آب و هوای ساحل عاج: تفاوت میان نسخهها
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).) |
|||
خط ۱: | خط ۱: | ||
ساحل عاج در مدار 5 الی 10 درجه عرض جغرافیایی واقع است؛ بنابراین، آبوهوای آن درکل گرم و مرطوب است؛ اما این آبوهوای گرم و مرطوب، در مناطق | ساحل عاج در مدار 5 الی 10 درجه عرض جغرافیایی واقع است؛ بنابراین، آبوهوای آن درکل گرم و مرطوب است؛ اما این آبوهوای گرم و مرطوب، در مناطق ش[[مالی]] و جنوبی واجد تفاوتهای عمدهای است. در نگاه کلی، شمال دارای آبوهوای گرم و خشک استوایی و جنوب در معرض آبوهوای گرم و مرطوب حارهای است. نیمه جنوبی را جنگل پوشانده؛ درصورتیکه این کشور، از شمال، بهواسطه وجود مرغزارهایی وسیع، به کشورهای جنوب صحرای آفریقا متصل میشود. | ||
منطقه جنوب صحرا را منطقه ساحل نیز نامیدهاند؛ منطقه ساحل شامل نواری است از دریای سرخ تا اقیانوس اطلس شمالی که تمام یا قسمتی از چندین کشور آفریقایی، مثل اریتره، سودان، چاد، نیجر، مالی و موریتانی را شامل میشود. مناطق مرزی شمال ساحل عاج نیز ازلحاظ جغرافیایی و پوشش گیاهی به منطقه ساحل شبیه است. | منطقه جنوب صحرا را منطقه ساحل نیز نامیدهاند؛ منطقه ساحل شامل نواری است از دریای سرخ تا اقیانوس اطلس شمالی که تمام یا قسمتی از چندین کشور آفریقایی، مثل اریتره، سودان، چاد، نیجر، مالی و موریتانی را شامل میشود. مناطق مرزی شمال ساحل عاج نیز ازلحاظ جغرافیایی و پوشش گیاهی به منطقه ساحل شبیه است. |
نسخهٔ ۲۶ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۴:۱۰
ساحل عاج در مدار 5 الی 10 درجه عرض جغرافیایی واقع است؛ بنابراین، آبوهوای آن درکل گرم و مرطوب است؛ اما این آبوهوای گرم و مرطوب، در مناطق شمالی و جنوبی واجد تفاوتهای عمدهای است. در نگاه کلی، شمال دارای آبوهوای گرم و خشک استوایی و جنوب در معرض آبوهوای گرم و مرطوب حارهای است. نیمه جنوبی را جنگل پوشانده؛ درصورتیکه این کشور، از شمال، بهواسطه وجود مرغزارهایی وسیع، به کشورهای جنوب صحرای آفریقا متصل میشود.
منطقه جنوب صحرا را منطقه ساحل نیز نامیدهاند؛ منطقه ساحل شامل نواری است از دریای سرخ تا اقیانوس اطلس شمالی که تمام یا قسمتی از چندین کشور آفریقایی، مثل اریتره، سودان، چاد، نیجر، مالی و موریتانی را شامل میشود. مناطق مرزی شمال ساحل عاج نیز ازلحاظ جغرافیایی و پوشش گیاهی به منطقه ساحل شبیه است.
اما درمورد فصول گوناگون در مناطق مختلف ساحل عاج، پیشتر اشاره شد که الگو، شدت و زمان بارشهای فصلی در این کشور کمی تغییر کرده است؛ ولی بهطور سنتی، در اکثر منابع، این فصول بدین شرح تقسیمبندی میشوند: در جنوب چهار فصل وجود دارد؛ دو فصل بارانی بلند و کوتاه و دو فصل بلند و کوتاه خشک. از ماه آوریل تا اواسط جولای، فصل بارانهای بسیار و باد و طوفانهای شدید است؛ سپس تا ماه سپتامبر، بهرغم ابری بودن آسمان، بارانی نمیبارد و ازاینرو، با فصلی خشک روبهرو هستیم. پسازآن تا ماه نوامبر، فصل کوتاه بارانهای گاهبهگاه آغاز میشود و بالاخره فصل بلند خشک شروع میگردد که تا پایان ماه مارس بهطول میانجامد. این فصل، بهرغم نامی که دارد، نسبت به سایر فصول، به لطف بادهای شرقی، از مطبوعیت بیشتری برخوردار است.
در قسمت شمالی، آبوهوا خشکتر است و از آن بهنام «آبوهوای سودانی»[i] یاد میشود؛ اقلیم این ناحیه شامل یک فصل مرطوب و یک فصل بلند خشک میشود. فاصله کوتاه ماه ژوئن تا سپتامبر، فصل بارانهاست و پسازآن تا ماه می، خبری از باران نیست یا بهندرت باران میبارد. شایانذکر است که درمجموع، آبوهوای مناطق شمالی، بهرغم گرما، مطلوبتر و بهتر است؛ زیرا دستکم رطوبتی در هوا وجود ندارد. بهطور میانگین، دمای هوا در نواحی ساحلی بین 28 تا 37 درجه سانتیگراد متغیر است و هرچه بهسمت شمال حرکت کنیم، این تغییرات و تفاوت دما بیشتر میشود و بین 13 و 35 درجه سانتیگراد نوسان دارد.
نیز نگاه کنید به
پاورقی
.[i] صفت سودانی چندینبار در این کتاب استفاده شده است و بهتر است همین ابتدا توضیحی درباره آن بدهیم. در گذشته دو کشوری که اکنون بهنام «سودان» و «سودان جنوبی» میشناسیم، بهنام «سودان بریتانیا» معروف بودند که زبانشان عربی و انگلیسی است. پیشتر در مستعمرات فرانسوی هم منطقه شمال ساحل عاج و مالی و چند کشور این منطقه را «سودان فرانسوی» میخواندند. واژه سودانی هنوز در بسیاری از اصطلاحات مربوط به معماری مساجد یا مسائل فرهنگی استفاده میشود؛ بهطور مثال، «مسجد کنگ» در ساحل عاج، معرف کاملی برای سبک معماری سودانی است.