سازمان‌ها و مراکز اسلامی سیرالئون

از دانشنامه ملل

یکی از ویژگی‌های بارز کشور سیرالئون انبوه سازمان‌ها و مؤسسات اسلامی است که در شهرهای مختلف این کشور به‌ویژه در فریتاون، بو، کنما و مکینی فعالیت دارند. رهبران این سازمان‌ها با وجود برخی اختلاف نظرات و دیدگاه‌ها، عمدتاً درصدد بهبود وضیت معیشتی و ارتقاء سطح معلومات دینی مسلمانان سرتاسر سیرالئون می‌باشند و در این ارتباط معمولاً از مساعدت‌ها و کمک‌های برخی کشورهای اسلامی نیز بهره‌مند می‌گردند.

کنگره مسلمانان سیرالئون

این سازمان قدیمی‌ترین مؤسسه اسلامی کشور سیرالئون به شمار می‌رود که به منزله چتری فراگیر کلیه مسلمانان را در شهرها و روستاهای کشور در برگرفته است. کنگره مسلمانان سیرالئون در سال 1964 در شهر فریتاون تأسیس گردیده است و از سوی دولت به‌عنوان عالی‌ترین نهاد دینی سیرالئون به‌رسمیت شناخته شده است. کنگره مسلمانان سیرالئون وظیفه اعلام عید فطر و قربان را در کشور بر عهده دارد. اکثر مسلمانان سیرالئون به دلیل روابط تنگاتنگ این سازمان با عربستان سعودی نظر مساعدی نسبت به آن نداشته و کنگره مسلمانان را بیشتر سیاسی می‌دانند تا دینی. این سازمان دارای یک مدرسه اسلامی پسرانه است و بخش عمده هزینه‌های آن را عربستان و سازمان‌های وهابی تأمین می‌کنند.

شورای امامان سیرالئون

این سازمان نیز در زمره سازمان‌های اسلامی مهم سیرالئون به شمار می‌رود ودر سال 1986 تأسیس شده است. شورای امامان سیرالئون در برگیرنده ائمه جمعه و جماعات شهرهای مختلف کشور است و هدف آن از بدو تأسیس ارتقاء سطح معلومات دینی امامان جمعه و جماعات مساجد سرتاسر سیرالئون بوده است. این سازمان تا اوایل سال 2000 میلادی در زمره مراکز اسلامی مهم این کشور به شمار می‌رفت ولی طی چند سال گذشته رهبران آن روحیه‌ای محافظه‌کارانه در مقابل دولت در پیش گرفته‌اند. رهبران شورای امامان سیرالئون در دوره ریاست جمهوری دکتر تیجان کاباه دارای مناسبات بسیاری دوستانه‌ای با دولت بودند و رئیس فعلی آن یحیی دین کامارا که فردی تاجر و فاقد مطالعات دینی است نیز توسط رئیس‌جمهور سابق به این مقام منصوب شده است.

طی چند سال گذشته مواضع محافظه کارانه و متمایل به دولت این سازمان اعتراض بسیاری از رهبران مسلمان را برانگیخته و چند تن از اعضا هیأت امناء آن نیز در اعتراض به این خط و مشی از هیأت امناء شورا استعفا دادند که از جمله آن‌ها می‌توان به المامی سی سی از شیوخ مهم شیعه کشور اشاره کرد. مسلمانان سیرالئون معتقدند این شورا در صورت فعالیت و تحرک مناسب می‌توانست حتی از کنگره مسلمانان سیرالئون نیز با نفوذتر باشد.

شورای ملی ائمه سیرالئون

این سازمان از مراکز اسلامی مهم سیرالئون به شمار می‌رود و اکثر شیوخ برجسته کشور در آن عضویت دارند. شورای ملی ائمه سیرالئون در زمان ریاست جمهوری احمد تیجان کاباه دارای مناسبات صمیمانه‌ای با وی بود و در پایان دوره ریاست جمهوری وی طی مراسمی از این رئیس‌جمهور مسلمان و خدمات او به مسلمانان تقدیر کرد. بخش عمده‌ای از مساجد و مدارس کشور تحت نظارت این سازمان قرار دارد[۱].

