وضعیت اقتصادی و معیشتی در افغانستان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۲۵ توسط Shekvati (بحث | مشارکت‌ها)

پول رسمی افغانستان، «افغانی» نام دارد، پس از تشکیل دولت جدید در افغانستان از سال ۲۰۰۱ به بعد، پول جدید این کشور، که در سوئد و آلمان چاپ شده بود، از اکتبر ۲۰۰۲ به جریان افتاد و افغانی‌های سابق (اعم از افغانی‌های موجود در حکومت طالبان و افغانی‌های رایج در دولت اسلامی افغانستان) با پول جدید معاوضه شد. سه صفر از افغانی سابق حذف شد و هر هزار افغانی سابق با یک افغانی جدید معاوضه شد. اجزای افغانی جدید همان سابق بوده و عبارت است از: ۱ افغانی، ۲ افغانی، ۵ افغانی، ۱۰ افغانی، ۲۰ افغانی، ۵۰ افغانی، ۱۰۰ افغانی، ۵۰۰ افغانی و ۱۰۰۰ افغانی، واحد کمتر از یک افغانی، پول نام دارد و هر صد پول برابر با یک افغانی است.

نرخ مبادله افغانی با دلار در سال ۲۰۰۶، هر دلار برابر با ۹۲۵/۴۹ افغانی، سال ۲۰۰۷ برابر با ۹۶۲/۴۹ افغانی و در سال ۲۰۰۸ برابر با ۲۵۰ / ۵۰ افغانی بود.

درآمد سرانه طبق برآورد بانک جهانی در سال ۱۹۸۰، ۱۷۰ دلار، در سال ۱۹۸۶ حدود ۲۲۰ دلار، در سال‌های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۴ حدود ۸۰۰ دلار و در سال ۲۰۰۶ حدود ۸۳ / ۲۳۱ دلار بود. نرخ بهره (به افغانی) ۴۵/۴۶ افغانی در سال ۲۰۱۰ و ۳۷/۵۳ افغانی در سال ۲۰۱۱ بود.

نرخ بهره بانک‌های تجارتی عمده حدود ۲۲۲/۱۵ درصد در سال ۲۰۰۹ و ۶۸۹ / ۱۵ درصد برای سال ۲۰۱۰ برآورد شد. نرخ رشد اقتصادی در سال ۲۰۰۶ حدود ۴/۸ درصد و برای سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ حدود ۱/۷ درصد تخمین زده شده است. نرخ تورم ۳/۱۶ درصد در سال ۲۰۰۵، ۱۷ درصد در سال ۲۰۰۷، ۹ درصد در سال ۲۰۱۰ و ۷/۷ درصد برای سال ۲۰۱۱ تخمین زده شد.کسری بودجه در سال ۲۰۰۱ حدود ۶/۹ درصد تولید ناخالص ملی برآورد شد.

بدهی‌های خارجی افغانستان در سال ۲۰۰۴، ۸ میلیارد دلار برآورد شد که بیشتر به روسیه و صندوق بین‌المللی پول و مربوط به دوران سابق است، به‌جز آن، بدهی‌های خارجی افغانستان ۷/۲ میلیارد دلار در سال ۹-۲۰۰۸ و ۲۸/۱ میلیارد دلار در سال ۱۱-۲۰۱۰ بود.

نرخ تورم در سال ۲۰۰۵ حدود ۳/۱۶ درصد، برای سال ۲۰۱۰ حدود ۹ درصد و برای سال ۲۰۱۱ حدود ۷/۷ درصد تخمین زده شد.

نیروی کار در سال ۲۰۰۴، حدود ۱۵ میلیون نفر برآورد شد و قریب به ۴۰ درصد آن بیکار بود. میزان بیکاری ۴۰ درصد در سال ۲۰۰۵ و ۳۵ درصد در سال ۲۰۰۸ برآورد شد. بخش اعظم نیروی کار ابتدا در کشاورزی و دامداری (بیش از ۷۰ درصد)، خدمات (بیش از ۱۶ درصد) و صنعت (بیش از ۷ درصد) اشتغال داشته‌اند. بخش کشاورزی و دامداری در حال کاهش و بخش خدمات به‌سرعت در حال افزایش بوده است.

قریب به نیمی از مردم زیر خط فقر زندگی می‌کنند. در سال ۲۰۰۳ جمعیت زیر خط فقر ۵۳ درصد تخمین زده شد؛ ولی در سال‌های بعد این وضعیت کمی بهتر شد.[۱]

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. علی آبادی،علیرضا(1395).جامعه و فرهنگ افغانستان.تهران:موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،جلد یکم،ص392-394.