زمینه های همکاری های اقتصادی میان ایران و چین

از دانشنامه ملل
زمینه های همکاری اقتصادی ایران و چین

به­ صورت کلی، همکاری­ های اقتصادی میان دو کشور را می­ توان به 5 زمینه ­ی اساسی تقسیم کرد: 1- سرمایه گذاری و اجرای پروژه­ های بزرگ و نسبتا بزرگ اقتصادی؛ 2- مشارکت و سرمایه ­گذاری در بخش نفت و گاز؛ 3- فروش دانش فنی و لیسانس محصولات تولیدی؛ 4- همکاری­ های نظامی؛ و 5- فروش کالاهای تولید شده در چین. در­حالی که ردیف پنجم بیشتر توسط بخش خصوصی صورت می­گیرد، در بقیه­ ی موارد طرف معامله­ ی چینی ­ها عمدتا وزارتخانه ­ها، نهادها، و مراکز دولتی و یا شبه دولتی ایران هستند که به صورت اختصار توضیحاتی پیرامون میزان و نحوه ­ی همکاری­ های دو کشور در هر زمینه ارایه می ­شود.

ویژگی­ های پروژه­ های ایرانی و جاذبه­ ی آن­ها برای شرکت های چینی

بازار مقاطعه کاری پروژه ­ها در ایران دارای خصوصیاتی است که برای شرکت ­های چینی دارای جذابیت است. از جمله، می ­توان به تعداد زیاد پروژه­ ها، بزرگی و ظرفیت بالای پروژه­ ها، توان بالای پرداخت ایران، و برخورداری از سابقه و اعتبار خوب در بین پیمانکاران خارجی اشاره كرد.

تعداد پروژه ­ها

پروژه­ های ایرانی با بخش­ های مهم و متنوعی از توسعه­ ی اقتصاد ملی از جمله انرژی، پتروشیمی، ارتباطات و حمل و نقل، منابع آبی، برق، ساختمان سازی، ساخت صنایع ارتباط دارد، لذا تعداد پروژه­ ها بسیار زیاد و متنوع است.

بزرگی و ظرفیت بالای پروژه­ ها

مبلغ قرارداد پروژه­ های ایران بسیار بالاست و اغلب بیش از یک میلیارد دلار هستند، و پروژه ­های در حد 100 و 200 میلیون دلاری به ­عنوان پروژه­ های کوچک به شمار می­ روند.

توان پرداخت و سابقه­ ی اعتباری

با توجه به این­که در چند سال اخیر قیمت نفت همواره رو به افزایش بوده، درآمد نفتی و ذخایر ارزی ایران نیز بالا رفته و از پشتوانه­‌ی محکمی در پرداخت­ ها برخوردار شده است. از سوی دیگر ایران در بازارهای بین المللی از سابقه و اعتبار پرداخت خوبی برخوردار است.

دولتی بودن کارفرمایان پروژه ­های ایرانی

اکثر کارفرمایان پروژه ­های بزرگ و متوسط در ایران را ارگان­ ها و شرکت­ های دولتی مانند وزارت نفت، وزارت صنایع و معادن، شرکت توسعه‌­ی آب و برق و سازمان ­های دولتی تشکیل می­‌دهند[۱][۲].

نیز نگاه کنید به

روابط اقتصادی ایران و چین؛ آغاز همکاری های گسترده ی اقتصادی ایران و چین؛ همکاری در زمینه های انرژی میان ایران و چین

کتابشناسی

  1. ادیبی، جلیل (بهمن). کتاب آسیا هفت، ویژه­‌ی روابط ایران و چین، مناسبات اقتصادی ایران و چین: همکاری های پروژه ای، مؤسسه ی فرهنگی مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار معاصر، چاپ نخست.
  2. سابقی، علی محمد (1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد سوم، ص 1373.