فرهنگ ازدواج بین ایرانیان مقیم کشور قطر
اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان مقیم قطر، شیعه و سنی هستند و گروه بسیار اندکی را کلیمیها تشکیل میدهند. پیروان این مذاهب سعی میکنند براساس اعتقادات خود، همسر آیندهی خود را انتخاب کنند و کمتر اتفاق میافتد که پسر شیعه با دختر سنی و یا دختر شیعه با پسر سنی ازدواج کند؛ هر چند طرفین، یکدیگر را واقعاً خواسته باشند. همچنین ازدواج فرد قطری با غیر قطری و شهروندانی كه غیر از كشورهای شورای همکاری خلیج فارس هستند، به مجوز از دادگستری نیازمندند.
مهریه ازدواج
مهریهی ازدواج، بین ایرانیان مقیم قطر، براساس موقعیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خانوادههای عروس و داماد تعیین میشود. مبلغ مهریه در بین ایرانیان مقیم، بین 15 هزار ریال تا 150 هزار ریال قطری، به همراه 100 لیرهی طلا تعیین میگردد. البته به تناسب وضعیت اقتصادی مبالغ تفاوت میكند.
پرداخت مهریه به صور مختلف است. گروهی مهریه را به صورت نقد و فی المجلس پرداخت مینمایند و گروهی نیز مبلغ مهریه را مشخص میکنند؛ ولی پرداخت آن به زمان آینده برمیگردد. به عبارت دیگر پرداخت مهریه تابع فرهنگ فعلی داخل ایران است.
تعدد زوجات
گرچه در بین ایرانیان مقیم بیشتر فرهنگ عربی حاکم است؛ ولی در رابطه با تعدد زوجات، فرهنگ ایرانی غالب است و بیشتر از یک همسر انتخاب نمیکنند. در بین ایرانیان مقیم قطر، براساس فرهنگ قطر برای مراسم ازدواج اصلاً نیازی به شناسنامه نیست و با توجه به کارت هویت شخصی، صیغهی عقد جاری میشود.
سن ازدواج
سن ازدواج ایرانیان مقیم کشور قطر، براساس جنسیت افراد متفاوت است. در حال حاضر تقریباً سن ازدواج پسران بین 20 تا 22 سال و برای دختران 18 تا 20 رواج یافته است؛ اما گفتنی است، تعداد دخترانی که شرایط ازدواج برایشان فراهم نشده، بسیار زیاد است. نحوهی ازدواج با ملیتهای مختلف، تابع مراسم ازدواج محکمهی قطر و قوانین خاص آن است. قطریها نمیتوانند با ملیتهای دیگر ازدواج نمایند. در صورت وجود چنین موردی باید موضوع در محکمهی قانونی قطر تصویب شود که این عمل حداقل 4 ماه زمان میبرد.
نیز نگاه کنید به
ایرانیان مقیم در قطر؛ جمعیت ایرانیان مقیم قطر؛ ایرانیان مقیم کشور قطر به رعایت مراسم سنتی
منبع اصلی
احمدی، محمد مهدی(1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(دردست انتشار).
نویسنده مقاله
محمد مهدی احمدی