تقویم سالیانه اتیوپی
کشور اتیوپی دارای گاه شماری و تقویم خاص و منحصر به خود است. تقویم اتیوپیایی ریشه در فرهنگ کهن این کشور دارد و منعکس کننده میراث آیینهای بومی و ادیان اسلام، مسیحیت و یهود است. تقویم سالیانه این کشور شامل 13 ماه است. سالهای این تقویم، 7 سال از تقویم میلادی (گریگوری) عقب تر است و سال نو در این کشور در روز 11 سپتامبر آغاز میشود. 13 ماهاین تقویم شامل 13 ماه سی روزه است و 5 روز باقی مانده از سال (در سالهای کبیسه 6 روز) یک ماه مستقل محسوب میشود. تمام ادارات و مؤسسات دولتی اتیوپی براساس ساعت و تقویم خاص این کشور کار میکنند و تنها بعضی از شرکتها که مرتبط با مؤسسات بین المللی هستند (نظیر هواپیمایی، مخابرات و مؤسسات مالی) از تبعیت از تقویم اتیوپیایی معاف هستند. نام سیزده ماه تقویم اتیوپیایی، بهاین شرح است:
- مسکرم (Meskerem)؛
- تکیمت (Tekimt)؛
- هیدار (Hidar)؛
- تاساز (Tahsas)؛
- تر (Ter)؛
- یکوتیت (Yekoutit)؛
- میابیت (Meyabit)؛
- میازیا (Meyaziya)؛
- گن بوت (Genbot)؛
- سنه (Sene)؛
- هامله (Hamle)؛
- ناهسه (Nahse)؛
- پاگومه (Pagume).
طبق گاه شمار سنتی اتیوپی، روز به دو زمان 12 ساعته صبح و شب (صبح گاه و شام گاه) تقسیم میشود و برخلاف ساعت اروپایی، یک شبانه روز، 24 ساعت پیوسته (از 0 تا 12 و از 12 تا 24) نیست. ساعت 7 صبح اروپایی، مساوی با ساعت یک صبح گاهی اتیوپیایی است و ساعت 7 غروب، مساوی با ساعت یک شام گاهی در اتیوپی است. بنابراین، اختلاف ساعت اتیوپی با ساعت اروپایی، 6 ساعت است[۱].
علاوه بر تقویم رسمی اتیوپی؛ برخی از قبایل این کشور نیز دارای گاهشماری خاص خود میباشند. تقویم سنتی مردمان بورانا از جمله این گاهشماریها ست که در زمره سنتهای جالب این قبیله نیز به شمار میرود و علیرغم حاکمیت سال مسیحی و تقویم سنتی بر کشور، همچنان جایگاه سنتی خود را حفظ نموده است.این تقویم که به اعتقاد افراد قبیله بورانا به 300 سال پیش از میلاد مسیح باز میگردد مبتنی بر نظام ستاره و ماه بوده و بر مشاهده حرکات نجومیماه و همزمانی آن با هفت ستاره خاص یا صورتهای فلکی (مجمع الکواکب) استوار است. ماههای تقویم سنتی قبیله بورانا که در سرتاسر اتیوپی شهرت دارند عبارتند از:
- بیتوتسا (Bittottessa)؛
- کامسا (camsa)؛
- بوفا (Bufa)؛
- واگزاباژی (waxabajjii)؛
- اوبورا گودا (Obora Gudda)؛
- اوبورا دیکا (Obora Dikka)؛
- بیرا (ماه کامل) (Birra)؛
- سیکاوا (بین هلال و بدر) (Cikawa)؛
- ساداسا (یک چهارم ماه) (sadasaa)؛
- آبراسا (هلال بزرگ) (Abrasa)؛
- آماجی (هلال نیمه) (Ammaji)Y
- گوراترالا (هلال کوچک) (Gurrandhala)[۲].
شبانه روز
نخستین روز سال انکوتاتاش (Enkutatash) یا نوروز اتیوپیایی، اولین روز سال جدید در این کشور است که طبق تقویم اتیوپی مصادف است با اول ماه مسکرم (Meskerem) مطابق با روز 11 سپتامبر تقویم میلادی[۱][۳].
نیز نگاه کنید به
تقویم سالیانه روسیه؛ تقویم سالیانه کوبا؛ تقویم سالانه لبنان؛ تقویم سالیانه تونس؛ تعطیلات رسمی در چین؛ تقویم سالیانه سنگال؛ تقویم سالیانه فرانسه؛ تقویم سالیانه کشور مالی؛ تقویم سالیانه ساحل عاج؛ تقویم سالیانه زیمبابوه؛ تقویم سالیانه تایلند؛ تقویم سالیانه اوکراین؛ تقویم سالیانه اردن؛ تقویم سالیانه سیرالئون؛ تقویم سالیانه قطر؛ تقویم سالیانه آرژانتین
کتابشناسی
- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ برگرفته از http://www.ethiopic.com/calendar/ethiopic.html
- ↑ برگرفته از http://borana.webs.com/aboutborana.html
- ↑ عرب احمدی، امیر بهرام، کریمی، مهرداد (1392). جامعه و فرهنگ اتیوپی. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص 208-212.