محور های مهم فعالیت های فرهنگی ایران در چین
محور های مهم فعالیت های فرهنگی ایران در چین در سه دهه ی گذشته به شرح زیر است:
زبان و ادبیات فارسی
در حال حاضر در دانشگاه های پکن، رادیو تلویزیون پکن، لویانگ، زبان های خارجی شانگهای و دانشگاه مطالعات خارجی پکن، کرسی زبان فارسی دایر و ده ها دانشجوی چینی در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکتری به تحصیل در رشته ی زبان و ادبیات فارسی اشتغال دارند. اعزام اساتید و دانشجویان این رشته به ایران برای شرکت در سمینارها، دوره های بازآموزی، برگزاری دوره های دانش افزایی اساتید در چین و اعطای بورس تحصیلی کوتاه مدت و ادامه ی تحصیل در مقاطع بالاتر و برگزاری سمینارهای مختلف بررسی جایگاه زبان و ادبیات فارسی درچین، از جمله فعالیت های فرهنگی و آموزشی جمهوری اسلامی ایران در چین است که توسط رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در این کشور برنامه ریزی، حمایت، هدایت و پشتیبانی شده است.
برگزاری نمایشگاه های مختلف فرهنگی و هنری
در این زمینه نیز طی این مدت، رایزنی فرهنگی با توجه به امکانات مادی و نیروی انسانی موجود، با برگزاری چهار مورد هفته ی فرهنگی هنری جامع در شهرهای مختلفی همچون پکن، ووهان و شانگهای با حضور مقامات فرهنگی جمهوری اسلامی و هنرمندان ایرانی و برگزاری نمایشگاه های مختلف فرهنگی، هنری، صنایع دستی، کتاب، ایرانگردی و... در شهرهای پکن، تین جین، این چوان، چونگ چینگ، ارومچی، هاربین، جی نَن، یون نَن، شی اَن، و... و
همچنین حضور فعال در نمایشگاه های فرهنگی و هنری برگزار شده توسط چینی ها، به ویژه برگزاری نخستین نمایشگاه قرآنی در چین که با همکاری انجمن اسلامی چین برگزار و به شدت مورد استقبال وسیع مسلمانان واقع شد، و حضور فعال در رویداد عظیم فرهنگی-هنری بین المللی اکسپو در شانگهای(سال 2010) فعالیت های نسبتا خوبی داشته است. متقابلا رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری خلق چین نیز اقدام به برگزاری چندین مورد هفته ی فرهنگی و نمایشگاه عکس در ایران نموده است.
ترجمه و انتشار کتاب
باتوجه به محدودیت های موجود در بازار نشر کتاب چین و حساسیت مقامات این کشور به آثار چاپی سایر کشورها به ویژه جمهوری اسلامی ایران، رایزنی در طول بیست سال گذشته کارنامه ی نسبتا خوبی در زمینه ی ترجمه و نشر مستقل کتاب، حمایت از چاپ و انتشار آثار نویسندگان چینی در موضوعات مختلف ادبی و اسلامی و حمایت از ناشرین از طریق خرید بخشی از کتاب های منتشره توسط آنان در مورد ایران و اسلام داشته است.
از مهم ترین این کتاب ها می توان به مجموعه ی شاهکارهای ادبی ایران، ترجمه و انتشار کتاب شریف نهج البلاغه، کتاب نهج الفصاحه، کتاب ایران، مجموعه دوجلدی بررسی ادبیات معاصر ایران(ققنوس)، یک مجموعه ی ده جلدی از آثار کودک و نوجوان نویسندگان ایرانی، تدوین فرهنگ دو جلدی چینی به فارسی و فارسی به چینی، و کتاب ضرب المثل های فارسی به چینی، ترجمه و چاپ برخی از آثار شهید مطهری و... نام برد.
ارتباط با مراکز علمی و دانشگاهی
امضای یاد داشت تفاهم و همکاری های علمی چندین دانشگاه معتبر چینی با دانشگاه های ایرانی و تأسیس مراکز مختلف مطالعات ایرانی نیز حاصل تعامل رایزنی فرهنگی با دانشگاه های این کشور است. اعزام تعدادی از اساتید، محققان و پژوهشگران و دست اندرکاران مراکز علمی و پژوهشی چینی به ایران و برقراری ارتباط بین آنها و همتایان ایرانی نیز بخش دیگری از فعالیت های علمی و پژوهشی رایزنی فرهنگی در چند سال گذشته بوده است.
