اداره مفتیان قزاقستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۵۱: خط ۵۱:
یکی دیگر از اقداماتی که در سال های اخیر با حمایت اداره دینی قزاقستان انجام شده است ممنوعیت نماز در ادارات دولتی قزاقستان است.
یکی دیگر از اقداماتی که در سال های اخیر با حمایت اداره دینی قزاقستان انجام شده است ممنوعیت نماز در ادارات دولتی قزاقستان است.


سیاست مبارزه با افراطگرایی از طریق اداره امور مسلمانان قزاقستان از حوادث عراق و شام از جمله سیاست های دینی قزاقستان است که در یک بیانیه توسط اداره مفتیان اعلام گردید. هر چند که متأسفانه اداره دینی مسلمانان و دولت قزاقستان در سیاست های اعلامی خود مبارزه با افراطگرایی دینی را در دستور کار قرار داده اند ولی متأسفنه نه اداره دینی و نه دولت استراتژی مشخص و منظمی برای مبارزه با افراطگرایی ندارند.
سیاست مبارزه با افراطگرایی از طریق اداره امور مسلمانان قزاقستان از حوادث عراق و شام از جمله سیاست های دینی قزاقستان است که در یک بیانیه توسط اداره مفتیان اعلام گردید. هر چند که متأسفانه اداره دینی مسلمانان و دولت قزاقستان در سیاست های اعلامی خود مبارزه با افراطگرایی دینی را در دستور کار قرار داده اند ولی متأسفنه نه اداره دینی و نه دولت استراتژی مشخص و منظمی برای مبارزه با افراطگرایی ندارند<ref>صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ قزاقستان. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)</ref>.


== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۵۴

اولین سازمان متمرکز اسلامی در قرن ۱۸ اواخر سال ۱۷۸۸ و اوایل سال ۱۷۸۹ به منظور انتخاب روحانیون و امامان مساجد در شهر اوفای روسیه به وجود آمد.۵۰ پس از تشکیل سازمان اسلامی در شهر اوفا طی سال های بعد اداره روحانیت شوروی به چهار منطقه تقسیم شد؛ «اداره روحانیت بخش اروپایی شوروی»، «اداره روحانیت جمهوری های قفقاز جنوبی»، «اداره روحانیت مسلمانان قفقاز شمالی» و «اداره روحانیت آسیای میانه و قزاقستان»، که اداره روحانیت آسیای میانه و قزاقستان تا سال ۱۹۹۰ و قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی درتاشکند ازبکستان قرار داشت؛ لذا با توجه به اینکه این اداره تأثیر چندانی بر مسلمانان قزاقستان نداشت ایده تأسیس اداره دینی مستقل در قزاقستان بوجود آمد و با پیشنهاد نور سلطان نظر بایف رئیس وقت جمهوری سیوسیالیستی قزاقستان شوروی و موافقت مسکو تشکیل اداره دینی مستقل در قزاقستان تصویب شد که به دنبال آن در ۱۲ ژانویه ۱۹۹۰ در جریان برگزاری همایش مسلمانان قزاقستان تأسیس اداره دینی مستقل قزاقستان اعلام شد.

با آغاز بکار اداره دینی قزاقستان دانشگاه اسلامی برای تربیت روحانیون و ائمه جماعات مساجد تأسیس شد، نشریه‌ای به نام «ایمان» به انتشار مسائل اسلامی پرداخت و برای امور دینی و اسلامی مسلمانان برنامه ریزی و اقداماتی را انجام داد ولی بدلیل نداشتن متخصصین و عالمان کارآمد کم کم فعالیت های این اداره رو

۹؛ اصل قانون و دستر العمل فعالیت های امور دینی در پایان کتاب در بخش ضمائم ذکر خواهد شد.

پیدایش نخستین سازمان متمرکز اسلامی در روسیه 50 hawzahnews.com/TextVersionDetail/302796

بنیاد مطالعات اسلامی روسیه

به افول گذاشت و از کارایی لازم باز ایستاد در نتیجه دولت قزاقستان برای جلوگیری از ناکارآمدی این اداره پس از استقلال قزاقستان و پس از برگزاری همایش مسلمانان قزاقستان با انتخاب مدیریت جدید این اداره تحولی جدید در ساختار و فعالیت های آن بوجود آمد و بتدریج اصلاحات قابل توجهی در آن ایجاد شد.۵۲ در ۲۴ ژوئن سال ۲۰۰۰ عبد ستار دربیسلی به عنوان عالی‌ترین مقام رسمی اداره امور مسلمان این جمهوری منصوب شد که تا سال ۲۰۱۳ این مسئولیت را عهده دار بود و در مصاحبه‌ای به خبرنگاران اعلام کرد: «چند هفته پیش نورسلطان نظربایف رئیس‌جمهور این کشور من را به حضور پذیرفت که در آن دیدار من به وی گفتم: اکنون پس از ۱۳ سال فعالیت در اداره امور مسلمانان قصد بازگشت به محیط علمی و پژوهشی را دارم.» که این پیشنهاد از سوی رئیس‌جمهور قزاقستان پذیرفته شد.. پس از استعفای ایشان آقای یرژان مایامرف به عنوان مفتی اعظم مسلمانان قزاقستان انتخاب شد.

