شخصیت های دینی معاصر قزاقستان

از دانشنامه ملل

شخصیت های دینی معاصر

شیخ عبستار حاجی دربیسلی

شاید بتوان دربیسلی متولد ۱۵ سپتامبر سال ۱۹۴۷ در جنوب قزاقستان را بزرگترین عالم و محقق دینی قزاقستان بشمار برد. دربیسعلی عالم شرقشناس و دکترا و متخصص زبان شناسی و پرفسور آکادمی علوم قزاقستان می باشد.

که در دوره زمانی ۱۹۷۰-۱۹۸۹ - دانشجوی کارشناسی ارشد و دانشجوی دکترا در موسسه مطالعات شرقی آکادمی علوم اتحاد شوروی و کارآموز دانشگاه محمد پنجم در مراکش؛ و محقق موسسه ادبیات و هنر آکادمی آویزوف بوده است. او از سال ۱۹۷۷ تا ۱۹۹۷ - به فعالیت های تحقیقاتی در دانشگاه ایالتی به نام فارابی پرداخت.

عبستار در سال های ۱۹۸۰-۱۹۹۱، به عنوان کارشناس ارشد مطالعات شرقی دانشکده زبانشناسی کار کرده است و در سال ۱۹۸۹ موفق به اخذ درجه دکترای علوم زبانشناسی و استادی دانشگاه گردید، از سال ۱۹۹۱ به عنوان معاون دانشکده زبان ها و روابط بین المللی دانشگاه ایالتی قزاقستان اتحاد جماهیر شوروی که امروزه دانشگاه ملی فارابی نامیده می شود فعالیت کرده است.

عبستار حاجی دربیسعلی از ۲۴ ژوئن ۲۰۰۰ تا ۱۹ فوریه ، ۲۰۱۳ مفتی اعظم و رئیس اداره معنوی مسلمانان قزاقستان و رئیس شورای مفتیان آسیای مرکزی فعالیت کرد و از سال ۲۰۱۳ از سمت مفتی اعظم و رئیس اداره دینی مسلمانان قزاقستان کناره گیری کرد و به عنوان رئیس موسسه مطالعات شرقی در آکادمی علوم قزاقستان معروف به آکادمی علوم آویزف انتخاب شد.

او بیش از ۴۰۰ اثر در مورد تحولات نظری و عملی در زبان و ادبیات عرب، ادبیات دوره باستان قزاق و فرهنگ و روابط معنوی قزاقستان با کشورهای مسلمان شرقی و همچنین تاریخ اسلام، قرآن و احادیث حضرت محمد (ص) نوشته است ودر کنفرانس ها و همایش های بین المللی دانشگاه ها و مراکز علمی ژاپن، هند، پاکستان، چین، ترکیه، یمن، عراق، مصر، تونس، مراکش، اسپانیا و ایالت متحد آمریکا مطالعات و سخنرانی های متعددی داشته است. او در طول مدت فعالیت های علمی و مسئولیت مفتی مسلمانان قزاقستان ده ها مدال افتخاری دریافت کرده است.

238

یرژان مایامروف

یرژان مایامروف (epxaH Mayamerov Malgazhuly)، در سال ۱۹۹۰ در مدرسه ماکانچی در منطقه شرق قزاقستان فارغ التحصیل شد و پس از خدمت نظامی در ۱۹۹۱-۱۹۹۳ وارد دانشکده شریعت اسلامی الازهر شد. یرژان در سال ۲۰۰۶ دانشگاه الازهر فارغ التحصیل شد، و تا سال ۲۰۰۸ در بخش مفتیات مصر به مطالعه پرداخت و از سال ۲۰۰۸، به عنوان امام مسجد دولانبای آتا در شهرستان سمی مشغول فعالیت های مذهبی گردید و در ۱۹ فوریه ۲۰۱۳ پس از عبستار دربیسعلی به عنوان مفتی اعظم مسلمانان قزاقستان منصوب شد.

مایامروف پس از انتخاب به عنوان مفتی مسلمانان قزاقستان گفت: «هدف اصلی اداره معنوی مسلمانان قزاقستان تقویت ایمان مردم، به منظور کمک به حفظ ثبات اجتماعی، هماهنگی میان اقوام و ادیان، رساندن مردم به سعادت، ایجاد وحدت و وفاداری به اجداد خود می باشد.

یرژان مایامروف دو کتاب در مورد ماه مبارک رمضان و عقاید فقهی طحاوی تألیف کرده است و در طول مدت مسئولیت مفتی قزاقستان طرح ها و برنامه های مختلف دینی و مذهبی ارائه داده است که از سوی اداره مفتیان قزاقستان و کلیسای ارتدکس مدالهای متعددی دریافت کرده است.