روابط خارجی گرجستان با اسرائیل

از دانشنامه ملل

پس از استقلال گرجستان، اسراییل سفارت خود را در آن کشور افتتاح نمود و سپس گرجستان نیز سفارت خود را در اسراییل افتتاح کرد. با توجه به سفر مقامات درجه اول و عالی‌رتبه گرجی و اسراییلی در پایتخت‌های یکدیگر و با توجه به حجم روابط اقتصادی و تجاری و سرمایه‌گذاری، بی‌شک روابط گرجستان و اسراییل از بدو استقلال تاکنون در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی با پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای روبرو بوده است.

اسراییل علاوه بر همکاری‌های دو جانبه با گرجستان، علاقمند به مشارکت در طرح‌های منطق‌های نظیر انرژی دریای خزر و حمل و نقل و مسائل مربوط به برقراری صلح و امنیت در منطقه قفقاز می‌باشد که تلاش نموده با این نوع همکاری‌ها حضور خود در منطقه قفقاز را تحکیم و توسعه بخشد. در زمینه همکاری‌های نظامی، حجم فروش تسلیحات نظامی اسراییل به گرجستان، از سال 2000 تا به امروز، به حدود 200 میلیون دلار بالغ می‌کند. بر اساس اطلاعات منابع اسراییلی، سیستم‌های موشکی قابل حمل لینکس 1، دوربین‌های دید در شب، خمپاره و موشک، در لیست تسلیحات ارسالی به گرجستان قرار دارد. اسراییل به علاوه در بهسازی جنگنده‌های سوخوی- 225 به گرجستان یاری رسانده و 18 درون 3 اسکای-لارک 4 و پنج هواپیمای بی‌سرنشین هِرمِس 5 به آن کشور تحویل داده است.

اسراییل در رابطه با فروش تسلیحات به گرجستان، از آنجا که حساسیت مسکو را درک می‌کرد، فروش 200 تانک مِرکاوا 6 به گرجستان را متوقف ساخت. تانک مرکاوا به دلیل داشتن تجهیزات حفاظتی موثر در حفظ جان سرنشینان، در اسراییل به نام تانک مادرا معروف شده است. میخاییل ساکاشویلی، رییس جمهور گرجستان سال گذشته صدها نفر از مشاوران نظامی شرکت‌های امنیتی ویژه اسراییل را که حدود 1000 نفر بودند مسوول آموزش نیروهای مسلح گرجستانی در زمینه استفاده از نیروهای کماندو، نیروهای هوایی و دریایی، حملات با تانک و توپخانه کرد. هم چنین تفلیس سیستم‌های اطلاعاتی را از رژیم صهیونیستی خریداری کرده است. مسکو در طی جنگ اوستیای جنوبی بارها از اسراییل خواسته بود حمایت‌های نظام یاش از گرجستان را متوقف کند. رژیم صهیونیستی در واکنش به موضع‌گیری مسکو مدعی شده بود که حمایت‌ها از تفلیس تنها در راستای حمایت‌های دفاعی است[۱].

نیز نگاه کنید به

گرجستان؛ سیاست و حکومت گرجستان؛ روابط گرجستان با کشورهای جهان؛ روابط خارجی گرجستان

کتابشناسی

  1. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص87-88.