موسسه نورالاسلام

این سازمان اسلامی نیز در زمره مؤسسات بزرگ اسلامی کشور سیرالئون به شمار می‌رود و در سرتاسر کشور دارای شعباتی می‌باشد. مؤسسه نورالاسلام در سال 1986 تأسیس گردیده و از آن زمان تاکنون خدمات گوناگونی را در راستای توسعه و نشر اسلام انجام داده است. این مرکز در حال حاضر دارای بیش از یکصد مسجد در سرتاسر سیرالئون بوده و یک و نیم میلیون از مردم کشور که تقریباً دربرگیرنده 25 درصد از جمعیت کشور است در زمره طرفداران مؤسسه نورالاسلام می‌باشند.

نهضت بیداری اسلامی

این سازمان در اواسط دهه 1990 تأسیس گردیده و هدف اولیه آن از بدو تأسیس تلاش برای گسترش اسلام در سرتاسر کشور سیرالئون بوده است. عمده فعالیت‌های نهضت بیداری اسلامی سیرالئون از ابتدا تاکنون عبارت بوده است از:

  • ارائه سخنرانی‌های اسلامی برای علاقمندان در مراسم و مناسبت‌های گوناگون؛
  • برگزاری نمازهای جمعه و جماعات در مساجد و مدارس اسلامی سرتاسر کشور؛
  • برپایی سمینارهای اسلامی در شهرهای سیرالئون؛
  • اهداء جوایز سالیانه به دانش‌آموزان ممتاز و مستعد در مدارس اسلامی شهر فریتاون؛
  • ارائه بورسیه تحصیلی دانشگاهی به دانش‌آموزان واجد شرایط؛
  • برپایی نطق‌های اسلامی در شهرهای مختلف کشور؛
  • هیأت اسلامی کانکایلای.

این سازمان از مؤسسات مهم اسلامی کشور سیرالئون به شمار می‌رود و در سال 1972 توسط الحاج ا.ب. تورای در شهر فریتاون تأسیس گردیده است. مهم‌ترین فعالیت‌های هیأت اسلامی کانکایلای از بدو تأسیس تاکنون عبارت بوده است از:

تشویق مسلمانان کشور به وحدت و یکپارچگی اسلامی؛

  • تلاش برای ارتقاء سطح معلومات دینی مسلمانان کشور از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی؛
  • ارائه اطلاعاتی در ارتباط با تکنولوژی آموزشی و علوم رایانه‌ای به مسلمانان خصوصاً دانش‌آموزان دختر و پسر؛
  • برگزاری دوره‌های آموزشی اسلامی کوتاه‌مدت و بلندمدت در شهرها و روستاهای مختلف کشور؛
  • تلاش برای ارائه کمک‌های نقدی و جنسی به مسلمانان فقیر و مستمند آسیب دیده از جنگ داخلی.

سازمان جوانان مسلمانان محمدو

این سازمان از مراکز اسلامی نسبتاً جدید کشور سیرالئون به شمار می‌رود که در سال 1995 در شهر فریتاون تأسیس گردیده است و همان گونه که از نام آن نیز مشخص است بیشتر فعالیت‌های آن بر روی جوانان و تبلیغ دین اسلام در بین آنان متمرکز است. مسئولان سازمان جوانان مسلمان محمد و طی یک دهه گذشته از طریق ساخت مساجد در برخی از شهرهای کشور، تلاش برای جمع‌آوری بودجه جهت ساخت مساجد در شهرهای کوچک و روستاهای سیرالئون، برگزاری سمینارها و گردهمایی‌های اسلامی با تمرکز بر جوانان، برپایی جلسات سخنرانی و وعظ و خطابه برای نوجوانان و جوانان مسلمان و... نقش مهمی در توسعه اسلام در شهرها و روستاهای کشور ایفا کرده‌اند.

انجمن دوستان پیامبر (ص) اکیل الرسول

این سازمان اسلامی(Akil ul Rasool Society) در شهر پنه گما تأسیس شده و هدف آن از ابتدای تأسیس تلاش برای توسعه آموزش‌های اسلامی در مناطق روستایی دورافتاده بوده است. عمده‌ترین فعالیت‌های این مرکز طی یک دهه گذشته برگزاری نمازهای جماعت یومیه و نماز جمعه در مساجد کوچک روستایی، سخنرانی پیرامون مباحث اسلامی در جمع روستائیان کشور، اعزام مبلغان مسلمان به روستاهای مسلمان‌نشین در ماه رمضان و برپایی دوره‌های کوتاه‌مدت اسلامی بوده است.

