دانشگاه های اوکراین

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۶ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۲۵ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

برخی از دانشگاه‌های مهم اوکراین عبارتند از: دانشگاه ملی تراس شفچنکو، دانشگاه چرنویستی، دانشگاه ملی دنیپروپتروسک، دانشگاه ملی دانتسک، موسسه پلی تکنیک خارکیف، دانشگاه خارکیف، موسسه پلی تکنیک کی یف، دانشگاه پژشکی لاگانسک، پلی تکنیک لووف، دانشگاه لووف، دانشگاه ملی آکادمی کی یف- موهیلا، دانشگاه دولتی نیژین گوگول، دانشگاه اودسا و آکادمی آسترا .

اوکراین بعد از استقلال فرصت‌های بسیاری را جهت همکاری‌های بین المللی در زمینه آموزش بدست آورد. دولت اوکراین همکاری در زمینه آموزش عالی را تشویق و معاهدات و توافقنامه‌‌‌های دوطرفه و چند طرفه در زمینه آموزش عالی از از منافع دوطرفه برخوردار بود با آغوش باز پذیرا ست. وزارت آموزش  و علوم اوکراین با اعضای اتحادیه اروپا و کشورهای همسایه در زمینه آموزش عالی همکاری دارد. اخیراً وزارت آموزش و علوم اوکراین راهبردی را آغاز کرده است که بتواند حمایت و پشتیبانی کشورهای عضو اتحادیه اروپا را  جهت عضویت خود در پیمان بولوگنا(Bologna Process) بدست آورد.

قوانین آموزش عالی اوکراین مصوب سال 2002 دانشجویان و اساتید را به تحرک و پویایی تشویق می کند و به آموزشگاه‌های و موسسات عالی جهت مبادله اساتید و دانشجویان با کشورهای دیگر استقلال می دهد. وزارت آموزش و علوم اوکراین همچنین از تحرک دانشجویان و مطالعات آن‌ها در موسسات آموزش عالی فراتر از سیستم رسمی حمایت می کند. با وجود اتخاذ چنین سیاست‌هایی تحرک دانشجویان، موسسات علمی و محققان افزایش یافته است و و با معرفی تکنولوژی آموزش از راه دور تفاوت موسسات آموزشی داخل اوکراین با موسسات بیرون از این کشور کاهش یافته است.

این اقدامات و سایر پیشرفت‌های انجام گرفته در این زمینه موجب حرکت این کشور با سوی یکپارچگی بین المللی شده است.وزارت آموزش و علوم اوکراین در گذشته با 46 کشور توافقنامه آموزشی امضاء کرده بود که این تعداد امروزه به 82 قرارداد بین دولتی و 46 توافقنامه بین آموزشگاهی در 60کشور رسیده است که از میان این کشورها می توان به ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، بلغارستان، چین، استونی، گرجستان، قزاقستان، مولداوی، رومانی، روسیه، اسلواکی، ترکمنستان و ازبکستان که درزمینه موضوعات علمی با اوکراین همکاری نموده بودند اشاره کرد.

در سال 2003 اوکراین چهار توافقنامه با دولت‌های لیبی، لوگزامبورگ، روسیه و شش توافقنامه آموزشی با موسساتی از کشورهای آلبانی، جمهوری چک، فنلاند، گوام، ویتنام و تاجیکستان به امضاء رساند. در حال حاضر توافقنامه‌‌‌هایی دوطرفه با قرقیزستان، مغولستان، پرو، لهستان، ویتنام و توافقنامه‌های بین سازمانی با الجزایر، بحرین، بلغارستان، گینه، ایران، رومانی و سرالئون در حال انجام است. وزارت آموزش و علوم اوکراین در چارچوب برنامه تیمپاسTempus programme) [i]) با اتحادیه اروپا و کشورهای عضو و موسسات آموزشی وابسته به آن‌ها همکاری می کند.از سال 1993 تا سال 2003‌‌، 37 موسسه آموزشی عالی تعداد 105 پروژه علمی را تکمیل کردند.

