مهدیه تونس

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۵ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۵۹ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «شهر زیبای مهدیه با ۴۹۰ هزار نفر جمعیت در سواحل شرقی تونس قرار دارد. این شهر که در فاصله ۲۵۰ کیلومتری پایتخت واقع است، خاستگاه حکومت فاطمیان و از مهم‌ترین پایتخت‌های افریقیه بوده است، عبیدالله مهدی در دوران خلافتش چون با ح...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

شهر زیبای مهدیه با ۴۹۰ هزار نفر جمعیت در سواحل شرقی تونس قرار دارد. این شهر که در فاصله ۲۵۰ کیلومتری پایتخت واقع است، خاستگاه حکومت فاطمیان و از مهم‌ترین پایتخت‌های افریقیه بوده است، عبیدالله مهدی در دوران خلافتش چون با حرکت‌های ضد فاطمی شدیدی روبه‌رو بود، چاره‌کار را در آن دید تا، مانند دولت‌های پیشین در مغرب پایتختی جدید بنا کند.

شهر مهدیه را که در فاصله شصت مایلی جنوب قیروان و از سه جهت به دریا متصل بود، بنا کرد، این شهر که در سال ۳۰۵ قمری بنا شد، مرکز کشتی‌سازی فاطمیان و دارای دکان‌ها و محلات مختلف صنفی بود و شهر دیگری نزدیک آن به نام زویله ساخت تا محل سکونت صاحبان صنوف باشد؛[۱] شنیدن نام مهدیه برای گردشگران ایرانی‌که به این شهر مسافرت می‌کنند، یادآور مهدی موعود (عج) است؛ حال آنکه این اسم از عبیدالله مهدی از خلفای فاطمی گرفته شده است، البته مهدویت از مؤلفه‌های مهم عقیدتی فاطمیان بوده است، مهدیه در سال ۱۹۹۹ میلادی از سوی یونسکو به‌منزله شهر نمونه تاریخی و گردشگری برگزیده شد، از مهم‌ترین مناطق تاریخی گردشگری مهدیه می‌توان از این اماکن نام برد: سقیفه یکحله. این بنا اصلی‌ترین دروازه قدیمی شهر بوده است. تاریخ ساخت آن را ابتدای قرن چهارم هجری (ده میلادی) دانسته‌اند.

مسجد جامع. تاریخ ساخت این مسجد که مخصوص خلیفه فاطمی و حواشی او بوده است، به آغاز قرن چهارم هجری می‌رسد. از ویژگی‌های مهم این مسجد، نداشتن ماذنه است. بندر شهر، از قدیمی‌ترین بنادر شمال آفریقاست که در حال حاضر هم فعالیت دارد. برج عثمانی، این برج را عثمانی‌ها در قرن ۱۶ میلادی ساختند. ساحل زیبا. ساحل مهدیه چه در شمال و چه در شرق این شهر از تمیزترین و زیباترین سواحل تونس است. غواصی و صید ماهی و مرجان از تفریحات دریایی لذت‌بخش گردشگران است. بازار سنتی، بخش قدیمی شهر دارای بازاری سنتی با مغازه‌های متعدد صنایع‌دستی است، ماهی، زیتون و طلای سفید مهدیه معروف است، حضور چند خانواده پزشک ایرانی در این شهر و طبابت و حسن خلق ایشان خاطره خوشی از ایرانی‌ها را در ذهن مردم باقی گذاشته است[۲].

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. ناصری طاهری، عبدالله (۱۳۷۵). مقدمه‌ای بر تاریخ سیاسی اجتماعی شمال آفریقا از آغاز تا ظهور عثمانی‌ها. تهران: سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی،ص247.
  2. عصمتی‌بایگی، سیدحسن(1395). جامعه و فرهنگ تونس. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشارات بین‌المللی الهدی