سازمان تجارات المسلمین

این سازمان(Tijarat Al Muslimin Organization) در سال 1998 در شهر فریتاون و با هدف ارتقاء سطح معیشتی و تشویق مسلمانان به فعالیت‌های تجاری تأسیس شده است.

انجمن جماعت الادبیه فریتاون

این سازمان دربرگیرنده گروهی از شیوخ و علماء مسلمان تحصیل‌کرده در کشورهای عربستان، لیبی و جمهوری‌ اسلامی ایران است و بیشتر فعالیت‌های آن به امور فرهنگی و چاپ مقالات اسلامی در نشریات کشور متمرکز شده است.

شورای ائمه جمعه و جماعات سیرالئون

این شورا در برگیرنده تعداد قابل توجهی از علماء مسلمان سیرالئون است و علاوه بر فریتاون در شهرهای مختلف این کشور دارای شعبات مختلفی می‌باشد. رهبران شورای ائمه جماعات با برخی کشورهای اسلامی مناسبات خوبی دارند و از آن‌ها کمک‌های مختلفی دریافت می‌کنند.

مسجد و مرکز دعوه التبلیغ

این سازمان از مراکز مهم اسلامی کشور سیرالئون است که در سال 1990 در شهر فریتاون گردیده است. بخش عمده فعالیت‌های سازمان مزبور توسعه و گسترش اسلام در شهرهای مختلف کشور و دعوت مسلمانان به انجام وظایف دینی خود سرتاسر کشور می‌باشد.

جماعت الحق

این مرکز در زمره مؤسسات مهم اسلامی کشور سیرالئون است که در سال1990 در فریتاون تأسیس گردیده است. فعالیت‌های عمده جماعت الحق برپایی نمازهای جمعه و جماعات و برگزاری سخنرانی‌هایی در ارتباط با دین اسلام به زبان‌های کریو و عربی در فریتاون و روستاهای اطراف آن است.

بنیاد زکات

این سازمان با کمک دولت کویت تأسیس شده و فعالیت عمده آن کمک به مساجد و مدارس اسلامی و احداث مساجد جدید در شهرها و روستاهای کشور است. بخش عمده هزینه بنیاد زکات توسط دولت کویت تأمین می‌شود.

اتحادیه اسلامی سیرالئون

این سازمان در برگیرنده تنی چند از علماء مسلمانان سیرالئون است و هدف آن نیز تقویت ساختار مسلمانان و تحکیم وحدت بین آنان است. اتحادیه اسلامی سرپرستی چند مدرسه اسلامی را در شهرهای مختلف کشور بر عهده دارد.

سازمان انصار اسلام

این سازمان با حمایت عربستان سعودی تأسیس شده و در زمره سازمان‌های عام المنفعه سیرالئون به شمار می‌رود که خدمات انسان دوستانه گوناگونی را در اختیار مسلمانان فقیر و مستمند قرار می‌دهد.

سازمان‌ اسلامی المهاجرین

این سازمان متشکل از گروهی از جوانان مسلمان سیرالئون است که بیشتر درصدد رفع نابسامانی‌های ناشی از جنگ داخلی در جوامع اسلامی کشور می‌باشند.

فدراسیون زنان مسلمانان سیرالئون

این سازمان در سال 1992 توسط چند تن از زنان صاحب نام مسلمان سیرالئون تأسیس شده است. هدف اصلی فدراسیون زنان مسلمان تحکیم ساختار اجتماعی زنان مسلمان در جامعه و فراهم آوردن تسهیلات رفاهی برای آنان است.

سازمان جوانان مسلمان حنفیه

این سازمان در سال 2001 و با هدف رفع مشکلات مسلمانان آسیب دیده از جنگ داخلی تأسیس شده است. سازمان جوانان مسلمانان حنفیه در راستای فعالیت‌های عام المنفعه و خیریه خود کمک‌هایی از کشورهای ثروتمند اسلامی دریافت می‌کند.

جمعیت اسلامی الفجر سیرالئون

این سازمان در زمره مؤسسات اسلامی متمایل به عربستان سعودی است و در زمینه برگزاری مراسم و مناسبت‌های اسلامی در سرتاسر کشور فعالیت می‌کند.

انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سیرالئون

این سازمان در سال 1988 دردانشگاه فورابی سیرالئون تأسیس شده و بخش عمده فعالیت‌های آن نیز برگزاری مراسم و مناسبت‌های مذهبی برای دانشجویان مسلمان این دانشگاه است.

