اوریگامی ژاپن
واژه «اوریگامی» از دو واژه ژاپنی «اوری» (折り/Ori) به معنی تا کردن و «کامی» (紙/Kami) به معنی کاغذ ساخته شده است و یکی از هنرها و سرگرمیهای شناخته شده ژاپنی در سراسر جهان محسوب میشود.
اوریگامی یا هنر کاغذ و تا عبارت است از ساخت اشکال و حجمهای هندسی گوناگون فقط با تا کردن کاغذ، بدون بریدن، چسب زدن یا دوختن آن. هدف این هنر آفریدن طرحهای جالب از کاغذ با کمک تاهای هندسی است.
این هنر نیز ظاهراً ابتدا در چین ابداع شده است، اما امروزه در دنیا به عنوان هنری ژاپنی شناخته میشود. اساساً ژاپنیها در زندگی روزمره همواره برای مهارت درست تاکردن اهمیت بسیاری قائل بودهاند و این را میتوان در دقت و وسواس فراوان در تا کردن کیمونو، دستمالها، رختخواب، پاکت نامه و ... دید.
در اوریگامی این دقت و وسواس به یک هنر سرگرمکننده تبدیل میشود. در دوران قدیم که کاغذ کالایی گرانبها بود، اوریگامی فقط سرگرمی طبقه اشراف محسوب میشد.
اما در دوره ادو با پیشرفتهایی که در تکنیکهای ساخت و رنگآمیزی و برش انواع کاغذ حاصل شد، اوریگامی نیز به هنری همگانی تبدیل شد و بیش از 150 شکل پذیرفته شده و استاندارد برای اوریگامی به جود آمد. یکی از مشهورترین این اشکال شکل درنا است.
درنا نشانه خوشبختی و طول عمر و از نمادهای ملی ژاپن است. ژاپنیها اعتقاد دارند هرکس هزار درنای کاغذی درست کند، حاجتش برآورده میشود و به آرزوهایش میرسد.
در قرن بیستم و با آمدن کاغذهای صنعتی، هنر اوریگامی نیز گسترش بیشتری یافت و این بار مرزهای ژاپن را نیز درنوردید. در حال حاضر بسیاری از کاغذهای اوریگامی از کاغذهای بازیافتی تهیه میشوند.