یوان شیائو، زون زی و کیک ماه سه غذای سنتی چینی

از دانشنامه ملل
یوان شیائو. برگرفته از سایت persian.cri.cn، قابل بازیابی از https://persian.ci.cn/201/2009/04/27/1s94618.htm

عید بهاره، عید قایق اژدها، و جشن اواسط پاییز، سه عید مهم سنتی چین هستند. مردم سرزمین چین، در هر یک از این عید­ها، غذای خاص و ویژه‌­ای می­‌پزند که «یوان شیائو»، «زون زی» و «کیک ماه» نام دارند. آخرین روز از تعطیلات جشن عید بهاره، یعنی روز پانزدهم از ماه نخست به تقویم کشاورزی چین، مصادف با عید «یوان شیائو»، عید ستنی و شاعرانه­‌ی چین است. در زبان چینی شب ماه اول «یوان شیائو» نامیده شده و پیشینه­‌ی آن به قرن سوم پیش از میلاد باز می­‌گردد. بنا به روایتی، امپراتور «خَن وِن» در روز پانزدهم از ماه نخست سال بر تخت سلطنت نشست و از آن پس، امپراتور هر سال در این شب برای تفریح و شادی اوقات خود را با مردم می­‌گذراند.

زون زی. برگرفته از سایت persian.cri.cn، قابل بازیابی از https://persian.cri.cn/201/2009/04/27/1s94618.htm

خوراک عید «یوان شیائو» نیز «یوان شیائو» است. این خوراکی از آرد برنج تهیه شده و در وسط آن انواع مختلف میوه­، مغز، و شیرینی‌ها گذاشته شده و سپس در آب جوشانده یا در روغن نباتی سرخ می­‌کنند. «یوان شیائو» غذایی لذیذ و در عین حال خوش‌بو است.

کیک ماه. برگرفته از سایت persian.cri.cn، قابل بازیابی از https://persian.cri.cn/201/2009/04/27/1s94618.htm

پنجمین روز از ماه پنجم به تقویم کشاورزی چین، عید قایق اژدها نام دارد. در مقایسه با عیدهای دیگر، عید قایق اژدها اسامی گوناگون دیگری نیز دارد. این روز به نام‌­های عید ماه، عید اشعار، عید دختر و عید «زون­زی» هم مشهور است. مردم چین در این روز نوعی خوراک به نام «زون زی» می­‌خورند. «زون زی» با برگ بامبو و برنج درست می­‌شود. بدین ترتیب که درون برگ بامبو برنج و گوشت گذاشته و می­‌پیچند و بعد آن را می‌­پزند. گفته­‌اند مناسبت خوردن این خوراک در این روز مشخص این است که در گذشته، شاعری بنام «چو یوان» از اهالی کشور «چو» در دوران حکومت­‌های هم‌­ستیز زندگی می­‌کرد. وی مدتی در کشور «چو» به‌ ­عنوان وزیر اعظم خدمت کرد و نسبت به امپراتور بسیار وفادار بود. بعدها مورد حسد و تهمت بداندیشان قرار گرفت و امپراتور بدون تحقیق و رسیدگی، او را از مقام وزارت عزل کرد. «چو یوان» از این واقعه سخت غمگین و افسرده شده و به کنار رودخانه‌­ی «می­لو» در استان «خو­نَن» امروزی رفته و دایما شعر می­‌سرود تا این که دیگر از زندگی به­‌ کلی نا‌امید و مأیوس شده و خود را به رودخانه انداخت و غرق شد. این واقعه در پنجمین روز از ماه پنجم اتفاق افتاد.

روز پانزدهم از ماه هشتم قمری، جشن نیمه­‌ی پاییز است. این روز را عید پیوند می‌­نامند و مثل عید مهرگان ایرانی برای مردم چین اهمیت دارد. مثل دیگر اعیاد، مردم چین در عید نیمه­‌ی پاییز هم خوراکی مخصوصی به نام «کیک ماه» می­‌خورند. شکل کیک ماه گِرد است و تقریبا با خمیر شیرین لوبیا، آجیل، خمیر عناب و تخم مرغ نمک زده درست می‌­شود. روی کیک نقاشی­‌های زیبا و مختلف کشیده می­‌شود و امروزه با طعم­‌های متفاوت تهیه می‌­شود. افزون بر خوردن «کیک ماه»، تماشای درخت فلوس هم یک رسم است. می­‌گویند درخت فلوس تنها گیاهی است که در کره‌­ی ماه وجود دارد و نشانه­‌ی پاکیزگی است.[۱]

نیز نگاه کنید به

چین؛ فرهنگ عمومی در چین؛ فرهنگ، آداب و رسوم و تنوع غذایی در چين؛ مراسم و آداب و رسوم جشن عید بهاره در چین؛ جشنواره اقلیت های قومی چین؛ تنوع غذاهای چینی؛ مراسم عید «یوان شیائو»

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد (1392). جامع فرهنگ و ملل چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد سوم، ص 912-914