فعالیت های دینی و ارتباط با مسلمانان
علیرغم حساسیت ها و محدودیت های موجود در این زمینه، رایزنی فرهنگی تلاش هایی را در راستای ارتباط با مراکز اسلامی، شخصیت ها و اندیشمندان مسلمان و جوامع مختلف اسلامی موجود در چین انجام داده است که از جمله ی آنها می توان به همکاری با انجمن اسلامی سراسری چین، اعزام طلاب و دانشجویان علاقمند به تحصیل در رشته های علوم اسلامی به مشهد و قم، اعزام علما و ائمه ی جمعه و جماعات برای شرکت در سمینارها و کنفرانس های اسلامی، دعوت از رییس سازمان ادیان چین جهت سفر به ایران و ملاقات با مسئولان و همتایان ایرانی و بازدید از مراکز علمی و دینی ایران و... اشاره کرد.
برگزاری کنفرانس ها و سمینارهای ایرانشناسی
رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین، در طول بیست و پنج سال گذشته با همکاری دانشگاه ها و مراکز علمی و آموزشی چین، اقدام به برگزاری پنج سمینار ایرانشناسی، پنج مورد سمینار بررسی جایگاه زبان و ادبیات فارسی در چین، دو مورد نشست مولانا، سه مورد نشست حافظ، سمینار بین المللی بزرگداشت سید اجل عمر شمس الدین، همکاری در بزرگداشت جِنگ خِه، اولین دریادار مسلمان ایرانی الاصل چین، سمینار بررسی روابط فرهنگی بین ایران و چین، سه مورد نشست اساتید و فارسی آموزان چینی، دو مورد سمینار بررسی روابط فرهنگی بین ایران و چین، دو مورد برگزاری بازآموزی اساتید زبان فارسی، و... نموده است که انتشار سه مجموعه مقاله ی سمینار ایرانشناسی، مجموعه مقالات بزرگداشت سید اجل و ده ها مقاله ی دیگر از دستاوردهای این سمینارها و نشست ها بوده است. آخرین موارد همکاری های علمی میان دو کشور، برگزاری سمینار«مبادلات فرهنگی و همکاری های استراتژیک میان ایران و چین در شهریور1390 که به مناسبت چهلمین سال برقراری روابط دیپلماتیک میان ایران و چین» و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و آکادمی علوم اجتماعی چین در پکن برگزار و متقابلا، دومین دور این سمینار در مهر ماه سال1391 در تهران و با حضور ده ها نفر از اساتید و پژوهشگران ایرانی و چینی و ارایه ی مقالات متعددی در موضوع سمینار بوده است.
تأسیس مراکز مطالعات ایرانی
با همکاری رایزنی تاکنون مراکز مختلفی تحت عنوان مرکز پژوهش های فرهنگ ایران، مرکز مطالعات ایران و دفتر مطالعات ایرانی در دانشگاه های زیر راه اندازی شده است.
- مرکزپژوهش های فرهنگ ایران در دانشگاه پکن؛
- مرکز مطالعات فرهنگ ایران در دانشگاه زبان های خارجی شانگهای؛
- مرکز مطالعات ایران در مؤسسه ی مطالعات خاورمیانه ی دانشگاه زبان های خارجی شانگهای؛
- مرکز مطالعات ایران در مؤسسه ی مطالعات خارجی دانشگاه یونن؛
- مرکز ایرانشناسی در دانشگاه چونگ چینگ؛
- مرکز ایرانشناسی در دانشگاه شمال غرب شی اّن؛
- مرکز ایرانشناسی در دانشگاه نینگ شیا، این چوان.
فعالیت های مطبوعاتی و سینمایی
با توجه به وضعیت خاص مطبوعات و رسانه های گروهی چین، رایزنی فرهنگی در طول بیست و پنج سال گذشته فعالیت های مطبوعاتی از قبیل چاپ برخی مقالات در روز نامه ها و مجلات، اعزام چندین گروه مطبوعاتی به ایران و یا همکاری در زمینه ی دعوت از خبر نگاران ایرانی برای بازدید از چین و حضور ناشران ایرانی در نمایشگاه بین المللی کتاب پکن و ناشران چینی در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران انجام داده که نتایج خوبی در پی داشته است. همچنین در زمینه ی صنعت فیلم و سینما فعالیت ها و برنامه هایی صورت گرفته که حضور در جشنواره های بین المللی فیلم صدگل و خروس طلایی، جشنواره بین المللی فیلم کودکان چین و همکاری با سینماگران چینی برای شرکت در جشنواره های فیلم فجر، کودکان، رشد و...در ایران، از جمله ی این فعالیت ها بوده است[۱] [۲].
نیز نگاه کنید به
روابط فرهنگی ایران و چین؛ رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پکن چین
کتابشناسی
- ↑ سابقی، علی محمد (1387). مروری بر دو دهه فعالیت فرهنگی رسمی جمهوری اسلامی ایران در جمهوری خلق چین( نقاط قوت و ضعف)، ارایه شده در نشست بررسی روابط فرهنگی ایران و چین، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی.
- ↑ سابقی، علی محمد (1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد سوم، ص. 1448.