شرکت‌های انتشاراتی سیرالئون

از دانشنامه ملل

مهم‌­ترین شرکت انتشاراتی فعلی در سیرالئون که وظیفه چاپ کتب درسی کشور را بر عهده دارد چاپخانه دولتی سیرالئون(Government Printing) است که البته سه شرکت انتشاراتی خصوصی وابسته به مؤسسه­‌های بین‌­المللی لانگمن، مک میلان و اوانز نیز این مؤسسه را در چاپ کتب درسی مدارس و دبیرستان‌­های کشور کمک می‌­کنند. شرکت انتشاراتی پن(Sierra Leone Publishing Company Pen) و مؤسسه کتاب تراست(Sierra Leone Book Trust) از مهم‌­ترین شرکت‌­های دست اندرکار چاپ و نشر کتب در این کشور به شمار می‌­روند که با وجود مشکلات پیش روی خود هر سال چند عنوان کتاب را وارد بازار نشر این کشور می‌­نمایند[۱].علاوه بر آن انجمن ناشران سیرالئون(Sierra Leone Association of Printers)، انستیتو ملی چاپ و فناوری(Nation Institute of Printing and Technology)، انجمن نویسندگان سیرالئون(Sierra Leone Association of Writers)، انتشارات «بونومبو»(Bunumbu Press)، انتشارات «ادونتور»(Oduntor Press)، عصر جدید(New Era Press)، شرکت انتشاراتی تجاری(Commercial Printing Company)، موسسه ناشران اطلس(Atlantic Printers)، موسسه انتشاراتی رومارونگ(Romarong Press)، انتشارات اس او اس(SOS Printing)، انتشارات دیلی میل(Daily Mail Press)، انتشارات دانشگاه سیرالئون، انتشارات دانشگاه انجالا و موسسه انتشاراتی بانک مرکزی سیرالئون نیز سالانه چند عنوان کتاب در مضامین مختلف تاریخی، علمی، فرهنگی و بازرگانی چاپ و منتشر می­‌کنند. علاوه بر آن چند مؤسسه وابسته به مؤسسات اسلامی و کلیساهای مختلف سیرالئون نیز عهده­‌دار چاپ کتب مذهبی می‌­باشند[۲][i].جدای از چاپ کتب، مؤسسات مذکور در زمینه ترجمه آثار علمی و ادبی جهان نیز فعالیت دارند و هر سال ده‌ها عنوان ترجمه یه ویژه در زمینه رمان‌­های ادبی به زبان انگلیسی و زبان­‌های محلی(عمدتاً کریو) روانه بازار نشر سیرالئون می­‌شود[۳].

نیز نگاه کنید به

پاورقی

[i] - هر چند مسلمانان کشور سیرالئون علاقه زیادی به ارتقاء سطح معلومات مذهبی خود داشته و بسیار مشتاق مطالعه کتب اسلامی به ویژه در ارتباط با تاریخ اسلام و موضوعات گوناگون می‌باشند با این حال قیمت نسبتا بالای کتب مزبور که اکثرا نیز در خارج از کشور چاپ می‌شوند موجب گشته است که تنها گروه خاصی از مسلمانان بتوانند کتاب‌های اسلامی مورد علاقه خود را خریداری کنند. این امر همچنین موجب رکود نسبی کتاب فروشی‌های اسلامی در سطح کشور شده است از این روی در حال حاضر تنها چند انتشارات اسلامی در سطحی محدود در این کشور فعالیت دارند. علاوه بر آن جنگ داخلی و غارت تقریبا اکثر مراکز تجاری کشورنیز موجب شدکه برخی کتاب فروشی‌ها و انتشارات سیرالئون از جمله چند کتاب فروشی اسلامی دستخوش غارت و چپاول شورشیان قرار گرفته و نابود شوند.در حال حاضر چند کتابفروشی اسلامی در سطح کشور به فروش کتب اسلامی اشتغال دارندکه البته مورد حمایت گروه‌های اسلامی و مسلمانان لبنانی ساکن این کشور می‌باشند:

کتاب فروشی شرف‌الدین: این کتاب‌فروشی یکی از مراکز فرهنگی معتبر اسلامی این کشور است که در شهر بو قرار دارد و در زمینه معرفی کتب جدید به مسلمانان سیرالئون فعالیت می­کند و مدیریت آن را فردی لبنانی به نام شرف‌الدین بر عهده دارد. بخش عمده کتاب‌های این مرکز از لبنان و با همکاری لبنانی‌های مقیم کشور وارد شده و در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد. شمار قابل توجهی از کتب انتشارات شرف‌الدین به زبان عربی است که برای شیوخ و مدارس اسلامی فریتاون و سایر شهرها خریداری می‌گردد.

کتاب‌فروشی لارابی‌لابی: این مرکز کتب مربوط به ادبیات اسلامی به زبان‌های عربی و انگلیسی را در اختیار علاقمندان قرار می­دهد.

انتشارات احمدیه: این مرکز وابسته به فرقه ضاله احمدیه است و عمدتاً کتاب‌هایی در ارتباط با این فرقه را در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. علاوه بر آن انتشارات مزبور برخی از کتب دینی مدارس اسلامی احمدیه چاپ لندن را نیز تکثیر و توزیع می‌کند. در این مرکز قرآن‌های چاپ عربستان هم توزیع می‌گردد.

شایان ذکر است قرآن و برخی از کتاب‌های اسلامی چاپ عربستان، مصر، لبنان و پاکستان نیز توسط گروه‌های اسلامی به ویژه آژانس مسلمانان آفریقا به طور رایگان و یا با قیمت‌های بسیار نازل دراختیار مساجد و مدارس اسلامی قرار می‌گیرد و علاوه بر آن کتابخانه کالج تربیت معلم میلتون مارگای، کتابخانه دانشگاه فورابه، کتابخانه ملی فریتاون، کتابخانه رایزنی فرهنگی ج.ا.ا.ایران و کتابخانه مرکز فرهنگی مصر نیز دارای کتبی اسلامی به زبان‌های انگلیسی، عربی و کریو می‌باشند که به صورت امانت در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد.

کتابشناسی

  1. Turay S (2004). ''State of Publishing in Sierra Leone'' Presented to the Conference of Dialogue of African Partners Dar Es Salaam
  2. عرب احمدی، امیربهرام (1387). اسلام و مسلمانان در سیرالئون. قم: سازمان مدارس و حوزه‌های علمیه خارج از کشور، ص.122-123.
  3. عرب احمدی، امیر بهرام(1390). جامعه و فرهنگ سیرالئون. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)