آب و هوای روسیه: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۷ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:آب و هوای روسیه.png|بندانگشتی|آب و هوای روسیه]]
[[پرونده:آب و هوای روسیه.png|بندانگشتی|آب و هوای روسیه(1403). برگرفته از سایت لحظه آخر، قابل بازیابی از https://lahzeakhar.com/Blog/maps/42112-%D9%86%D9%82%D8%B4%D9%87-%D8%B1%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%87]]
آب و هوای سراسر [[روسیه]] خشک و بری است و به علت طولانی بودن زمستان، هوا در بیشتر ایام سال سرد است. میانگین درجه حرارت زمستان در همه کشور به چندین درجه زیر صفر می ­رسد. دوره یخبندان در نواحی غربی و جنوبی از سه تا چهار ماه، در نواحی مرکزی تا 5 ماه و در نواحی دریای سفید شمالی ، تا 8 ماه دوام می­ آورد. در بعضی از مواقع سال، شدت سرمای نقاط مختلف کشور به بیش از 40 درجه می ­رسد. اما در تابستان ها، نواحی مرکزی و جنوبی [[روسیه]] نسبتا گرم می ­شود<ref>سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور روسیه، تهران. ص6.</ref>.
آب و هوای سراسر [[روسیه]] خشک و بری است و به علت طولانی بودن زمستان، هوا در بیشتر ایام سال سرد است. میانگین درجه حرارت زمستان در همه کشور به چندین درجه زیر صفر می‌­رسد. دوره یخبندان در نواحی غربی و جنوبی از سه تا چهار ماه، در نواحی مرکزی تا 5 ماه و در نواحی دریای سفید ش[[مالی]] ، تا 8 ماه دوام می­‌آورد. در بعضی از مواقع سال، شدت سرمای نقاط مختلف کشور به بیش از 40 درجه می‌رسد. اما در تابستان‌ها، نواحی مرکزی و جنوبی [[روسیه]] نسبتا گرم می‌­شود<ref>سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور [[روسیه]]، تهران. ص6.</ref>.


مقدار باران سالانه [[روسیه]] با وجود سرمای زیاد قابل توجه نیست و تنها دو مرکز دریای خزر و دریای سیاه مراکز باران زای [[روسیه]] اند. نبود عوامل صعود (مانند کوه های بلند) که مانع پیشروی توده های هوا می‌گردد را می ­توان به عنوان یکی از عوامل مهم در این زمینه ذکر کرد. در قسمت زیادی از خاک [[روسیه]]، زمستان سرد و همراه با برف است. میانگین دمای هوا ژانویه 1 تا 5 درجه زیر صفر و در شمال سیبری 30 تا 50 درجه زیر صفر است.تنها در سواحل دریای سیاه در قفقاز دمای هوا در ژانویه اغلب به بالای صفر می­ رسد. ولی در تابستان تفاوت های حرارتی محسوسی بین شمال و جنوب مشاهده می­ شود. در مدار قطب شمال میانگین دما در ژوئیه بین 1 تا 2 درجه است. در حالی که در مناطق استپ و دشت جنوب و جنوب شرق بین 24 تا 25 درجه است و گرم ترین منطقه کشور [[روسیه]] سواحل دریای خزر می­ باشد.
مقدار باران سالانه [[روسیه]] با وجود سرمای زیاد قابل توجه نیست و تنها دو مرکز دریای خزر و دریای سیاه مراکز باران زای [[روسیه]]<nowiki/>‌اند. نبود عوامل صعود (مانند کوه‌های بلند) که مانع پیشروی توده های هوا می‌گردد را می‌توان به عنوان یکی از عوامل مهم در این زمینه ذکر کرد. در قسمت زیادی از خاک [[روسیه]]، زمستان سرد و همراه با برف است. میانگین دمای هوا ژانویه 1 تا 5 درجه زیر صفر و در شمال سیبری 30 تا 50 درجه زیر صفر است. تنها در سواحل دریای سیاه در قفقاز دمای هوا در ژانویه اغلب به بالای صفر می­‌رسد. ولی در تابستان تفاوت‌های حرارتی محسوسی بین شمال و جنوب مشاهده می­‌شود. در مدار قطب شمال میانگین دما در ژوئیه بین 1 تا 2 درجه است. در حالی که در مناطق استپ و دشت جنوب و جنوب شرق بین 24 تا 25 درجه است و گرم‌ترین منطقه کشور [[روسیه]] سواحل دریای خزر می­‌باشد.


