بهداشت و سلامت سریلانکا
سلامت و بهداشت
سریلانکا یک نظام بهداشت نسبتا کارآمدی دارد که موجب افزایش وضعیت شاخص های توسعه اجتماعی و سلامت شده که در میان کشورهای جنوب شرق آسیا وضعیت رضایتبخشی است. بهداشت و تغذیه به ویژه برای مادران و کودکان با سوبسید است. به طور کلی، موضوعاتی چون وبا، پشه مالاریا و "تب دینگو" (ناشی ازگزیدن پشه دینگو) از مشکلاتی هستند که سلامتی مردم کشورهای گرمسیری (استوایی) را تهدید میکنند. هاری و مار گزیدگی هر ساله سبب مرگ صدها تن میشود. آب لوله کشی برای آشامیدن مناسب نیست و بدون جوشاندن نباید آب مصرف کرد. بسیاری از بیماریهای واگیر كه موجب مرگ و میر زیادی میشوند، زاییده آبهای ناسالم هستند. بنا بر این بهبود بخشیدن كیفیت آبها از اولویتهای برنامههای دولت در طی دو دهه هشتاد و نود میلادی بوده است. تقریباً نیمی از آب آشامیدنی در مناطق شهری از طریق لوله و نیم دیگر از طریق چاه تأمین میشود. هشتاد و پنج درصد آب آشامیدنی حومه شهرها از چاهها و ده درصد نیز از طریق منابع باز و غیر بهداشتی تهیه میشود. تقریباً یك سوم آب چاهها نیز بهداشتی نیست و ممكن است به فاضلاب آلوده باشد. از هر سه خانه مسكونی فقط یكی دارای توالت و سرویس بهداشتی است. به منظور دستیابی به بهداشت، آب لوله كشی و دسترسی به امكانات دستشویی(توالت)، دولت سریلانكا با كمك صندوق كودكان سازمان ملل متحد(UNICEF)، آژانس بینالمللی توسعه آمریكا(AID) و کشورهای انگلیس، آلمان و هلند چندین سال برنامههایی را دنبال کرد[۱].
هفده درصد نوزدان ظرف سال های 2009 تا 2005 با وزن کم به دنیا آمدند (Unicef). در سال 2009 تخمین زده شده که 28000 نفر از کل جمعیت کشور، از همه سنین بیماری HIV دارند. نرخ مرگ و میر در سال 1970 پنجاه مرگ در هر هزار نفر بوده که این رقم در اوایل دهه 80 به 34 نفر در هر هزار تن رسیده است. داروهای سنتی "آیرُُوِدا(Ayurveda)" مهمترین بخش از نظام سلامت كشور است. پزشكی سنتی سریلانكا بر این باور است که انسانها دارای سه مزاج(Tridosha) مختلف هستند. عامل اساسی بیماریها بر هم خوردن تعادل میان نظام سردی و گرمی بدن و علاج آنها به تعادل رساندن آن است. عوامل سردی و گرمی در كتابها مشخص شده است؛ برای مثال لبنیات و شیر برنج عوامل سردی هستند. صرف نظر از درجه گرما و سرمای طبیعی بعضی از گوشتها گرم هستند. بیمارهای مختلف با گیاهان دارویی که بر اساس آموزشهای سنتی تهیه شدهاند، درمان میشوند. مطالعات باستان شناسی قدمت این نظام سنتی بهداشت و درمان را گواهی میكنند. موبدان بودایی در گذشته به این نظام سنتی بهداشت و درمان آشنایی خوبی داشتند. حكیمها و پزشكان سنتی تا اواسط قرن بیستم در روستاها اجازه فعالیت داشتند. در نیمه دوم دهه 1980 دولت نظام بهداشت و درمان غربی را مسئول توسعه سلامت سریلانكا کرد. با توجه به این که كاركنان، امكانات و برنامههای بهداشت و سلامت نقش مهمی در بهداشت و سلامت عمومی دارند؛ دولت نظام معالجات سرپایی و زایمان رایگان را اجرا كرد. سال 1985 سه هزار پزشك، هشت هزار و ششصد پرستار در چهارصد آموزشهای لازم در باره داروهای غربی را فرا گرفتند و در نود بیمارستان و سیصد و سی و هشت زایشگاه مشغول خدمت شدند. خدمات لازم مامایی به مناطق روستایی رسید به نحوی كه فقط كمتر از سه درصد زایمانها بدون حضور مامای متخصص انجام شده و شصت و سه درصد زایمانها در مراكز و موسسات تخصصی واقع شده است. این اقدامات علت ارتقای شاخصهای بهداشت و سلامت سریلانکا در میان كشورهای آسیایی است.
بیمارستانهای تخصصی و مجهز در شهرهای بزرگ و مراكز بهداشتی كوچك و سنتی در روستاها و محلات فعالیت دارند. خدمات نقل و انتقال بیماران و اورژانس در روستاها هنوز به شكل ناقص انجام می شود. برای كنترل بیماریهای مسری اقدامات خوبی صورت گرفته است؛ بیماری آبله ریشه كن شده و برای ریشه كنی مالاریا دولت با سازمان ملل همكاری دارد. به طور سرانه سریلانكا در سال 1985 دویست و پنجاه و هشت روپیه برای هر نفر هزینه كرد تا با این بیماریها مبارزه كند. اگر چه شمار افراد مبتلا به این بیماریها كاهش یافت، اما با اینحال در سال 1985 یكصد هزار نفر به این بیماریها مبتلا شدند.