عبد ستار دربیسلی

یرژان مایامرف

در دوران مسئولیت عبد ستار دربیسلی و با حمایت دولت در قزاقستان مساجد زیادی ساخته شد و برای ائمه مساجد برنامه های آموزشی و توجیهی ترتیب داده شده است و روحانیون اهل سنت حنفی برای تحصیل به کشورهای عربستان، مصر و ترکیه اعزام شد، و روابط تنگاتگی را با کشورهای عربی در خصوص فعالیت های دینی در قزاقستان روابط گسترده‌ای با این کشورها ایجاد کرد.

دربیسلی در دوران مسئولیت خود چندین بار برای شرکت در برنامه های هفته وحدت و کنفرانس تقریب مذاهب شرکت کرد.

انتخاب یرژان مامروف به عنوان مفتی اعظم مسلمانان قزاقستان همزمان شد با تصویب قانون جمهوری قزاقستان «در باره فعالیت دینی و اتحادیه‌های دینی». مایامروف نیز پس از این مسئولیت با الازهر مصر، و اداره مفتیان روسیه و برخی از کشورهای عربی ارتباط وسیعی ایجاد کرد و طی ملاقات با شائوکی ابراهیم

اسلام در قزاقستان 52 http://jake66.blogfa.com/post-28. aspx 66

نماینده دانشگاه الازهر مصر، توافق کردند که «شهروندان قزاق برای تحصیل در دانشگاه الازهر مصر، بایستی مجوز رسمی اداره مفتیات این کشور را دریافت کنند. طبق این توافق‌نامه دانشگاه الازهر دانشجویان قزاق را فقط با مجوز رسمی اداره مفتیات خواهد پذیرفت.» پس از آن با توجه به قانونی که در قزاقستان تصویب شده مقرر گردیده که هر یک از شهروندان قزاق که بخواهند در دانشگاه الازهر تحصیل کنند باید از اداره امور دینی قزاقستان مجوز بگیرند.

پروتکل همکاری میان دارالافتای مصر و اداره دینی مسلمانان قزاقستان، میان این دو مرکز دینی امضا شد. دکتر "شوقی علام" مفتی جمهوری مصر و شیخ "یرجان مایمیروف" مفتی اعظم قزاقستان، در روز چهارشنبه ۲۸ اسفندماه پروتکل همکاری میان دارالافتای مصر و اداره دینی مسلمانان قزاقستان را با هدف همکاری مستمر و تبادل اطلاعات میان این دو مرکز فتوایی جهان امضا کردند. این پروتکل همکاری شامل اجرای تحقیقات لازم برای درک دقیق وضعیت معیشتی و پیگیری پدیده‌های اجتماعی و افکار مختلف شایع در جوامع مصر و قزاقستان خواهد بود.

بر اساس این پروتکل، دارالافتای مصر ملزم خواهد بود که مربیانی برای آموزش علوم دینی به قزاقستان اعزام کرده و از علما و محققین وابسته به اداره دینی مسلمانان قزاقستان برای آموزش علوم افتاء استقبال نماید. بدین منظور دوره‌های آموزشی متنوعی به صورت حضوری و مجازی برای آموزش مفتیان ترتیب داده خواهد شد.

تبادل مجلات علمی و پژوهش‌های اسلامی که شامل بحث‌ها و تحقیقاتی در مورد فتاوای فقهی و دیگر موضوعات دینی است، همکاری در زمینه تحقیقات مربوط به حفظ و احیای میراث اسلامی و نشر و توزیع این تحقیقات به صورت کتاب یا سایت اینترنتی و همچنین تنظیم نشست‌های دوره‌ای میان علما و محققان اسلامی، از دیگر بندهای این پروتکل است.

مفتی مسلمانان قزاقستان معتقد است: با تاکید بر ریشه‌دار بودن سنت‌های دینی در تاریخ این کشور، همه مسلمانان را باید به وحدت و رفتار اسلامی دعوت کرد.