طول مدت بدون سرما نیز در [[روسیه]] متغیر است. در جنوب توندرا 60 تا 75 روز، دشت های سیبری غربی 110 تا 120 روز و در شمال قفقاز 120 تا 180 روز است. مدت باقی ماندن برف روی زمین نیز در مدار قطب شمال 260 تا 280 روز و در جنوب 60 تا 80 روز می ­باشد. لایه برف کامچاتکا سیبری غربی از همه ضخیم تر بوده و به یک متر می­ رسد. در جزایر قطبی (نوایازملیا، سورنایازملیا و جزایر فرانس یوزف) بیش از 40 درصد زمین زیر پوشش یخی است و یخچال های کوهستانی که مساحت کلی آن ها به 3/5 هزار کیلومتر مربع می­ رسد در شمال قفقاز بزرگ در آلتیا ، کامچاتکا، سایانی ، تایمیر و کوه ها شمال شرق قرار گرفته اند . بعلاوه سیبری و بخش شمالی خاور دور در محل، یخبندان ابدی است که مشکلات زیادی را برای فعالیت اقتصادی در این زمینه ایجاد کرده است و مساحت آن به 10 میلیون کیلومتر مربع می­ رسد و ضخامت لایه یخ آن در شمال بین 200 تا 500 متر می ­باشد<ref>سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور روسیه، تهران. ص7.</ref>. در واقع با آب شدن این برف ها و یخ ها، رودها ذخایر خود را تکمیل می­ کنند. به همین دلیل طغیان آب در بهار و اوایل تابستان صورت می­ گیرد (درخاور دور این پدیده عمدتا در نیمه دوم تابستان رخ می­ دهد) و یخبندان رودخانه ها بین 1 ماه در جنوب بخش اروپایی [[روسیه]] و 8 تا 9 ماه در شمال سیبری در نوسان است<ref>سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور روسیه، تهران.</ref>.
طول مدت بدون سرما نیز در [[روسیه]] متغیر است. در جنوب توندرا 60 تا 75 روز، دشت‌های سیبری غربی 110 تا 120 روز و در شمال قفقاز 120 تا 180 روز است. مدت باقی ماندن برف روی زمین نیز در مدار قطب شمال 260 تا 280 روز و در جنوب 60 تا 80 روز می‌­باشد. لایه برف کامچاتکا سیبری غربی از همه ضخیم‌تر بوده و به یک متر می­‌رسد. در جزایر قطبی (نوایازملیا، سورنایازملیا و جزایر فرانس یوزف) بیش از 40 درصد زمین زیر پوشش یخی است و یخچال‌های کوهستانی که مساحت کلی آن ها به 3/5 هزار کیلومتر مربع می­‌رسد در شمال قفقاز بزرگ در آلتیا ، کامچاتکا، سایانی ، تایمیر و کوه ها شمال شرق قرار گرفته‌اند. بعلاوه سیبری و بخش شمالی خاور دور در محل، یخبندان ابدی است که مشکلات زیادی را برای فعالیت اقتصادی در این زمینه ایجاد کرده است و مساحت آن به 10 میلیون کیلومتر مربع می­‌رسد و ضخامت لایه یخ آن در شمال بین 200 تا 500 متر می‌­باشد<ref>سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور [[روسیه]]، تهران. ص7.</ref>. در واقع با آب شدن این برف‌ها و یخ‌ها، رودها ذخایر خود را تکمیل می­‌کنند. به همین دلیل طغیان آب در بهار و اوایل تابستان صورت می­‌گیرد (درخاور دور این پدیده عمدتا در نیمه دوم تابستان رخ می­‌دهد) و یخبندان [[رودهای روسیه|رود]]<nowiki/>خانه‌ها بین 1 ماه در جنوب بخش اروپایی [[روسیه]] و 8 تا 9 ماه در شمال سیبری در نوسان است<ref>سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور [[روسیه]]، تهران.</ref><ref>کرمی، جهانگیر (1392). جامعه و فرهنگ [[روسیه]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی]، جلد اول، ص31-32. .</ref>.
 
== نیز نگاه کنید به ==
[[آب و هوای چین]]؛ [[آب و هوای ژاپن]]؛ [[آب و هوای مصر]]؛ [[آب و هوای تونس]]؛ [[آب و هوای کوبا]]؛ [[آب و هوای افغانستان]]؛ [[آب و هوای کانادا]]؛ [[آب و هوای آرژانتین]]؛ [[آب و هوای تایلند|آب و هوای تایلند؛]] [[آب و هوای فرانسه]]؛ [[آب و هوای اسپانیا]]؛ [[آب و هوای مالی]]؛ [[آب و هوای ساحل عاج]]؛ [[آب و هوای سوریه]]؛ [[آب و هوای اردن]]؛ [[آب و هوای قطر]]؛ [[آب و هوای سیرالئون]]؛ [[آب و هوای اتیوپی]]؛ [[آب و هوای زیمبابوه]]؛ [[آب و هوای اوکراین]]؛ [[آب و هوای سودان]]؛ [[آب و هوای سنگال]]
 
= کتابشناسی =

نسخهٔ کنونی تا ‏۶ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۱۷

آب و هوای روسیه(1403). برگرفته از سایت لحظه آخر، قابل بازیابی از https://lahzeakhar.com/Blog/maps/42112-%D9%86%D9%82%D8%B4%D9%87-%D8%B1%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%87

