دين در جامعه و سياست لبنان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''جايگاه و نقش دين در جامعه و سياست'''
[[پرونده:دین در سیاست لبنان.jpg|بندانگشتی|دین در سیاست لبنان]][[لبنان]] یکی از متنوع‌ترین کشورها به لحاظ دینی و مذهبی است. پیروان مذاهب گوناگون و در طول تاریخ در قالب طوایف مذهبی در روند تحولات سیاسی اجتماعی این سرزمین نقش‌آفرین بوده‌اند و لذا امروز از این طوایف به عنوان واحدهای سیاسی اجتماعی نام برده می‌شود. هر چند در طول قرن‌های گذشته در میان طوایف ، اختلاف و نزاع که گاه با درگیری‌های خشونت‌بار و خونین همراه بوده است، استمرار داشته است، اصل همزیستی همواره مورد توجه و تأکید رهبران و نخبگان دینی و مذهبی بوده است؛ اصولاً یکی از عوامل بقای این جامعه متکثر مذهبی، همین اصل بوده است.


[[لبنان]] يكي از متنوع‌ترين كشورها به لحاظ ديني و مذهبي است. پيروان مذاهب گوناگون و در طول تاريخ در قالب طوائف مذهبي در روند تحولات سياسي اجتماعي اين سرزمين نقش‌آفرين بوده‌اند و لذا امروز از اين طوايف به عنوان واحدهاي سياسي اجتماعي نام برده مي‌شود.هر چند در طول قرنهاي گذشته در ميان طوائف ،اختلاف و نزاع كه گاه با درگيريهاي خشونت‌بار و خونين همراه بوده است، استمرارداشته است، اصل همزيستي همواره مورد توجه و تأكيد رهبران و نخبگان ديني و مذهبي بوده است؛ اصولاً يكي از عوامل بقاي اين جامعه متكثر مذهبي، همين اصل بوده است.  
علی‌رغم تأثیرات فرهنگی و آموزش‌های غربی در فرهنگ عمومی‌ کشور، پایبندی به سنت‌های مذهبی به وضوح قابل مشاهده است. البته نسبت این پایبندی در میان مسلمانان بیشتر از مسیحیان و در میان مذاهب مسیحی، پیروان مذاهب شرقی از پایبندی‌های بیشتری برخوردارند.


عليرغم تأثيرات فرهنگي و آموزشهاي غربي در فرهنگ عمومي كشور، پايبندي به سنت‌هاي مذهبي به وضوح قابل مشاهده است. البته نسبت اين پايبندي در ميان مسلمانان بيشتر از مسيحيان و در ميان مذاهب مسيحي، پيروان مذاهب شرقي از پايبنديهاي بيشتري برخوردارند.
در [[قانون اساسی لبنان]] بر دین و مذهب خاصی تأکید نشده است و تنها از آزادی اندیشه و اعتقادات سخن رفته است؛ در عین حال طوایف مذهبی به رسمیت شناخته شده و بر جایگاه آنان در ساختار سیاسی کشور تأکید شده است. بر همین مبناست که نمایندگان این طوایف در ارکان حکومت و نظام سیاسی و مدیریتی کشور حضور دارند. طوایف مذهبی بر اساس قوانین مصوب دارای استقلال بوده و رسیدگی به احوال شخصی پیروان هر مذهب همچون ازدواج، طلاق، ارث، سرپرستی و... بر اساس رویه قضایی ویژه همان مذهب انجام می‌شود.


در قانون اساسي لبنان بر دين و مذهب خاصي تأكيد نشده است و تنها از آزادي انديشه و اعتقادات سخن رفته است؛ در عين حال طوائف مذهبي به رسميت شناخته شده و بر جايگاه آنان در ساختار سياسي كشور تأكيد شده است. برهمین مبناست که نمايندگان اين طوايف در اركان حكومت و نظام سياسي و مديريتي كشورحضوردارند.طوائف مذهبي بر اساس قوانين مصوب داراي استقلال بوده و رسيدگي به احوال شخصي پيروان هر مذهب همچون ازدواج، طلاق، ارث، سرپرستي و.. بر اساس رويه قضائي ويژه همان مذهب انجام مي‌شود.
از آنجا که از سال 1923 که آخرین سرشماری رسمی‌ و تحت قیمومیت فرانسویان صورت گرفت و نشان می‌داد که مسیحیان از اکثریت برخوردارند، تاکنون آمار رسمی‌ از جمعیت طوایف مذهبی ارائه نشده است، تعداد دقیق جمعیت پیروان مذاهب چندان روش نیست؛ برخی قرائن و آمارهای تخمینی مجامع بین‌المللی و برخی پژوهش‌ها<ref>در ایسدل؛ آلا سدیر، بلیک جرالد اچ. (1369). جغرافیای سیاسی خاورمیانه و شمال آفریقا. ترجمه دره میرحیدر (مهاجرانی). تهران: [https://www.ipis.ir دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی]، ص. ۳۶۵.</ref> حاکی از اکثریت داشتن مسلمانان نسبت به مسیحیان است.
 