از سال 2003 دانشگاه‌های اوکراین تعداد 14 پروژه دیگر را راه اندازی کردند. در طول 10 را در برنامه‌‌‌های ملی خود مانند آموزش در اوکراین قرن 21(1993)، کودکان اوکراین(1996)، دکترین ملی توسعه آموزش(2002) دنبال کردند. سال اول همکاری اوکراین با برنامه تیمپاس موسسات آموزش عالی 500 درخواست برای رقابت پیشنهاد کردند. دولتمردان اوکراین توصیه‌‌‌های یونسکو در مورد آموزش‌‌، روح تفاهمات بین المللی‌‌، همکاری‌ها و صلح جهت گیری‌‌‌های اصلی در همکاری‌های آموزش عالی اوکراین شامل مواردی همچون مبادله دانشجو، اساتید و محققان برای اهداف مشترکی مانند کنفرانس‌‌‌های بین المللی، پژوهش، برنامه‌‌‌های آموزشی و فعالیت‌های انتشاراتی انجام می گیرد.در سال 2003، 10000نفر اوکراینی در خارج از اوکراین و 25000 نفر دانشجو از 110 کشور جهان در اوکراین تحصیل می کردند که این کشورها شامل 28 کشور اروپایی، 40 کشور آسیایی، 30 کشور آفریقایی و 12 کشور آمریکای لاتین بودند. برخی از فعال‌ترین موسسات بین المللی اوکراین در این زمینه عبارتند از: دانشگاه ملی شفچنکو موسسه روابط بین الملل وابسته به آن، دانشگاه فنی ملی اوکراین در کی یف(موسسه پلی تکنیک سابق کی یف)، دانشگاه اقتصادی ملی کی یف، دانشگاه ملی هوانوردی، دانشگاه فنی ملی لاواوسکا، دانشگاه ملی لاواو، دانشگاه ملی خارکیف، دانشگاه ملی چرنیوتسی، دانشگاه اقتصاد و تجارت کی یف،در حال حاضر متخصصانی از کشورهای فرانسه، ترکیه، اسلواکی، ایالات متحده، لهستان، چین و آلمان در موسسات آموزش اوکراین مشغول به کارمی باشند.

در سال 2002 بیش از 6000 نفر اوکراینی به بیش از 66 کشور مختلف برای اهداف آموزشی معرفی شدند و در مقابل 59 موسسه آموزش عالی میزبان 3152 خارجی از 59 کشور بودند.در سال 2003، 1054 و درسال 2004‌‌، 1313 کارشناس خارجی به این کشور آمدند. هر سال تعداد کسانی که برای تحصیل به اوکراین می آیند یا از اوکراین به کشورهای دیگر می روند در حال کاهش است بطور مثال در سال 2003 اوکراین تنها 335 نفر برای ادامه تحصیل به اوکراین مراجعه کردند. اوکراین دارای 997 موسسه آموزش عالی می باشد که از این تعداد 130دانشگاه،63 اکادمی، 169 کالج، 301 مدرسه فنی و 197 مدرسه که بخشی بصورت دولتی و بخشی نیز با مالکیت خصوصی اداره می شوند.نرخ افزایش دانشجویان در اوکراین یکی از بالاترین نرخ‌‌‌ها در جهان به حساب می آید و در حال حاضر این کشور دارای 2/3 میلیون دانشجو می باشد که می توان گفت از هر 10هزار نفر در اوکراین 400 نفر دانشجو می باشند.

اوکراین در حاال حاضر درزمینه آموزش عالی با بیش از 100 کشور همکاری می کند. وزارت آموزش و علوم اوکراین نه تنها با خود دولت‌ها  حتی با موسسات برخی کشور‌‌‌ها نیز توافقنامه آموزشی به امضاء رسانده است. تقریبا 315 موسسه آموزش عالی در اوکراین دانشجو ی خارجی دارند و حدود 90 درصد این دانشجویان در این دانشگاه‌‌‌ها به زبان اوکراینی و بقیه به زبان روسی تحصیل می کند.در حال حاضر بیش از 20000 دانشجو در اوکراین مشغول تحصیل هستند که بیش از 18000 نفر از آن‌ها هزینه آموزشی پرداخت می کنند. بیشترین تعداد دانشجوی خارجی در اوکراین در موسسات آموزش عالی خارکیف، ترنومپولی، اودسا، لاگانکس و سومی(4500) و کی یف(4100نفر) به زبان انگلیسی تحصیل می کنند. غالب این دانشجویان از کشورهای آسیایی و آفریقایی می باشند[۱].

نیز نگاه کنید به

دانشگاه های روسیه؛ دانشگاه های تونس؛ دانشگاه های کوبا؛ دانشگاه های مشهور لبنان؛ دانشگاه های دولتی مصر؛ دانشگاه های غیردولتی مصر؛ دانشگاه های مشهور چین؛ دانشگاه های سنگال؛ دانشگاه های آرژانتین؛ دانشگاه های فرانسه؛ دانشگاه های زیمبابوه؛ دانشگاه های تایلند؛ دانشگاه های اسپانیا؛ دانشگاه های اردن؛ دانشگاه های سیرالئون

پاورقی

[i]برنامه تیمپاس‌‌، یکی از برنامه‌‌‌های اتحادیه اروپا می باشد که از طریق به اجرا گذاشتن پروژهای دانشگاهی در مدرنیزه کردن اموزش عالی شرکای خود در اتحادیه اروپا،اسیای مرکزی‌‌،بالکان غربی و منطقه مدیترانه با این کشورها همکاری می کند.

کتابشناسی

  1. موسسه ایراس(1392). جامعه و فرهنگ اوکراین. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)