آب و هوای سراسر روسیه خشک و بری است و به علت طولانی بودن زمستان، هوا در بیشتر ایام سال سرد است. میانگین درجه حرارت زمستان در همه کشور به چندین درجه زیر صفر می‌­رسد. دوره یخبندان در نواحی غربی و جنوبی از سه تا چهار ماه، در نواحی مرکزی تا 5 ماه و در نواحی دریای سفید شمالی ، تا 8 ماه دوام می­‌آورد. در بعضی از مواقع سال، شدت سرمای نقاط مختلف کشور به بیش از 40 درجه می‌رسد. اما در تابستان‌ها، نواحی مرکزی و جنوبی روسیه نسبتا گرم می‌­شود[۱].

مقدار باران سالانه روسیه با وجود سرمای زیاد قابل توجه نیست و تنها دو مرکز دریای خزر و دریای سیاه مراکز باران زای روسیه‌اند. نبود عوامل صعود (مانند کوه‌های بلند) که مانع پیشروی توده های هوا می‌گردد را می‌توان به عنوان یکی از عوامل مهم در این زمینه ذکر کرد. در قسمت زیادی از خاک روسیه، زمستان سرد و همراه با برف است. میانگین دمای هوا ژانویه 1 تا 5 درجه زیر صفر و در شمال سیبری 30 تا 50 درجه زیر صفر است. تنها در سواحل دریای سیاه در قفقاز دمای هوا در ژانویه اغلب به بالای صفر می­‌رسد. ولی در تابستان تفاوت‌های حرارتی محسوسی بین شمال و جنوب مشاهده می­‌شود. در مدار قطب شمال میانگین دما در ژوئیه بین 1 تا 2 درجه است. در حالی که در مناطق استپ و دشت جنوب و جنوب شرق بین 24 تا 25 درجه است و گرم‌ترین منطقه کشور روسیه سواحل دریای خزر می­‌باشد.

طول مدت بدون سرما نیز در روسیه متغیر است. در جنوب توندرا 60 تا 75 روز، دشت‌های سیبری غربی 110 تا 120 روز و در شمال قفقاز 120 تا 180 روز است. مدت باقی ماندن برف روی زمین نیز در مدار قطب شمال 260 تا 280 روز و در جنوب 60 تا 80 روز می‌­باشد. لایه برف کامچاتکا سیبری غربی از همه ضخیم‌تر بوده و به یک متر می­‌رسد. در جزایر قطبی (نوایازملیا، سورنایازملیا و جزایر فرانس یوزف) بیش از 40 درصد زمین زیر پوشش یخی است و یخچال‌های کوهستانی که مساحت کلی آن ها به 3/5 هزار کیلومتر مربع می­‌رسد در شمال قفقاز بزرگ در آلتیا ، کامچاتکا، سایانی ، تایمیر و کوه ها شمال شرق قرار گرفته‌اند. بعلاوه سیبری و بخش شمالی خاور دور در محل، یخبندان ابدی است که مشکلات زیادی را برای فعالیت اقتصادی در این زمینه ایجاد کرده است و مساحت آن به 10 میلیون کیلومتر مربع می­‌رسد و ضخامت لایه یخ آن در شمال بین 200 تا 500 متر می‌­باشد[۲]. در واقع با آب شدن این برف‌ها و یخ‌ها، رودها ذخایر خود را تکمیل می­‌کنند. به همین دلیل طغیان آب در بهار و اوایل تابستان صورت می­‌گیرد (درخاور دور این پدیده عمدتا در نیمه دوم تابستان رخ می­‌دهد) و یخبندان رودخانه‌ها بین 1 ماه در جنوب بخش اروپایی روسیه و 8 تا 9 ماه در شمال سیبری در نوسان است[۳][۴].

نیز نگاه کنید به

آب و هوای چین؛ آب و هوای ژاپن؛ آب و هوای مصر؛ آب و هوای تونس؛ آب و هوای کوبا؛ آب و هوای افغانستان؛ آب و هوای کانادا؛ آب و هوای آرژانتین؛ آب و هوای تایلند؛ آب و هوای فرانسه؛ آب و هوای اسپانیا؛ آب و هوای مالی؛ آب و هوای ساحل عاج؛ آب و هوای سوریه؛ آب و هوای اردن؛ آب و هوای قطر؛ آب و هوای سیرالئون؛ آب و هوای اتیوپی؛ آب و هوای زیمبابوه؛ آب و هوای اوکراین؛ آب و هوای سودان؛ آب و هوای سنگال

کتابشناسی

  1. سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور روسیه، تهران. ص6.
  2. سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور روسیه، تهران. ص7.
  3. سازمان جغرافیایی(1389)، جغرافیای کشور روسیه، تهران.
  4. کرمی، جهانگیر (1392). جامعه و فرهنگ روسیه. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، جلد اول، ص31-32. .