دیوار بزرگ چین
دیوار بزرگ چین(The Great Wall. North of China)، یکی از عجایب هفتگانهی جهان شمرده می شود، و در جهان به لحاظ مدت زمان ساخت، طولانی ترین و بزرگ ترین اثر مهندسی دفاعی و نظامی جهان با 7000كیلومتر طول از شرق به غرب این كشور امتداد یافته، شناخته می شود.
آغاز ساخت دیوار بزرگ چین به قرن 9 پیش از میلاد باز می گردد. حکومت وقت چین برای جلوگیری از حملات اقوام وحشی شمالی، این دیوار را با برجهای آتش( برای اطلاع رسانی) و قلعههای متعدد مرزی برای جلوگیری از هجوم دشمن ایجاد کرد. در عصر حکمرانی سلسلههای بهار وپاییز و کشورهای هم ستیز، میان شاهزاده نشینهای این منطقه جنگی در گرفت و هر شاهزاده نشین با استفاده از موانع کوهستانی، به ساخت دیوار در مرزها پرداخت. در سال 221 پیش از میلاد، امپراتور چین شیخوانگ(Qin Shihuang)، پس از متحد ساختن سرزمین چین، این دیوارها را به هم متصل کرد تا بهصورت دیوار بزرگ كنونی در مرزهای شمالی در آمد. در آن زمان، طول دیوار چین به5000 کیلومتر می رسید.
در عصر سلسلهی هان، طول دیوار به10 هزار کیلومتر و در طول تاریخ دو هزار و اندی سالهی پس از آن، حکمرانان دورانهای مختلف به ساخت و تكمیل دیوار چین پرداختند تا طول بالغ بر50 هزار کیلومتر شد. این میزان معادل یكبار گردش كامل به دور کرهی زمین است.
دیوار کنونی، متعلق به عصر سلسلهی مینگ(1368- 1644میلادی) است كه از غرب از دروازهی«جائوگوان(Zhaoguan)» در استان گَنسو(Gansu) آغاز و با عبور از 9استان، و ناحیهی خودمختار، در شر ق به ساحل رودخانهی یالوجیانگ(Yalujiang) در استان لیائونینگ(Liaoning)، به طول7300 كیلومتر منتهی می شود. این دیوار معمولا با آجرهای بزرگ و سنگهای مستطیل ساخته شده و وسط آن با خاک و خرده سنگ پر شده و ارتفاع آن10 متر و عرض آن 4تا5متر است و برای عبور چهار اسب در كنار هم مناسب است.
در فاصلههای معینی، روی دیوار برجهایی برای ذخیرهی آذوغه و سلاح، دیدهبانی و استراحت نگهبانان ساخته شده است. اگرچه درحال حاضر دیوار چین كابرد دفاعی خود را بهعنوان یک مانع نظامی از دست داده است، ولی زیبایی معماری ویژهی آن كه مانند اژدهایی غول پیكر كمین كرده روی كوهها به نظر می رسد، دیدنی است.
این بزرگترین اثر انسانی در روی زمین، سال 1987میلادی، به عنوان نماد مردم و كشور چین در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید[۱].
نیز نگاه کنید به
غارهای سنگی یون گانگ؛ آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی ثبت شده کشور چین در فهرست میراث جهانی
کتابشناسی
- ↑ سابقی،علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد2، ص.605-607.