معماری خانه های مسکونی در چین

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۰۸ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
خانه های مسکونی

بناهای مسکونی که اساسی ترین نوع ساختمانی محسوب می ­شوند، به لحاظ زمان پیدایش زودتر از سایر ساختمان ­ها و از نظر پراکندگی گسترده ترین و از لحاظ تعداد بیشترین ساختمان­ها را شامل­ می شوند. با در نظر گرفتن تفاوت و تنوع شرایط طبیعی و انسانی در نواحی مختلف چین، معماری خانه­ های مسکونی از تنوع و گوناگونی بیشتری برخوردارند که برخی از آن­ها اشاره می ­شود.

خانه ­های سبک سی ­خِه یوان

معماری سکونتگاه ­های سنتی در بیشتر نواحی محل سکونت نژاد«خَن» را خانه­ های منظمی تشکیل می ­دهد که با سبک«سی ­خِه یوان» یعنی ساختمانی­ که چهار طرف آن با اتاق­ های مختلف احاطه شده و حیاط در وسط قرار دارد. «سی­ خِه یوان» معمولا به دو بخش تقسیم می­ شود، قسمت جلو و بخش عقب ساختمان. اتاق میانی محل انجام تشریفات خانوادگی و پذیرائی از میهمانان است و اتاق ­های اطراف رو به حیاط بوده و به وسیله­ ی راهرو به یکدیگر متصل می­ شوند. این سبک از معماری، ترجمانی از ایده ­ی پدر سالاری با ستانی در نظام خانوادگی چین است، با حیاطی پهن و وسیع و چهار گوش، و محیطی آرام و صمیمی با گل ­ها و درختان زیبا و منظم، که فضای زندگی بسیار ایده ­آلی را به­ وجود می­ آورد.

معماری سبک«تولو»

در قسمتی از جنوب چین، خانه ­های مسکونی بیشتر از ساختمان­ های چند طبقه تشکیل می ­شود که به آن­ها «تولو(Toluo)» گفته می­ شود. سبک معماری تولو، از مجموعه ساختمانی چند طبقه ­ی دایره ­ای تشکیل می­ شود که محور آن حیاط کوچک بیضی و یا دایره شکل است. این مجموعه دارای اتاق­ های متعددی است که برحسب نیاز و تعداد خانواده ­ها در اختیار آن­ها قرار می­ گیرد. معمولا طبقه­ ی اول برای نگهداری حیوانات و انباری مورد استفاده قرار می ­گیرد و طبقات بالاتر مسکونی هستند. این شکل از معماری اصولا برای دفاع آسان از ساکنان در برابر حملات خارجی ساخته شده و دارای دیواری ضخیم و محکم و یک یا درب ورودی است. این نوع از ساختمان­ ها عمدتا متعلق به نژاد­«حَکا(Hakka)» است که در جنوب استان فوجیان، شمال استان گواندونگ و شمال استان گوانگشی زندگی می­ کنند. در هر مجموعه«تولو» حدود 300خانوار سکونت دارد[۱].

نیز نگاه کنید به

هنر در چین؛ هنر معماری در چین؛ معماری بنای قصرها و کاخ ها در چین؛ معماری معابد و اماکن مذهبی در چین؛ معماری باغ ها در چین؛ معماری آرامگاه های سلطنتی در چین  

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی.