مناطق جغرافیایی کانادا
کانادا از مجموع 10 استان و 3 سرزمین تشکیل شده است،که در 5 منطقه جغرافیایی واقع شدهاند.
مناطق پنجگانه کانادا
منطقه آتلانتیک (Atlantic)
این منطقه از مجموعه استانهای نوااسکوشیا، نیوبرانزویک، پرنس ادوارد آیلند، نیوفاندلند و لابرادور تشکیل شده است. ماهیگیری، کشاورزی، جنگلداری، استخراج معادن و توریسم از مهمترین فعالیتهای این منطقه به شمار میروند.
کانادای مرکزی
از مجموعه استانهای انتاریو و کبک تشکیل شده است و پرجمعیتترین منطقه کانادا است. همچنین، بیش از 75 درصد کل محصولات کشور در این منطقه تولید میشود.
منطقه پریری (Prairies)
این منطقه از مجموعه استانهای مانیتوبا، ساسکاچوان و آلبرتا تشکیل شده است. بیشتر زمینهای این ناحیه هموار و حاصلخیز میباشند و برای کشاورزی مناسب هستند. همچنین، این زمینها غنی از منابع انرژی میباشند. این منطقه از کوههای راکی آغاز شده و در غرب آلبرتا به پایان میرسد.
سواحل غربی (West Coast)
استان بریتیش کلمبیا در این منطقه قرار گرفته است. این منطقه به دلیل دامنهها و جنگلهای زیبایش بسیار مشهور است. منابع طبیعی این منطقه شامل صنعت چوب و ماهیگیری است که برای اقتصاد کشور نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. تولید میوه و صنعت توریسم از دیگر فعالیتهای مهم این منطقه بشمار میآیند.
منطقه شمال (North)
این منطقه از مجموعه سه سرزمین تشکیل شده است. نواحی سهگانه کانادا شامل قلمروهای شمال غربی، نانوات و یوکان میباشند.
ناحیه شمال غربی (Northwest)
مساحت این ناحیه 1.479.698 کیلومتر مربع است. این ناحیه از غرب با یوکان، از جنوب با استانهای مرکزی و از شمال و شرق با جدیدترین ناحیه کانادا، یعنی نانوات، هممرز است. به واسطه موقعیت جغرافیایی این منطقه که در شمال واقع شده است، قلمروهای شمال غربی آن اغلب به سرزمین خورشید نیمه شب معروف است. در ماههای تابستان تقریباً همیشه روشنایی وجود دارد و خورشید به ندرت غروب میکند. این منطقه، که بیابان یخ زده نیز نامیده میشود، به رغم وسعت خود، فاقد تنوع آب و هوایی است. در تمامی مناطق این استان شرایط آب و هوایی سخت و یکسان است: زمستانهای سرد و تاریک با تابستانهای خنک و ابری. این منطقه با میزان بارش اندک، یکی از خشکترین مناطق جهان نیز به شمار میآید. بیشترین مقدار بارش در این منطقه در ماههای نسبتاً گرم کمتر از 100 میلیمتر است. حفاری معدن و تولید مواد معدنی که میزان آن بالغ بر800 میلیون دلار در سال میباشد، عظیمترین بخش صنعتی این ناحیه را تشکیل میدهد و عمدتا در اختیار بخش خصوصی است.
جمعیت این ناحیه حدود 75 هزار نفر است. یلونایف (Yellowknife) مرکز این منطقه، بیش از بیست هزار نفر جمعیت دارد. بزرگترین گروه سرخپوست این منطقه اینویتها (Inuits) هستند که آمیزهای از فرهنگهای مختلف و زبانهای گوناگون را دارند. مردمان بومی اینویت بیش از هر فعالیت اقتصادی دیگر به هنر و صنایع دستی میپردازند. این در حالی است که در سالهای اخیر صنعت جهانگردی به این منطقه جلوه و رونق خاصی داده است.
ناحیه یوکان (Yukon)
یوکان منطقهای هممرز با آلاسکا، با مساحتی حدود 482.517 کیلومتر مربع میباشد و در منتهیالیه شمال غربی کانادا قرار دارد. جمعیت یوکان 50 هزار نفر تخمین زده میشود که 60 درصد آن در وایت هورس (Whitehorse) زندگی میکنند. مردمان بومی سالها قبل از ورود کاشفان اولیه کانادا، که در نیمه اول قرن نوزدهم به این منطقه وارد شدند، در آنجا زندگی میکردند. نام این منطقه برای اولین بار توسط جان بل، تاجر کمپانی هادسون، در سال 1846م به کار رفت. او این نام را از واژه سرخپوستی یوچو، (Yu Chu) به معنای- بزرگترین سرزمین کوههای بلند، رودخانههای بیپایان، حیات وحش بیکران و فصولی با آب و هوای کاملاً متفاوت- الهام گرفت. یوکان همانند ناحیه شمال غربی سرزمین خورشید نیمه شب در طی تابستان نامیده میشود. نام این منطقه یادآور واژه طلا میباشد که در سال 1869م در این منطقه کشف شد. از آن پس طلا به عنوان مهمترین ماده معدنی این ناحیه محسوب میگردد. همچنین، استخراج معادن از بزرگ ترین منابع درآمدی یوکان بشمار میآید؛ بهطوری که 30 درصد از اقتصاد این منطقه را تشکیل میدهد. ماهیگیری و صادرات آن نیز به میزان محدود به اقتصاد این ناحیه کمک میکند.
نانوات، به معنی "سرزمین ما"، در آوریل سال 1999 از ناحیه شمالی جدا شده و بهعنوان جدیدترین ناحیه کانادا به ثبت رسید و در امریکای شمالی برای اولین بار به دست بومیان آن سرزمین اداره میگردد. این ناحیه با مساحت 1.877.787 کیلومتر مربع و با جمعیت 31.906 نفر، 20 درصد خاک کانادا را تشکیل میدهد[۱]. نانوات 6 ماه در سال پوشیده از یخ و برف میباشد و بین خلیج بافین، مانیتوبا، ساسکاچوان و ناحیه شمالی واقع شده است. منابع درآمدی این ناحیه را صنعت جهانگردی، منابع مس، روی و نقره تشکیل میدهد.[۲][۳]
نیز نگاه کنید به
جغرافیای طبیعی کانادا؛ موقعیت جغرافیایی کانادا
کتابشناسی
- ↑ Nova Scotia. (2013). Canada Information. Officialtourism.ca. Retrieved on May-12.
- ↑ Boileau, J. (2005). Half-hearted enemies: Nova Scotia, New England and the War of 1812. Halifax: Formac Publishing 12.
- ↑ لاریجانی، فاضل(1395). جامعه و فرهنگ کانادا. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی.ص.11-12.