سریلانكا تا سال 1990 چندان در معرض بیماری ایدز قرار نداشت. دولت نسبت به این بیماری حساس است و طبق مقررات هر فرد خارجی كه مبتلا به بیماری ایدز باشد، باید از کشور اخراج شود. از جمله اقداماتی که در این مسیر انجام شده، همكاری با سازمانهای خارجی و تشكیل "كمیته ملی پیشگیری از ایدز(National Committee on AIDS Prevention)" در سال 1988 است. شش درصد مرگها به علت سرطان و عامل بیست درصد مرگ و میرها در شهرها و دوازده درصد در مناطق روستایی بیماریهای رودهای، سل و بیماریهای انگلی بوده است. بیشترین عامل مرگ و میر در روستاها كمبود امكانات رسیدگی و سالمندی است. برای بهبود وضعیت بهداشت و سلامت هنوز فعالیتهای زیادی باید در سطح جوامع روستایی انجام شود (A Country Study).
مشكل بزرگ دیگر دولت تغذیه است. از دهه 1940 دولت طرحی را ارایه کرد که بر اساس آن حداقل سوبسیدی به برنج مصرفی خانوادههای كشاورزان داده میشد و كشاورزان با كمترین پرداخت میتوانند برنج تهیه كنند. این برنامه به اندازهای برای مردم اهمیت داشت كه سال 1953 پس از آن که دولت اعلام كرد میخواهد سوبسید برنج را كاهش دهد، با اعتراضات شدیدی روبرو شد و همین موضوع دولت را ساقط كرد. از سال 1979 برنامه سوبسید منسوخ شد و دولت طرح برنج، آرد، شكر، شیرخشك، ماهی خشك و نفت رایگان برای پخت و پز برای اقشار كم در آمد را اجرا كرد. این برنامه تقریباً نیمی از مردم را زیر پوشش میگرفت و حدود هفت درصد بودجه دولت بود.
برنامه تكمیلی دیگر دولت شامل یك بیسكویت برای دانش آموزان مدارس بود که با هدف رفع سوءتغذبه كودكان و برنامه تغذیه (پودر غلات پروتینه) برای ششصد هزار نوزادان نیازمند، پیش دبستانی ها و مادران باردار اجرایی شد.
به رغم دخالت دولت در بازار مواد غذایی، سوء تغذیه همچنان مشكل شصت درصد مردم و اقشار فقیری است كه کمتر از سی درصد درآمد ملی به آنان تعلق دارد. مانند بقیه عرصهها زندگی، مشكلات روستاییان در حوزه تغذیه مضاعف است، هر چند حاشیه نشینهای مناطق شلوغ شهری نیز با بدبختی و معضلات دست بگریبان هستند. یك تا دو درصد از دانش آموزان پیش دبستانی بخش كلمبو و سه تا چهار درصد آنان در بخش پوتلام از سوء تغذیه رنج میبرند. كارگران مزارع نیز سوء تغذیه دارند. از هر سه كارگر، یك كارگر كمتر از هشتاد درصد كالری مورد نیاز روزانهاش را دریافت میكند. این وضع به دلیل تورم دهه 1980 بدتر نیز شده است[۲].[۳]
نیز نگاه کنید به
بهداشت و سلامت آرژانتین؛ بهداشت و سلامت ژاپن؛ بهداشت و سلامت روسیه؛ بهداشت و سلامت کانادا؛ بهداشت و سلامت کوبا؛ بهداشت و سلامت لبنان؛ بهداشت و سلامت در مصر؛ بهداشت و سلامت تونس؛ بهداشت و سلامت افغانستان؛ بهداشت و سلامت سنگال؛ بهداشت و سلامت فرانسه؛ بهداشت و سلامت در مالی؛ بهداشت و سلامت سوریه؛ بهداشت و سلامت ساحل عاج؛ بهداشت و سلامت زیمبابوه؛ بهداشت و سلامت اوکراین؛ بهداشت و سلامت اسپانیا؛ وضعیت بهداشت و سلامتی در اردن؛ بهداشت و سلامت اتیوپی؛ بهداشت و سلامت سیرالئون؛ بهداشت و سلامت قطر؛ بهداشت و سلامت گرجستان؛ بهداشت و سلامت بنگلادش؛ بهداشت و سلامت قزاقستان؛ وضعیت بهداشت و سلامت سودان؛ بهداشت و سلامت تایلند؛ وضعیت بهداشت و سلامت جامعه در چین
کتابشناسی
- ↑ A Country Study, S. L. (n.d.). Sri Lanka - A Country Study. Retrieved 11 17, 2012, from The Library of Congresses: http://www.lankalibrary.com/pro.html
- ↑ A Country Study, S. L. (n.d.). Sri Lanka - A Country Study. Retrieved 11 17, 2012, from The Library of Congresses: http://www.lankalibrary.com/pro.html
- ↑ رکنی، مهدیقلی (1391). جامعه و فرهنگ سریلانکا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)