ازدواج در کانادا
طبق اصل ۹۱ قانون اساسی قوانین ازدواج در اختیار دولت فدرال است. با این حال دولتهای استانی تا حدودی در این زمینه میتوانند دخالت کنند. به جز کسانی که رابطه خونی با یکدیگر دارند، یا به عبارت دیگر برادر یا خواهر تنی یا ناتنی هستند، بقیه افراد میتوانند با همدیگر ازدواج کنند.[i] در اغلب استانها سن ازدواج ۱۸ سال به بالا تعیین شده است.[ii] به عبارت دیگر هر فردی که ۱۸ سال یا بیشتر داشته باشد، میتواند ازدواج کند. کسانی که سنشان بین ۱۶ تا ۱۸ سالگی باشد، به شرط موافقت والدینشان میتوانند ازدواج کنند. در بعضی استانها تحت شرایط خاص افراد زیر ۱۶ سال میتوانند ازدواج کنند. در کانادا افراد اجازه دارند به صورت مذهبی و یا به صورت رسمی(یا هر دو) ازدواج کنند. افراد برای ازدواج رسمی معمولاً باید به شهرداری(City Hall) مراجعه کنند تا ازدواج به صورت رسمی ثبت شود. حتی اگر ازدواج به صورت مذهبی یا رسمی ثبت نشود، اگر دو نفر در قالب زندگی زناشویی حداقل سه سال زیر یک سقف زندگی کنند، یا فرزند مشترک داشته باشند، از نظر قوانین موجود شریک زندگی هم محسوب میشوند و کمابیش تمام قوانین مربوط به همسران در مورد آنها مصداق پیدا میکند.[۱]
در بخش سنتی جامعه مرسوم است که بعد از ازدواج خانمها نام خانوادگی خود را به صورت قانونی به نام خانوادگی همسرانشان تغییر می دهند.[iii] همچنین، به هنگام تولد فرزندان، زن و شوهر میتوانند نام خانوادگی کودک را به نام مادر یا پدر ثبت کنند. این امر به توافق طرفین بستگی دارد.
در کانادا قوانین طلاق پیچیده است. زوجین باید حداقل به مدت یک سال از یکدیگر جدا زندگی کنند تا بتوانند برای طلاق اقدام نمایند.
مراسم ازدواج کاناداییها از آیینهای آمریکایی در این زمینه نشأت گرفته و دارای آداب و رسوم خاصی است. به دلیل تنوع فرهنگی میتوان مراسم گوناگونی را در سراسر کشور شاهد بود. از جمله سنتهای رایج در خواستگاری و ازدواج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حمل عروس بر روی دستان تا آستانه در ورودی منزل(Carrying the bride across the threshold)
اگر داماد عروس را تا آستانه ورود به منزل روی دستان خود حمل کند خوشیمن است. این باور از یک اعتقاد خرافی ناشی میشود که میگوید «ارواح شیطانی تلاش میکنند تا خوشبختی زوج جدید را برهم بزنند. ممکن است این امر سبب شود که عروس هنگام ورود به منزل جدیدش به زمین بخورد. به همین دلیل، برای در امان ماندن عروس، داماد او را روی دستان حمل میکند».
بریدن کیک عروسی(Cutting the wedding cake)
کیک ازدواج نماد و سمبل خوشبختی و باروری است. عروس با کمک داماد باید اولین قطعه کیک را ببرند تا نشانهای باشد بر اینکه در تمام فراز و نشیبهای زندگی باهم شریک هستند.
انتخاب تاریخ ازدواج(Choosing the wedding date)
رومیهای باستان اعتقاد داشتند که الهه زنان یعنی ژونو(Juno) ازدواجهایی را مورد لطف و مرحمت زیاد قرار میدهد که در ماه خودش انجام میگیرد. به همین دلیل ماه ژوئن(اواسط خرداد تا اواسط تیر) بهترین ماه برای ازدواج محسوب میشود.
ندیدن عروس توسط داماد پیش از مراسم(The groom must not to see the bride before the wedding)
یکی از رسوم قدیمی این بوده که داماد نباید قبل از مراسم ازدواج عروس را ببیند. انجام دادن این عمل نشان میدهد که داماد مطیع و فرمانبر خانواده عروس است.
پرتاب دسته گل عروسی(Throwing the bridal bouquet)
به طور سنتی دسته گل عروس نماد و سمبل باروری است. اعتقاد بر این است که هر دختری که این دسته گل را بدست بیاورد، نفر بعدی است که ازدواج خواهد کرد.
پوشیدن تور روی سر(wearing a veil)
تور صورت عروس یادآور سایبان تشریفاتی بر سر عروس است و با این هدف طراحی شده تا مراسم جشن ازدواج را از شر چشمان شیاطین محافظت کند. برداشتن تور از روی صورت عروس نیز نماد رهایی عروس از کنترل و اختیار والدین اوست.
دست کردن حلقه ازدواج(wearing a wedding ring)
در عهد باستان، زن به عنوان یکی از متعلقات مرد به حساب میآمد و حلقه ازدواج نشانه این بود که او توسط داماد خریداری شده است. دادن حلقه از طرف داماد در واقع نماد این توافق است.
پاشیدن برنج(throwing rice)
به طور سنتی، پاشیدن برنج بر سر عروس و داماد راهی بوده است تا برای آنها بچههای زیاد آرزو کنند.
محافظان زوج در حال ازدواج(protectors of the wedding couple)
زمانی ساقدوشهای عروس و داماد مانند آنها لباس میپوشیدند تا ارواح خبیثه را فریب دهند و آنها ندانند کدام یک عروس و داماد واقعی هستند. این روزها ساقدوشهای عروس و داماد صرفاً دوستان آنها هستند که در مراسم جشن ازدواج به آن دو کمک میکنند.
پوشیدن لباس سفید عروسی(wearing white wedding gown)
در یونان باستان رنگ سفید نماد شادمانی و خوشی بوده است. امروزه در کانادا لباس سفید عروس بیشتر نمادی برای خلوص و پاکی محسوب میشود.[۲] [۳][۴]
نیز نگاه کنید به
ازدواج در ژاپن؛ ازدواج در روسیه؛ ازدواج در چین؛ ازدواج در مصر؛ ازدواج در تونس؛ ازدواج در افغانستان؛ ازدواج در فرانسه؛ ازدواج در مالی؛ ازدواج در ساحل عاج؛ ازدواج در زیمبابوه؛ ازدواج در اوکراین؛ ازدواج در اسپانیا؛ ازدواج در اردن؛ ازدواج در اتیوپی؛ ازدواج در آرژانتین؛ ازدواج در کوبا؛ ازدواج در لبنان؛ ازدواج در قزاقستان؛ مراسم خواستگاری و ازدواج در بنگلادش؛ مراسم خواستگاری و ازدواج در تاجیکستان؛ مراسم ازدواج در سریلانکا؛ ازدواج در سیرالئون؛ ازدواج در سنگال
پاورقی
[i]. در کانادا ازدواج بین دختر عموها و پسرعموها مرسوم نیست، ولی منع قانونی هم ندارد.
[ii]. البته به جزء استان بریتیش کلمبیا که سن ازدواج 19 سال در نظر گرفته شده است.
[iii]. البته در طی سالهای اخیر تمایل به این کار از سوی زنان کاهش پیدا کرده است.