دانشگاه های تونس
امروزه، ۱۹۵ مؤسسه دانشگاهی در تونس وجود دارد که از این تعداد ۱۶۵ مؤسسه زیر نظر وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی و ۳۰ مؤسسه نیز با مدیریت مشترک این وزارت با دیگر وزارتخانههای تونسی و ۴۴ مؤسسه دانشگاهی دیگر نیز توسط بخش خصوصی اداره میشود.
دانشگاه زیتونه. مسجد زیتونه در سال ۱۱۶ قمری ساخته شد و از سال ۱۲۰ قمری به مکانی جهت تدریس علوم اسلامی تبدیل شد و در حقیقت جزء قدیمیترین دانشگاههای علمی جهان اسلام است، این مکان که پیش از استقلال به مؤسسه الجامعالاعظم معروف بود، در سال ۱۹۵۶ میلادی به دانشگاه زیتونه تغییر نام داد که در حقیقت یک دانشکده بود. این دانشگاه دارای۲۵۰۰ دانشجو و ۷۲ استاد در رشتههای مختلف علوم اسلامی است. المعهد العالی لاصول الدین، المعهد العالي للحضاره الاسلامیه و مرکز الدراسات الاسلامیه مؤسسههای وابسته به آن است. علوم قرآن، فقیهان تونس، تاریخ دانشگاه زیتونه و مقایسه ادیان گروههای پژوهشی فعال دانشگاه است.
دانشگاه تونس. این دانشگاه در سال ۱۹۸۸ میلادی تأسیس شد و در مقاطع لیسانس، فوقلیسانس و دکتری در رشتههای علوم انسانی دانشجو میپذیرد و از معتبرترین دانشگاههای تونس است در این دانشگاه ۱۱۳ رشته تخصصی، ۲۸۰۰۰ دانشجو و ۱۸۶۱ مدرس وجود دارد.
دانشگاه تونس المنار. این دانشگاه از معتبرترین دانشگاههای تونس است و در رشتههای حقوق و علوم سیاسی، پزشکی، اقتصاد و مدیریت، ریاضی و فیزیک و دیگر علوم پایه، انسانی و تجربی دانشجو میپذیرد.
دانشگاه قرطاج. این دانشگاه در رشتههای علوم انسانی دانشجو میپذیرد.
دانشگاه جندوبه. در این دانشگاه رشتههای علوم انسانی و کشاورزی تدریس میشود.
دانشگاه منوبه. این دانشگاه در سال ۲۰۰۰ میلادی راهاندازی شده است و در رشتههای رسانه، فناوری و علوم انسانی فعالیت میکند.
دانشگاه سوسه. این دانشگاه به سال ۱۹۸۶ میلادی راهاندازی شد و در رشتههایی، مانند علوم پایه، علوم انسانی، علوم تجربی و هنر دانشجو میپذیرد.
دانشگاه قیروان. این دانشگاه در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شده است و در رشتههای علوم انسانی و علوم پایه دانشجو میپذیرد.
دانشگاه منستیر. این دانشگاه که در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شده است، از مراکز دانشگاهی مهم تونس در رشتههای پزشکی بهویژه در رشته دندانپزشکی است.
دانشگاه صفاقس. این دانشگاه در رشتههای علوم انسانی (بهویژه اقتصاد) و علوم تجربی فعال است و برای نخستینبار رشته دکتری اقتصاد اسلامی در تونس به سال ۲۰۱۳ میلادی در این دانشگاه راهاندازی شد.
دانشگاه قابس. این دانشگاه در سال ۲۰۰۳ میلادی تأسیس و در رشتههایی از علوم پایه فعال است.
دانشگاه قفصه. این دانشگاه در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شده است و دارای رشتههایی در علوم انسانی و علوم ارتباطات است.
دانشگاه مجازی تونس. این دانشگاه در سالهای اخیر راهاندازی شده است و از طریق مجازی دانشجو میپذیرد. از دیگر مراکز آموزش عالی تونس میتوان به مرکز پژوهشها و مطالعات اقتصادی و اجتماعی (مرکز البحوث و الدراسات الاقتصادیه و الاجتماعیه) وابسته به دانشگاه تونس اشاره کرد که با حمایت مالی مؤسسه امریکایی «فورد» راهاندازی شده است. مرکز «النشرالجامعی» وابسته به وزارت آموزش عالی نیز که در سال ۱۹۹۶ راهاندازی شده، از مهمترین مراکز نشر کتابهای دانشگاهی است[۱]
نیز نگاه کنید به
- آموزش عالی چین
- آموزش عالی روسیه
- آموزش عالی افغانستان
- آموزش عالی لبنان
- آموزش عالی مصر
- آموزش عالی کانادا
- آموزش عالی کوبا
کتابشناسی
- ↑ عصمتیبایگی، سیدحسن (1395). جامعه و فرهنگ تونس. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص235-244.