دیوار بزرگ چین

از دانشنامه ملل

دیوار بزرگ چین(The Great Wall. North of China)، یکی از عجایب هفتگانه‌­ی جهان شمرده می ­شود، و در جهان به لحاظ مدت زمان ساخت، طولانی­ ترین و بزرگ­ ترین اثر مهندسی دفاعی و نظامی جهان با 7000كیلومتر طول از شرق به غرب این كشور امتداد یافته، شناخته می ­شود.

آغاز ساخت دیوار بزرگ چین به قرن 9 پیش از میلاد باز می­ گردد. حکومت وقت چین برای جلوگیری از حملات اقوام وحشی شمالی، این دیوار را با برج‌­های آتش( برای اطلاع رسانی) و قلعه‌­های متعدد مرزی برای جلوگیری از هجوم دشمن ایجاد کرد. در عصر حکمرانی سلسله­‌های بهار وپاییز و کشورهای هم ­ستیز، میان شاهزاده نشین­‌های این منطقه جنگی در گرفت و هر شاهزاده نشین با استفاده از موانع کوهستانی، به ساخت دیوار در مرزها پرداخت. در سال 221 پیش از میلاد، امپراتور چین شی­خوانگ(Qin Shihuang)، پس از متحد ساختن سرزمین چین، این دیوارها را به هم متصل کرد تا به­‌صورت دیوار بزرگ كنونی در مرزهای شمالی در آمد. در آن زمان، طول دیوار چین به5000 کیلومتر می ­رسید.

تصویری از غروب خورشید در دیوار بزرگ چین. قابل بازیابی از http://maizaramlan.blogspot.com/2014/05/great-wall-of-china-notable-sections-of.html

در عصر سلسله‌­ی هان، طول دیوار به10 هزار کیلومتر و در طول تاریخ دو هزار و اندی ساله‌­ی پس از آن، حکمرانان دوران‌­های مختلف به ساخت و تكمیل دیوار چین پرداختند تا طول بالغ بر50 هزار کیلومتر شد. این میزان معادل یك­بار گردش كامل به دور کره‌­ی زمین است.

دیوار کنونی، متعلق به عصر سلسله­‌ی مینگ(1368- 1644میلادی) است كه از غرب از دروازه‌­ی«جائو­گوان(Zhaoguan)» در استان گَن­سو(Gansu) آغاز و با عبور از 9استان، و ناحیه‌­ی خودمختار، در شر ق به ساحل رودخانه‌­ی یالو­جیانگ(Yalujiang) در استان لیائو­نینگ(Liaoning)، به طول7300 كیلومتر منتهی می ­شود. این دیوار معمولا با آجرهای بزرگ و سنگ­‌های مستطیل ساخته شده و وسط آن با خاک و خرده سنگ پر شده و ارتفاع آن10 متر و عرض آن 4تا5متر است و برای عبور چهار اسب در كنار هم مناسب است.

در فاصله­‌های معینی، روی دیوار برج­‌هایی برای ذخیره­‌ی آذوغه و سلاح، دیده­‌بانی و استراحت نگهبانان ساخته شده است. اگرچه درحال حاضر دیوار چین كابرد دفاعی خود را به‌­عنوان یک مانع نظامی از دست داده است، ولی زیبایی معماری ویژه­‌ی آن كه مانند اژدهایی غول پیكر كمین كرده روی كو­ه‌­ها به نظر می­ رسد، دیدنی است.

این بزرگ­ترین اثر انسانی در روی زمین، سال 1987میلادی، به عنوان نماد مردم و كشور چین در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید[۱].

نیز نگاه کنید به

غارهای سنگی یون گانگ؛ آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی ثبت شده کشور چین در فهرست میراث جهانی

کتابشناسی

  1. سابقی،علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد2، ص.605-607.