سنت مهمان نوازی مردم سودان

از دانشنامه ملل
مهمان‌نوازی در سودان، قابل بازیابی ازhttps://lovin.co/khartoum/en/community/sudanese-culture-different-than-the-rest/

سودانیان، برای مهمانان خود، اهمیت و احترام ویژه‌ای قائل هستند. به‌طوری‌که ویژگی مهمان نوازی آنان، در چگونگی دعوت، استقبال، پذیرایی و بدرقه مهمان، به خوبی مشهود است.

در سودان، برای احترام بیشتر به مهمانان، خصوصاً افراد برجسته، دعوت نامه‌های آنان توسط شخصِ میزبان یا یکی از نزدیکان وی، به‌صورت حضوری تقدیم می‌شود و گونه موارد، ارسال دعوت نامه یا کارت دعوت، از طریق پست یا توسط پیک ناشناس را، شایسته نمی‌دانند.

استقبایل مهمانان و بدرقه ‌ایشان در فرهنگ سودانیان آداب و رسوم خاصی دارد. به‌عنوان مثال وقتی مهمان ارجمندی درحال ورود به حلقه ذکر یا برنامه‌ای دینی مانند مولودالنّبی است، گروهی از نزدیکان و مریدانِ شیخِ میزبان که «اولاد الشّیخ» نامیده می‌شوندـ یا یکی از گروه‌های تواشیح و مدّاحی، در خارج از محوّطه محل برگزاری، به استقبایل او می‌روند و با دف زدن و خواندن ذکرهایی مانند لا اله الّا الله و الله اکبر، به‌صورت گروهی او را تا جایگاه مخصوص مهمانان ویژه همراهی می‌کنند.

توضیح ‌ اینکه در حلقه‌های ذکر، گروه استقبایل کننده و مهمان ویژه، به همراه شیخِ میزبان و برخی از نزدیکان او، در حلقه ‌ایجاد شده توسط جمعّیّت حاضر، داخل می‌شوند و ذکرگویان و دف زنان در درون حلقه گشتی می‌زنند و به حضّار ادای احترام می‌کنند.

هنگام خروج مهمانان ویژه از مراسم دینی و حلقه‌های ذکر نیز، بدرقه‌ ایشان به‌صورت گروهی انجام می‌شود. بدرقه کنندگان، مهمان ویژه را از جایگاه مخصوص تا محل سوار شدن به خودرو، دف زنان و ذکر گویان، همراهی می‌کنند. بدیهی است، میزبانان سودانی در پذیرایی از مهمانان خویش از هیچ کوششی دریغ نمی‌ورزند[۱].

نیز نگاه کنید به

فرهنگ عمومی سودان؛ آداب و رسوم کشور سودان

کتابشناسی

  1. معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.226-228.