میزان 21 درصد از آنان از خشونت فیزیكى پیش از ازدواج رنج برده اند و از هر سه زن یک نفر از آنان و به میزان 33 درصد از آزار روحى رنج كشیده اند. اكثریت زنان متأهل عراقى به میزان 83 درصد یادآور شده اند كه پیش از ازدواج با رفتارهاى سلطه جویانه رو به رو شده اند و طبق آمارهاى دولتى از هر پنج زن عراقى یک نفر با خشونت فیزیكى رو به رو شده اند[۱].
نیز نگاه کنید به
نقض قوانین مربوط به زنان مالی؛ نقض قوانین مربوط به زنان اردن
کتابشناسی
- ↑ پرش به بالا به: ۱٫۰ ۱٫۱ هیام علی المرهج (2024). فی الیوم العالمی للمرأه: الواقع الاجتماعی للنساء فی العراق، بغداد: مركز البیان للدراسات والتخطیط، ص 4-5.
نویسنده مقاله
معصومه فاریابی