ذخایر اورانیوم قزاقستان

از دانشنامه ملل

اورانیوم به عنوان یکی از منابع مهم انرژی که امروزه در صنایع نظامی، پزشکی و تولید برق نیز کاربرد زیادی دارد یکی دیگر از منابع سرشار طبیعی قزاقستان بشمار می رود، بطور کلی قزاقستان در تولید اورانیوم مقام اول را دارد[۱].

«قزاقستان از نظر ذخایر اورانیوم بعد از استرالیا با ۱,۵میلیون تن دومین رتبه [۲] و در تولید آن در جهان مقام اول را دارا می باشد[۱] و بنا به گفته سرگیی یاشین نایب رییس هیات مدیره قزاتم پروم «ذخایر اورانیوم قزاقستان برای ۷۰ سال این کشور کفایت خواهند کرد، حتی اگر هیچ اکتشاف جدیدی صورت نگیرد»[۳].

با توجه به معضلات زیست محیطی و کاهش تدریجی انرژی های فسیلی مانند نفت و گاز، روز به روز بر اهمیت اورانیوم افزوده خواهد شد و این ماده در آینده نه چندان دور جایگزین بسیاری از انرژی های دیگر خواهد شد که در این صورت هر چند امروزه نیز قزاقستان بخاطر جایگاه نخست در دارا بودن اورانیوم از درامد سرشاری برخوردار است اما با افزایش نیاز دنیا به این ماده این کشور در آینده به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر اورانیوم در جایگاه و موقعیت بهتری قرار خواهد گرفت و درامد سرشاری را برای خود کسب خواهد کرد و به عنوان بازیگری تاثیر گذار در سطح بین المللی عرض اندام خواهد کرد.

بر اساس پیش بینی های انجام شده و منابع متعدد، میزان ذخایر اورانیم در قزاقستان با ذخایر نفت ۷۰ سال قبل عربستان سعودی قابل مقایسه است. اورانیوم قزاقستان که توسط شرکت دولتی قزاتم پروم که تولید و استخراج اورانیم قزاقستان را عهده دار است. که با شرکت هسته‌ای ملی چین (CDGNPC) یک قرارداد هسته‌ای امضا کردند که این قرارداد هسته‌ای در پی دیدار شعبه‌های تجاری دو کشور و توسط نولان کاپاروف، رییس شورای تجاری قزاقستان و ژانگ شان مینگ، مدیرکل شرکت هسته‌ای چین به امضا رسید. بر اساس این قرارداد گسترش پیشرفت‌های استراتژیک در زمینه استخراج اورانیوم، استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای، تولید سوخت هسته‌ای و تبادل اورانیوم غنی‌شده میان چین و قزاقستان انجام خواهد شد.[۴]

بطور کلی در حال حاضر ۴۰ درصد اورانیوم جهان در قزاقستان تولید می‌شود.[۵] چنین براورد شده است که ذخایر قطعی اورانیوم قزاقستان تا سال ۲۰۲۰ دست کم ۱۸۰،۰۰۰ تن رشد خواهند داشت. «برنامه اورانیوم بسیار غنی شده اندکی غنی شده (توافق نامه آمریکا و روسیه برای تبدیل اورانیوم سلاح های هسته ای) که در برگیرنده ۱۰،۰۰۰ تن از ۵۵،۰۰۰ تن تولید سالانه اورانیوم جهان است، در سال ۲۰۱۳ به اتمام می رسد. گلیم جان مامیت بیکوف معاون دبیر کل موسسه فناوریهای بالای قزاقستان، گفت:

«پس از پایان برنامه اورانیوم بسیار غنی شده/اندکی غنی شده، کمبود اورانیوم در بازار جهانی باعث افزایش قابل توجه قیمت اورانیوم قزاقستان خواهد شد. قزاقستان که یک سوم تقاضای جهانی را برآورده می‌کند، از این کمبود سود خواهد برد.»[۶][۷].

نیز نگاه کنید به

جغرافیای طبیعی قزاقستان؛ منابع طبیعی قزاقستان

کتابشناسی

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ فراهی، مجيب الرحمن، قزاقستان در يک نگاه، زير نظر، آکيبای سماگلوف، چاپ اول، کابل، ،1385 چاپ بلخ، صفحه .12
  2. برگرفته از https://www.shana.ir/
  3. http://centralasiaonline.com/fa/articles/caii/features/business/2012/09/05/feature-01
  4. برگرفته از http://www.isna.ir/fa/
  5. http://www.smtnews.ir/mine/mines-international
  6. برگرفته از http://centralasiaonline.com/fa/articles/caii/features/business/2012/09/05/feature-01
  7. صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ قزاقستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)