دیکتاتوری سیاه در آرژانتین
در نتیجهی کودتای 1976 آرژانتین نیروهای مسلّح از طریق دیکتاتوری نظامی «خونتا» (Junta) که خود آن را فرآیند سازماندهی مجدّد ملّی میخواندند تا سال ۱۹۸۳ قدرت را به دست گرفتند.(Luis Alberto Romero، Op.Cit، p.207) این دوره بدون تردید سیاهترین دورهی تاریخ آرژانتین است. دولت نظامی، مخالفین و گروههای چپگرا را با استفاده از اقدامات خشونتبار غیرقانونی (جنگ کثیف) سرکوب نمود. در این دوره هزاران نفر از مخالفان، ناپدید شدند[۱]؛ در حالی که سازمانهای اطلاعات و امنیت آرژانتین (SIDE) با سرویس اطلاعات و امنیت شیلی (دینا (Dirección de Inteligencia Nacional) DINA))[i] و دیگر سازمانهای اطلاعاتی آمریکای جنوبی و با سازمان سیا در «عملیات کرکس»[ii] همکاری مینمودند. بسیاری از رهبران نظامی که در جنگ کثیف شرکت داشتند، در مدارس آمریکایی تحت حمایت مالی آمریکا آموزش دیده بودند که در میان آنها دیکتاتورهای آرژانتینی همچون «لئووپولدو گالتییری» (Leopoldo Galtieri) و «روبرتو ویولا» (Roberto Viola) قرار داشتند[۲]. مشکلات اقتصادی، سقوط چندینبارهی ارزش پول کشور، روند فزایندهی بیکاری در کشور، افزایش نارضایتی کارگران، اتّهامات فساد، آزردگی عمومی در مواجهه با تجاوز گسترده و سیستماتیک به حقوق بشر و نهایتاً شکست این کشور در سال ۱۹۸۲ از بریتانیا در جنگ جزایر مالویناس موجب بیاعتبار شدن رژیم نظامی آرژانتین و در نهایت سقوط آنها گردید[۳].
روشهای مبارزهی قدرت حاکم با مخالفین بسیار سبوعانه بود. گفته میشود بیش از 30 هزار نفر از مردم در این دوره ناپدید شدهاند. نظامیان حتّی بسیاری خانوادهها را از یکدیگر جدا کرده و پس از کشتن مادر و پدر، فرزندانشان را برای تربیت نزد خود میبردند. این واقعیت تلخ بیش از 25 سال بعد آشکار شد در حالی که هنوز هم نحوهی کشته شدن و ناپدید شدن این تعداد کثیر در هالهای از ابهام است[۴][۵].
نیز نگاه کنید به
تاریخ آرژانتین؛ تاریخ معاصر آرژانتین
پاورقی
[i] دینا یکی از مخوفترین سرویسهای اطلاعاتی آمریکای لاتین بود که در شیلی به دستور پینوشه در سال 1973 تأسیس شد. این سازمان در سال 1977 به مرکز ملّی اطلاعات شیلی تغییر نام داد.
[ii] عملیات کرکس تلاش هماهنگ شش دولت آمریکای جنوبی در دهه ی 1970 برای تعقیب و کشتار مخالفان سیاسی بود.
کتابشناسی
- ↑ Luna (1994). P229.
- ↑ Kaminsky, A (2008). Argentina Stories for a Nation. London: University of Minnesota press. P177.
- ↑ Luna (1994). P232.
- ↑ Romero, L (2011). Breve Historia Contemporano de la Argentina, 2a ed.a8a reimp, Buenos Aires: Fondo de Cultura Economica. P212.
- ↑ خیرمند، احمدرضا (1391). جامعه و فرهنگ آرژانتین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص. 84-85.