پرش به محتوا

نوشیدنی ملی مردم آرژانتین

از دانشنامه ملل
چای ماته ، قابل بازیابی از https://www.verywellhealth.com/yerba-mate-tea-uses-safety-7496097

محبوب‌ترین نوشیدنی ملّی آرژانتین ماته است که معمولاً افراد روزانه در چندین نوبت و در حالات و مکان‌های مختلف از آن استفاده می‌کنند. اصل این نوشیدنی از باورهای ساکنان منطقه‌ی رودخانه‌ی لاپلاتا بوده و اوّلین کسانی که از آن استفاده کردند، سرخ‌پوستان گوارانی بودند که معتقد بودند این گیاه خاصیت آرامش‌بخشی و تسکین‌دهندگی دارد.

بعدها کشت این گیاه در منطقه‌ی میسیونس نیز شروع شد و اتّفاقا در این ناحیه کیفیت محصول بسیار بهتر بود به گونه‌ای که بهترین نوع گیاه ماته امروزه در این منطقه به عمل می‌آید. در آرژانتین خوردن این نوشیدنی در ابتدا اختصاص به گائوچه‌ها (گاوچران‌ها) داشته است.

نحوه‌ی استفاده از این نوشیدنی هم به این صورت است که مقداری از علف خشکشده‌ی ماته را که شبیه چای خشک سیاه است در درون ظرف مخصوص ماته که به همین نام خوانده می‌شود ریخته و مقداری آب جوش به آن اضافه می‌کنند و پس از چند دقیقه با استفاده از یک نی مخصوص مینوشند. دیدن افرادی که ظرف ماته به دست در خیابان و مراکز توریستی در حال نوشیدن ماته هستند، امری عادّی و طبیعی است.

ظروف ماته امروزه در فروشگاه‌های مختلف به اشکال متنوّعی یافت می‌شود. این ظروف که با موادّ مختلفی از چوب گرفته تا حتّی سم گاو و... درست می‌شوند، همچنین به عنوان یکی از صنایع دستی این کشور مورد اقبال توریست‌ها و گردشگران خارجی قرار گرفته است. خود گیاه ماته نیز با مزه‌ها و طعم‌های مختلفی تولید شده است. در ادبیات آرژانتینی، هر مزه و طعم معنی و مفهوم خاص خود را دارد. به عنوان مثال:

  • ماته تلخ، نماد قدرت، شجاعت و زندگی است؛
  • ماته شیرین نشانه‌ای از عشق و علاقه است؛
  • ماته بسیار شیرین و داغ، برای ارائه‌ی پیشنهاد ازدواج و بیان عشق آتشین به کار میرفته است؛
  • ماته با طعم دارچین، ارسال پیام علاقه‌مندی به طرف دیگر است. (به فکر شما هستم).

نیز نگاه کنید به

نظام فرهنگی آرژانتین؛ نمادها و سمبل های فرهنگی آرژانتین

منبع اصلی

خیرمند، احمدرضا (1391). جامعه و فرهنگ آرژانتین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص195-200.

نویسنده مقاله

احمدرضا خیرمند