روابط فرهنگی سودان و ج.ا.ایران

از دانشنامه ملل

روابط رسمی‌ فرهنگی بین جمهوری اسلامی ‌ایران و جمهوری سودان، در اواخر سال 1363 هـ.ش، با اعزام نخستین نماینده فرهنگی کشورمان، آغاز شد و با توجه به علاقه‌ای كه به تحكیم روابط دوستی و همكاری بین دو كشور در زمینه‌های علمی، آموزش و فرهنگی و هنری وجود داشت و براساس موافقتنامه فرهنگی منعقد شده در سال 1352 هـ.ش، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارطوم نیز، در سال 1367 هـ.ش، رسماً گشایش یافت.[۱]

در سه دهه اخیر، به تدریج حضور فرهنگی کشورمان در جمهوری سودان گسترش یافته و چند مؤسسه و نهاد فرهنگی، عرصه به تلاش و فعالیت پرداخته‌اند. به‌عنوان مثال، تا سال 1374هـ.ش معاونت امور بین‌الملل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور بین الملل سازمان تبلیغات اسلامی، مجمع تقریب بین مذاهب اسلامی، مجمع جهانی اهل البیت (ع) سازمان مدارس و حوزه‌های علمیه خارج از کشور و مرکز جهانی علوم اسلامی‌ در سودان فعّال بودند.

در شهریور ماه 1374هـ.ش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، تأسیس و از سال 1375، به‌طور رسمی‌ فعالیت خود را آغاز کرد و از همان زمان، مدیریت و راهبریِ روابط فرهنگی بین‌المللی و سیاستگذاری، هماهنگی، هدایت، حمایت و نظارت بر فعالیت‌های فرهنگی ـ تبلیغی جمهوری اسلامی ‌ایران در خارج از کشور را به منظور تحقّق اهداف نظام را برعهده گرفت.

هدف كلان روابط فرهنگی ـ بین‌المللی جمهوری اسلامی‌ ایران، ‌ایجاد و گسترش شناخت، علاقه و باور نسبت به اسلام ناب، انقلاب اسلامی، مزیّت‌های جمهوری اسلامی ‌ایران و فرهنگ و تمدّن اسلامی ـ ایرانی در جوامع دیگر به منظور گسترش پرتوِ اسلام و تحکیم همگرایی و پیوندهای اسلامی، دینی و معنوی است.

برهمین اساس، هریک از نمایندگ یهای فرهنگی، از جمله رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ‌ایران در خارطوم (سودان) وظایف زیر را، برعهده دارند:

1. زمینه‌سازی به منظور انعقاد قراردادهای فرهنگی جمهوری اسلامی ‌ایران و پیگیری و اجرای موافقتنامه‌های فرهنگی ‌ایران با دیگر كشورها،

2. معرفی تمدّن و فرهنگ اسلامی و‌ایرانی و تبیین سیاست‌های جمهوری اسلامی ‌ایران،

3. تبادلات علمی و دانشگاهی، تأسیس و تقویت كرس یهای زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌های كشورهای میزبان، ‌ایجاد كتابخانه كتب‌ فارسی برای ایرانیان و فارسی دوستان خارج از كشور و پشتیبانی كتابخانه‌های ملّی كشورهای میزبان درخصوص كتاب‌ها و منابع اسلامی و ایرانی،

4. دایر كردن دوره‌های آموزشی در زمینه مهارت‌های فرهنگی، هنری و صنایع دستی،

5. برگزاری مراسم ملّی و مذهبی و یادبود و بزرگداشت شخصیت‌های علمی و فرهنگی مشترك،

6. ارتباط با سازمان‌ها و مؤسسات میراث فرهنگی جهت همكار یهای دوجانبه به‌ویژه همكاری جهت حفظ، نگهداری و فهرست‌برداری از نسخ خطّی،

7. برگزاری همایش‌ها، سمینارها و نمایشگاه‌های مختلف همچون نمایشگاه قرآن، تذهیب، كتاب، نقّاشی، خط، آثار تجسّمی، عكس، صنایع دستی و معرفی جاذبه‌های جهانگردی و مراكز تاریخ ی ایران،

8. برگزاری هفته‌ها ی فیلم و هفته‌های فرهنگی، متناسب با شأن و مقام انقلاب اسلامی ‌ایران که با برنامه‌های متنوّعی از جمله اجرای موسیق یهای سنّتی و محلّی ‌ایران، نمایش فیلم‌های ‌ایرانی، جلسات و همایش‌های كارشناسی با حضور هنرمندان كشور میزبان، انعكاس دستاوردهای انقلاب اسلامی از طریق رسانه‌های محلّی و برگزاری انواع نمایشگاه‌های فرهنگی و هنری، تدارك دیده م یشود.

