آب و هوای افغانستان

از دانشنامه ملل
وضعیت آب و هوای شهرهای افغانستان. برگرفته از سایت شفقنا، قابل بازیابی از https://af.shafaqna.com/FA/573847

آب‌وهوای فلات ایران درمجموع خشک و بری است، اقلیم افغانستان نیز تابع همین وضعیت بوده و درمجموع خشک، نیمه‌خشک و بری است؛ ولی به دلیل پستی‌وبلندی‌های زیاد و وجود ریگزارها و ارتفاعات یا واقع‌شدن افغانستان در میان کوه‌ها و بیابان‌ها، تفاوت‌های اقلیمی خیلی زیاد است، میزان بارندگی از حدود ۵۰ تا ۶۰ میلی‌متر در ولایت نیمروز و تا ۴۰۰ میلی‌متر در ولایت بدخشان و ارتفاعات مرکزی در نوسان است.

متوسط حجم بارش در افغانستان ۱۶۵ میلیارد مترمکعب در سال برآورد شده است، میزان آب قابل استحصال ۷۵ میلیارد مترمکعب است. ابرهای باران‌زای افغانستان (بهاری و زمستانی) از جانب غرب می‌آیند. ابرهایی‌که از جانب مونسون (Monson) هند (یا باران موسمی هند) به طرف افغانستان می‌آیند باران خود را از دست داده و در افغانستان بارندگی اندکی دارند. بااین‌حال، بر اثر این مونسون، سلسله‌کوه‌های واقع‌شده در ولایات کنر و پکتیا، پوشیده از جنگل است.در مناطق جنوبی و غربی بارندگی اندک و هوا گرم و خشک است؛ مناطق شرقی، به‌ویژه در جلال‌آباد، دارای هوای گرم و نسبتا مرطوب است و دمای هوا به ۴۹ درجه سانتی‌گراد می‌رسد؛ به‌عکس در مناطق کوهستانی و مرکزی دمای هوا به‌طور متوسط به ۱۵ درجه زیر صفر می‌رسد.

بیشترین میزان بارندگی در ارتفاعات و مناطق کوهستانی صورت می‌گیرد و در نتیجه راه‌های روستایی به علت برف و یخبندان به مدت شش ماه از سال بسته می‌شود. میزان رطوبت پایین، ولی میزان تبخیر شدید است. طبعا میزان تبخیر در مناطق گرمسیر، مانند نیمروز بسیار شدیدتر است. درمجموع، تفاوت‌ها و تضادهای اقلیمی در افغانستان فوق‌العاده زیاد است.[۱]

نیز نگاه کنید به

آب و هوای چین؛ آب و هوای روسیه؛ آب و هوای مصر؛ آب و هوای تونس؛ آب و هوای کوبا؛ آب و هوای ژاپن؛ آب و هوای سنگال؛ آب و هوای کانادا؛ آب و هوای روسیه؛ آب و هوای تایلند؛ آب و هوای آرژانتین؛ آب و هوای فرانسه؛ آب و هوای اسپانیا؛ آب و هوای مالی؛ آب و هوای ساحل عاج؛ آب و هوای سوریه؛ آب و هوای اردن؛ آب و هوای قطر؛ آب و هوای سیرالئون؛ آب و هوای اتیوپی؛ آب و هوای زیمبابوه؛ آب و هوای اوکراین؛ آب و هوای سودان؛ آب و هوای سنگال؛ آب و هوای سریلانکا؛ آب و هوای گرجستان؛ آب و هوای تاجیکستان؛ آب و هوای بنگلادش؛ آب و هوای قزاقستان.

کتابشناسی

  1. علی‌آبادی، علیرضا (1395).جامعه و‌ فرهنگ افغانستان. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص 26-27.