به نقل از پایگاه خبری islam. sng» »رئیس اداره امور مسلمانان قزاقستان «یرجان میامیراف» در میزگردی تحت عنوان «آموزش اخلاق» با حضور جمعی از مدیران مدارس سنت های دینی را ریشه دار در تاریخ مردم این کشور برشمرد .این عالم قزاقستان در سخنان خود سابقه تحقیقات در زمینه دین و سنت را طولانی اعلام کرد و هدف انجام این پژوهش ها را تقویت سنت‌های ملی در زمینه مذهب اسلام برشمرد .وی در این میزگرد ضمن بیان اقدامات اداره روحانیون قزاقستان در زمینه تقویت جنبه مذهبی در این کشور در سال 67

«تعامل متقایل دین و سنت» در قزاقستان، هدف از این برنامه ها را تجلیل از سنت های ملی در زمینه اسلام عنوان کرد .مفتی قزاقستان در سخنان خود گفته است امروزه ما در حالی یک قزاق را مسلمان واقعی می‌دانیم که این سنت‌ها را قبول داشته و به آنها عمل کند .وی با تأکید بر ریشه‌دار بودن این سنت‌های دینی در تاریخ این کشور، همه مسلمانان را به وحدت و رفتار اسلامی دعوت کرد۵۳.

یگی دیگر از اقداماتی که در دوران مسئولیت آقای مایامروف انجام شد تصویب « فقه حنفی و عقیده ماتریدی به عنوان دین دولتی در قزاقستان » در سال ۲۰۱۴ در انجمن امامان جماعت قزاقستان بود که بر اساس این قانون در اولین انجمن امامان جماعت مساجد قزاقستان فقه حنفی و عقیده ماتریدی به عنوان عرصه رسمی دینی (دین دولتی) این کشور تأیید شد.

از اقدامات اخیر اداره مفتیان قزاقستان در همبستگی با دولت آستانه طرحی را ارایه کرد که براساس آن تمام قمارخانه های این شهر تعطیل و به جای آنها مسجد ساخته خواهد شد که این موضوع مورد تأکید رئیس جمهور قزاقستان نیز قرار گرفته است: حال تا چه حد این امر اجرایی و امکان عملی داشته باشد در آینده وضعیت آن روشن می شود.

راه اندازی نخستین وب سایت اسلامی برای ترویج اسلام و مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی در این کشور از جمله اقدامات دیگری که در سال ۲۰۱۳ توسط اداره مفتیان قزاقستان انجام شده است

«یرژان مایماروف» رئیس اداره روحانیت مسلمانان قزاقستان در این خصوص اعلام کرده است که : اندیشمندان و علمای دینی قزاقستان همچنین قصد دارند تا از طریق ایستگاه رادیویی نیز به ترویج اسلام و مقابله با افراطگرایی و تروریسم مذهبی بپردازند.

به گفته وی، برنامه‌های اداره روحانیت مسلمانان قزاقستان برای بکارگیری و تقویت این پایگاه اطلاع‌رسانی تا سال ۲۰۲۰ ادامه خواهد داشت.

این مقام دینی قزاق گفته است: این سند مطابق با قانون اساسی و قانون مربوط به »فعالیت‌های مذهبی و انجمن‌های مذهبی» در قزاقستان بوده و طرح توسعه استراتژیک این پروژه در کشور تا سال ۲۰۵۰ در منشور اداره روحانیت مسلمانان قزاقستان پیش‌بینی شده است.

http://www.farsnews.com/printable.php?nn=13930105000135 ۳ 68

یکی دیگر از اقداماتی که در سال های اخیر با حمایت اداره دینی قزاقستان انجام شده است ممنوعیت نماز در ادارات دولتی قزاقستان است.

سیاست مبارزه با افراطگرایی از طریق اداره امور مسلمانان قزاقستان از حوادث عراق و شام از جمله سیاست های دینی قزاقستان است که در یک بیانیه توسط اداره مفتیان اعلام گردید. هر چند که متأسفانه اداره دینی مسلمانان و دولت قزاقستان در سیاست های اعلامی خود مبارزه با افراطگرایی دینی را در دستور کار قرار داده اند ولی متأسفنه نه اداره دینی و نه دولت استراتژی مشخص و منظمی برای مبارزه با افراطگرایی ندارند[۱].

نیز نگاه کنید به

گروه‌ها و نهاد‌های اجتماعی قزاقستان؛ جامعه و نظام اجتماعی قزاقستان؛ قزاقستان

کتابشناسی

  1. صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ قزاقستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)