شورای هیأت‌های سیرالئون

این سازمان از جمله مؤسسات وابسته به وهابیون است که کلیه سازمان‌های مرتبط با عربستان را در سیرالئون تحت پوشش خود قرار داده و در سال 1987 تأسیس شده است. این سازمان در برگیرنده کالج اسلامی کیسی، کالج اسلامی عمر و معهد الدراسات الاسلامیه در شهر فریتاون است و بیشتر فعالیت‌های آن متمرکز بر اقدامات آموزشی و تبلیغی است.

احمدیه میشن

این سازمان در زمره مراکز اسلامی قدیمی سیرالئون است که در دهه 1950 و در دوره استعمار انگلستان تأسیس شده است. بخش عمده فعالیت‌های احمدیه میشین سرپرستی و نظارت بر مدارس احمدیه در سرتاسر کشور و افزایش تعداد این مدارس است.

جمعیت اسلامی بشریه سیرالئون

این سازمان وابسته به مسجد بشریه فریتاون است و بیشتر در زمینه اقداماتی نظیر برگزاری میتینگ‌ها و اجتماعات دعوه اسلامی فعالیت دارد.

سازمان ائمه جنوب سیرالئون

این سازمان در برگیرنده گروهی از ائمه جمعه و جماعات شهرهای جنوبی سیرالئون است و نظارت و سرپرستی تعداد قابل توجهی از مساجد و مدارس این منطقه را بر عهده دارد.

جنبش جوانان اسلامی برای صلح فریتاون

این سازمان دربرگیرنده گروهی از جوانان مسلمان فریتاون است که در سال 2002 و پس از پایان جنگ داخلی کشور تأسیس شده و با ندای صلح و دوستی درصدد رفع ویرانی‌ها و خرابی‌های ناشی از این جنگ ویرانگر است. اعضا جنبش جوانان اسلامی برای صلح معمولاً طی گردهمایی‌هایی در مناطق مختلف پایتخت مردم را به آرامش و کنار گذاشتن اختلافات قبیلگی دعوت می‌کنند[۲].

مرکز اسلامی السنه

این سازمان از موسسات مهم شهر فریتاون به شمار می‌رود که فعالیت عمده آن در زمینه آموزش علوم اسلامی به دختران و پسران جماعات روستایی و برگزاری دوره‌های اسلامی در فریتاون و روستاهای اطراف آن است.

شورای عالی اسلامی سیرالئون

این سازمان در سال 1989 تأسیس شده و در صدد گسترش مساجد و مدارس اسلامی در سرتاسر کشور است. شورای عالی اسلامی سیرالئون طی چند سال گذشته دچار اختلافاتی شده و این امر مانع از گسترش آن و عرض اندام نمودن به‌عنوان سازمان اسلامی مهمی در کشور شده است. شایان ذکر است رئیس این سازمان در 1992 توسط افرادی ناشناس به قتل رسید و این امر موجی از نفرت و خشم را در بین مسلمانان کشور پدید آورد.

فدراسیون انجمن‌های زنان مسلمان سیرالئون

این سازمان دربرگیرنده چند سازمان اسلامی کوچک است و در ارتباط با فعالیت‌های عام المنفعه و خیریه بانوان مسلمان و مبارزه با بیماری‌هایی همچون ایدز فعالیت می‌کند[۳]. جدای از فرقه ضاله احمدیه و صرف‌نظر از گرایش و تعلقات رهبران مسلمان سیرالئون به كشورهای عربستان، مصر، لیبی (تاپیش از سرنگونی معمرقذافی) و كویت؛ رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران با اكثر سازمان‌ها و گروه‌های اسلامی این كشور دارای مناسبات صمیمانه‌ای است[۴].

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. Alhajj, D. (2011). Kamara crowned. from Https://www.sierra Leone news & information.com
  2. عرب احمدی، امیربهرام(1387). اسلام و مسلمانان در سیرالئون. قم: سازمان مدارس و حوزه‌های علمیه خارج از کشور، ص.129.
  3. عرب احمدی، امیربهرام(1387). اسلام و مسلمانان در سیرالئون. قم: سازمان مدارس و حوزه‌های علمیه خارج از کشور، ص.131-130.
  4. عرب احمدی، امیر بهرام(1390). جامعه و فرهنگ سیرالئون. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)