آب و هوای سودان
از آنجایی که سودان در نزدیکی مدار استوایی قرار دارد، تقریباً در طول سال، هوای آن بسیار گرم است. مناطق شمالی سودان دارای آب و هوای گرم و خشک هستند و به تدریج از شمال به جنوب بر میزان رطوبت هوا، افزوده میشود. به گونهای که در مناطق جنوبیاین کشور، هوا نیمه مرطوب است.
شمال سودان، از جمله استانهای «الشمالیّة»، «کُردُفان» و «دارفور شمالی» دربردارنده مناطق صحرایی و نیمه صحرایی است. در حالی که دشتهای وسیع در مناطق مرکزی و جنوبی و برخی ارتفاعات در شرق و رشته کوههای «نوبة» و «مرة» در غرب سودان قرار دارند[۱]. گفتنی است که بخشهایی از سودان که در سواحل دریای سرخ قرار دارند، از آب و هوای مدیترانهای برخوردارند[۲].
منطقه دریای سرخ شرقی دارای بارانهای زمستانی است. از ماه اسفند تا خرداد (برابر با مارس تا ژوئن) دراین منطقه درجه حرارت بالاست و در طول روز به 42 و در شب به 27 درجه سانتیگراد میرسد. در فصل بارندگی، با ریزش باران درجه حرارت کاهش مییابد. فصل بارندگی دراین منطقه از اواسط تیر ماه(ژوئیه) آغازمیشود و تا اواسط مهر(اکتبر) ادامه مییابد. از آبان تا بهمن (نوامبر تا فوریه) هوا گرم و معتدل شده و درجه حرارت در روز حدود 30 درجه و در شب 16 درج و پائینترمیشود[۳].
در مناطق گرم و خشک سودان، از جمله شهر خارطوم، علاوهبر بادهای موسمیشدید، طوفانهای شن نیز، بهصورت ناگهانی و در هر زمانی از سال امکان وزیدن دارند. این طوفانهای شن که در سودان «هبوب» نامیده میشوند، معمولاً، با ارتفاعی حدود نهصد متر، تقریباً به مدّت سه ساعت میوزند[۴].
همانگونه که در تصویر شماره (4) مشاهده میشود در آغاز وزش طوفان شن، بیننده از دوردست گرد و خاک و دانههای ریز شنهای روان را همچون دیواری بسیار بلند مشاهده میکند که آرام آرام به سوی او در حرکت است و هرچه این دیوار شنی نزدیکتر میآید در نظر تماشاگر چنان جلوه گر میشود که گویی کران تا کران افق را، از زمین تا آسمان فراگرفته است. زمانی که طوفان به شهر میرسد، عمق دید شهروندان گاهی به حدود ده متر کاهش مییابد و رانندگان خودروها ناگزیر میشوند چراغ ماشینها و حتّی مه شکنهای آنها را روشن کنند و بسیار آهسته به حرکت خویش ادامه دهند تا از احتمال تصادف بکاهند[۵][۶].
جاذبهها و دیدنیهای طبیعی
برخی از مهمترین جاذبهها و دیدنیهای طبیعی در سودان عبارتاند از:
1- سواحل سرسبز و زیبای رود نیل
2- جنگلهای انبوهی که نماهای بسیار زیبایی از پوشش گیاهی و جانوری سودان در آنها قابل مشاهده است.
3- سدهای مختلفی که در مسیر رود نیل ساخته شدهاند و دریاچهها و مناظر طبیعی اطراف این سدها مانند «سدّ جبل اولیاء». «سدّ جبل اولیاء»، واقع در 42 کلیومتری شهر خارطوم (پایتخت سودان) و مناظر طبیعی اطراف آن، مراکز تفریحی مهمی برای عموم مردم و گردشگران بهشمار میرود[۵][۷].
نیز نگاه کنید به
آب و هوای چین؛ آب و هوای ژاپن؛ آب و هوای مصر؛ آب و هوای تونس؛ آب و هوای کوبا؛ آب و هوای افغانستان؛ آب و هوای کانادا؛ آب و هوای روسیه؛ آب و هوای تایلند؛ آب و هوای آرژانتین؛ آب و هوای فرانسه؛ آب و هوای اسپانیا؛ آب و هوای مالی؛ آب و هوای ساحل عاج؛ آب و هوای سوریه؛ آب و هوای اردن؛ آب و هوای قطر؛ آب و هوای سیرالئون؛ آب و هوای اتیوپی؛ آب و هوای زیمبابوه؛ آب و هوای اوکراین؛ آب و هوای سودان؛ آب و هوای سنگال
کتابشناسی
- ↑ برگرفته از (2013: sudan.sd)
- ↑ وزارة الإعلام جمهورية السّودان(2011). السّودان: أرض الفرص، حقائق و أرقام . الخرطوم: وزارة الإعلام، يوليو .4
- ↑ برگرفته از (2013, sudanembassyir.com)
- ↑ (جوزف آر. اوپونگ ، 2010: 27)
- ↑ ۵٫۰ ۵٫۱ مشاهدات عینی مصطفی امیدی؛ مولف کتاب
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص 20-21.
- ↑ معماریان، مریم، امیدی، مصطفی (1394). جامعه و فرهنگ سودان. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، ص.21.