9. ایجاد پُرتال و پایگاه‌های ‌اینترنتی در نمایندگی‌های فرهنگی و فعالیت‌های رسانه‌ای جهت اطّلاع‌رسانی و تبیین مواضع نظام و تشریح دستاوردهای انقلاب اسلامی ‌ایران و همچنین معرفی فرهنگ و تمدّن اسلام و ‌ایران [۲]

اسامی‌ برخی از نمایندگان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ، که در سه دهه اخیر، به‌عنوان رایزن یا وابسته فرهنگی کشورمان به جمهوری سودان، اعزام شده ‌اند، به شرح زیر است:

آقایان دكتر محمّدعلی آذرشب، محمّدعلی جمالان، علاءالدّین واعظی، حجت الاسلام والمسلمین شهید ابراهیم انصاری، صادق رمضانی گل‌افزانی، سید حامد ملكوت یتبار، باعنوان «رایزن فرهنگی» و آقایان اسماعیل زاده، میرزامحمّد، سید عبد الامیر موسوی بدر، محمّد‌هادی تسخیری، مصطفی امیدی، نبی طالبی مقدّم و رضا شهریور با عنوان «وابسته فرهنگی» یا «سرپرست رایزنی فرهنگی».[۳]

امروزه، علاوه‌بر رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ‌ایران در خارطوم، مؤسسات و نهادهای فرهنگی دیگری نیز، در جمهوری سودان حضور و فعالیت دارند که از آن جمله، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

جامعة المصطفی العالمیة (دانشگاه جهانی مصطفی)

جامعة المصطفی العالمیة، در اسفند ماه 1386، با ادغام مرکز جهانی علوم اسلامی‌ و سازمان مدارس و حوزه‌های علمیه خارج از کشور، تأسیس شده و به ادامه فعالیت‌های آن دو می‌پردازد.

سازمان مدارس و حوزه‌های علمیه خارج از کشور، یک دانشسرا به نام «معهد الامام جعفر الصّادق(ع)» در خارطوم، تأسیس کرده و به‌تربیت طلّاب علوم دینی می‌پردازد. دانش آموختگان ‌ این دانشسرا، پس از پایان دوره تحصیلی ـ که هم سطح دیپلم متوسطه است ـ می‌توانند در دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی علوم دینی، تحصیلات خود را ادامه دهند.

یکی دیگر از اقدامات جامعة المصطفی العالمیة در جمهوری سودان، جذب دانشجو از آن کشور است. برخی از دانش‌آموختگان مستعد و علاقه‌مند «معهد الامام جعفر الصّادق(ع)» از سوی جامعة المصطفی العالمیة، برای ادامه تحصیل دانشگاه انتخاب می‌شوند. جامعة المصطفی العالمیه ـ که در شهر قم استقرار دارد ـ نماینده‌ای را برای مدیریت «معهد الامام جعفر الصّادق(ع)»، به خارطوم اعزام می‌کند.

مجمع تقریب مذاهب اسلام

فعالیت فرهنگی‌ این مجمع، براساس درک و تفاهم دوجانبه بین مذاهب اسلامی ‌در داخل و خارج از کشور است. ‌ این مجمع برای تحقّق اهداف تقریب، بیشتر با نخبگان مذاهب ارتباط دارد و برای برقراری وحدت اسلامی‌ وگسترش فرهنگ جهانی اسلام تلاش می‌کند.

مجمع جهانی اهل البیت(ع)

مجمع جهانی اهل البیت(ع)، بیشتر در راستای تبیین معارف اهل البیت (ع) و گسترش افکار شیعی، فعالیت می‌کند.

مدرسه جمهوری اسلامی ایران

مدرسه جمهوری اسلامی ‌ایران در خارطوم، علاوه‌بر فعالیت آموزشی، در اجرای برخی برنامه‌های فرهنگی، برگزاری جشن‌ها و مراسم ویژه مناسبت‌های ملّی و مذهبی با رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، همکاری می‌کند. این مدرسه در ده سال اخیر، به‌طور میانگین کمتر از پنجاه دانش آموز داشته است. بیشترِ دانش آموزان ‌ این مدرسه، ‌ایرانی هستند.

کتابشناسی

  1. برگرفته از: http://portal.icro.ir/Sudan/SitePages , 2015
  2. برگرفته از: 2013 ,http://icro.ir/index.aspx?siteid=32272&pageid=261
  3. برگرفته از: 2013 ,http://khartoum.icro.ir