گستره ی خشونت علیه زنان در چین
قبل از تأسیس چین نو در سال 1949، اغلب زنان این کشور ماندن در خانه و مراقبت از اعضای خانواده رابر كاركردن در بیرون از خانه ترجیح میدادند. بنابراین، به راحتی و به شكلی صحیح با یكدیگر برخورد و رفتار میكردند و كار سخت برای هر دو طرف قابل درك بود. ولی اكنون وضعیت تغییر كرده است. زن و مرد هر دو شاغلند و پس از بازگشت به خانه مشغلهها و مشكلات محل كار را به منزل نیز منتقل میكنند و تحت همین فشارهای شغلی، پدیدهی خشونتهای خانوادگی نیز شدت میگیرد. براساس خبر منتشره در روزنامهی خلق چین، در یک سوم از 270میلیون خانوار چینی، مشکل خشونت خانوادگی جریان دارد[۱].
گسترهی خشونت علیه زنان
خانم جِنیان(Zhen Yan)، معاون فدراسیون سراسری زنان چین در سخنرانی خود در اجلاس سالانهی این فدراسیون در هشتم ماه مارس2012، خواستار تقویت قانون خشونت علیه خانواده شد. وی گفت مقررات موجود قادر به جلوگیری از خشونت خانوادگی در این کشور نیست. طبق آخرین آمار منتشره در خصوص میزان خشونتهای خانوادگی در چین، سالانه بین 40 تا 50هزار مورد خشونت خانوادگی به ثبت میرسد که این میزان در مقایسه با آمار واقعی خیلی پایینتر است[۲].
براساس یک نظر سنجی که توسط این فدراسیون در خصوص چگونگی برخورد زنان روستایی با موضوع خشونت خانوادگی انجام گرفته است، 50درصد به بزرگان روستا مراجعه کرده، 33درصد متقابلا واکنش خشونت آمیز نشان میدهند و تنها 7درصد برای حل مشکل خود به مراجع قانونی مراجعه میکنند. به همین خاطر، فدراسیون زنان در سرتاسر کشور برای کمک به قربانیان خشونت خانوادگی بیش از6181 تلفن آزاد و 8958 مرکز مشاورهی رایگان قانونی برای جلوگیری و برخورد با خشونت خانوادگی راه اندازی کرده است.
همچنین، براساس آمار منتشره، در سال 2008، تعداد موارد خشونتهای خانوادگی گزارش شده به مراجع قانونی در چین، بیش از97874مورد بوده است که نسبت به سال 2007(72606مورد) حدود 12درصد افزایش داشته و این نرخ افزایش به صورت سالانه حفظ شده است[۳].
تشکیل گروه مدنی دفاع از حقوق زنان
با شدت گرفتن این پدیدهی ناهنجار در جامعهی چین، اخیرا گروهی از مردان، برای نخستین بار بهمنظور مبارزه با خشونتهای خانوادگی تشكیلاتی را ایجاد كردهاند. در سال1991در كانادا نیز چنین گروهی شکل گرفت و به دنبال آن تلاش مردان سایر كشورها برای مبارزه با این پدیده كه قربانیان اصلی آن زنان هستند، قوت گرفت و تشدید شد. شعار این گروه این است كه همه باید متعهد شوند كه در مقابل خشونتهایی كه علیه زنان در جهان و در هر كشوری که واقع میشود، ساكت ننشینند. اعضای این گروه معتقدند، گرچه در بسیاری از كشورها خشونت خانوادگی علیه زنان كمتر به چشم میخورد، اما بسیاری از مردم درمقابل این پدیده سكوت اختیار کرده و زمینه را برای رشد خشونتهای خانوادگی فراهم میسازند
صندوق توسعهی زنان سازمان ملل در چین، در سال2002میلادی، مبارزه علیه خشونت علیه زنان در چین را آغاز و به دنبال آن گروهی متشكل از وكلا، پزشكان، خبرنگاران، دانشجویان، معلمان، كارگران و دیگر اقشار اجتماعی برای دفاع از حقوق زنان تشكیل شد. این گروه از تمامی اعضای جامعه به ویژه مردان دعوت كرد تا با هر نوع خشونت علیه زنان در چین، به مبارزه برخاسته و در مقابل آن سكوت نكنند و از هر تلاشی برای ریشهكن كردن خشونتهای خانوادگی بهره گرفته و در مقابل چنین روندی ساكت ننشسته و به پیشبرد ایدهی برابری جنسیتی در این کشور كمك نمایند.
به گفتهی كارشناسان، محور كار این گروه ایجاد نوعی مشاركت و برابری بین زن و مرد و برقراری توازن میان آنان است تا از این طریق از شدت خشونتها كاسته شود. این مبارزات به ویژه در استانهایی همچون»لیائونینگ» در شمال شرق، «جیانگ سی» در شرق و «هونان«در مركز چین شدت و گسترش بیشتری دارد.
از سوی دیگر، سازمان توسعهی زنان سازمان ملل از دولت چین خواسته است تا برای كمك به زنانی كه قربانی چنین خشونتهایی میشوند، بودجه بیشتری اختصاص دهد. دولتهای محلی نیز برای پایان دادن به خشونتهای خانوادگی در این كشور در چند سال گذشته، یك سیستم جامع و فراگیری را تشكیل دادهاند كه براساس آن ادارات امنیت عمومی، ارگانهای قضایی و گروههای فعال زنان كه هدف آنان مبارزه با چنین خشونتهایی است، میتوانند در این مبارزه مشاركت داشته باشند.[۴]
نیز نگاه کنید به
- خشونت های خانوادگی در چین
- مصادیق خشونت های خانوادگی در چین
- خشونت علیه زنان تحصیلکرده چین
- نهاد خانواده در چین