از آنجاکه از سال 1923كه آخرين سرشماري رسمي  و تحت قيموميت فرانسويان صورت گرفت و نشان مي‌داد كه مسيحيان از اكثريت برخوردارند، تاكنون آمار رسمي از جمعيت طوائف مذهبي ارائه نشده است، تعداد دقيق جمعيت پيروان مذاهب چندان روش نيست؛ برخي قرائن و آمارهاي تخميني مجامع بين‌المللي و  برخي پژوهش‌ها* حاكي از اكثريت داشتن مسلمانان نسبت به مسيحيان است.
 
از 18 طائفه مذهبي لبنان، مسيحيان 12 طائفه، مسلمانان 5 طائفه و يهودي‌ها هم يك طائفه باجمعیتی بسیاراندک را تشكيل مي‌دهند.  


از 18 [https://wikimelal.ir/%D8%AF%D9%8A%D9%86%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%87%20%D9%88%20%D8%B3%D9%8A%D8%A7%D8%B3%D8%AA%20%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86 طائفه مذهبی لبنان]، [https://wikimelal.ir/%D8%B7%D9%88%D8%A7%D8%A6%D9%81%20%D9%85%D8%B3%D9%8A%D8%AD%DB%8C%20%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86 مسیحیان] 12 طائفه، [https://wikimelal.ir/%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%20%D9%88%20%D9%85%D8%B3%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%A7%D9%86%20%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86 مسلمانان] 5 طائفه و [https://wikimelal.ir/%DB%8C%D9%87%D9%88%D8%AF%DB%8C%20%D9%87%D8%A7%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86 یهودی‌ها] هم یک طائفه با جمعیتی بسیار اندک را تشکیل می‌دهند.
== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==



نسخهٔ ‏۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۱۰

دین در سیاست لبنان

لبنان یکی از متنوع‌ترین کشورها به لحاظ دینی و مذهبی است. پیروان مذاهب گوناگون و در طول تاریخ در قالب طوایف مذهبی در روند تحولات سیاسی اجتماعی این سرزمین نقش‌آفرین بوده‌اند و لذا امروز از این طوایف به عنوان واحدهای سیاسی اجتماعی نام برده می‌شود. هر چند در طول قرن‌های گذشته در میان طوایف ، اختلاف و نزاع که گاه با درگیری‌های خشونت‌بار و خونین همراه بوده است، استمرار داشته است، اصل همزیستی همواره مورد توجه و تأکید رهبران و نخبگان دینی و مذهبی بوده است؛ اصولاً یکی از عوامل بقای این جامعه متکثر مذهبی، همین اصل بوده است.

علی‌رغم تأثیرات فرهنگی و آموزش‌های غربی در فرهنگ عمومی‌ کشور، پایبندی به سنت‌های مذهبی به وضوح قابل مشاهده است. البته نسبت این پایبندی در میان مسلمانان بیشتر از مسیحیان و در میان مذاهب مسیحی، پیروان مذاهب شرقی از پایبندی‌های بیشتری برخوردارند.

در قانون اساسی لبنان بر دین و مذهب خاصی تأکید نشده است و تنها از آزادی اندیشه و اعتقادات سخن رفته است؛ در عین حال طوایف مذهبی به رسمیت شناخته شده و بر جایگاه آنان در ساختار سیاسی کشور تأکید شده است. بر همین مبناست که نمایندگان این طوایف در ارکان حکومت و نظام سیاسی و مدیریتی کشور حضور دارند. طوایف مذهبی بر اساس قوانین مصوب دارای استقلال بوده و رسیدگی به احوال شخصی پیروان هر مذهب همچون ازدواج، طلاق، ارث، سرپرستی و... بر اساس رویه قضایی ویژه همان مذهب انجام می‌شود.

از آنجا که از سال 1923 که آخرین سرشماری رسمی‌ و تحت قیمومیت فرانسویان صورت گرفت و نشان می‌داد که مسیحیان از اکثریت برخوردارند، تاکنون آمار رسمی‌ از جمعیت طوایف مذهبی ارائه نشده است، تعداد دقیق جمعیت پیروان مذاهب چندان روش نیست؛ برخی قرائن و آمارهای تخمینی مجامع بین‌المللی و برخی پژوهش‌ها[۱] حاکی از اکثریت داشتن مسلمانان نسبت به مسیحیان است.

از 18 طائفه مذهبی لبنان، مسیحیان 12 طائفه، مسلمانان 5 طائفه و یهودی‌ها هم یک طائفه با جمعیتی بسیار اندک را تشکیل می‌دهند.

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

 

  1. در ایسدل؛ آلا سدیر، بلیک جرالد اچ. (1369). جغرافیای سیاسی خاورمیانه و شمال آفریقا. ترجمه دره میرحیدر (مهاجرانی). تهران: دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، ص. ۳۶۵.