باسک در اسپانیا

از دانشنامه ملل

این منطقه در سواحل خلیج بیسکی(Biscay) در امتداد خود تا شمال فرانسه واقع شده است. این منطقه در جنوب ریو ابرو(Rio Ebro)، در محل تلاقی پیرنه و کوردیله را کانتا بریکا(Cordillera Cantabrica) است. این منطقه در حدود 21000 کیلومتر مربع وسعت دارد و 3000 کیلومتر مربع آن در فرانسه واقع شده است. 18000 کیلومتر مربعی که در اسپانیا قرار دارد، حدود 3.6 درصد سرزمین اسپانیا را به خود اختصاص داده است. حدود 3 میلیون نفر در اواخر دهه 80 در آن ساکن بودند؛ تقریباٌ 300000 نفر در فرانسه و 2.7 میلیون نفر در اسپانیا.باسک ها از قدیمی ترین مردمان اروپا هستند. این منطقه خود گردان، نسبت به سایر مناطق قومی اسپانیا، موجودیت سیاسی برتری دارد.

در قرن بیستم، بیشتر اقتصاد باسک بر پایه صنعت استیل، و نیز کشتی سازی، و فروش فلزات استوار بود. بسیاری از اسپانیایی ها، در جستجوی شغل، به این منطقه مهاجرت کردند.

صحبت به زبان باسک، رو به کاهش است، به خصوص بعد از سال 1950. از کل جمعیت این منطقه فقط 13 درصد می‌توانند این زبان را بخوانند، 23 درصد می‌توانن آن را متوجه شوند، و 21 درصد به این زبان صحبت کنند. می توان نتیجه گرفت که ادامه حیات این زبان بیشتر به دلیل صحبت کردن بودن، نه خواندن و نوشتن آن. مقامات رسمی این منطقه اقداماتی مهم برای احیای این زبان ترتیب داده اند. به خصوص در تلویزیون و در آموزش و پرورش، ولی هنوز میزان موفقیت این اقدامات، حداقل تا نسل بعدی، مشخص نیست.

مردم باسک فرهنگ خود را بسیار متفاوت از سایر اسپانیایی ها می‌دانند. این منطقه ادبیاتی بسیار قوی و غنی دارد و از قرن بیستم به بعد ، نگارش در آن بسیار متحول شده است.  نویسندگان زن بسیاری در باسک وجود دارند از جمله اورِتابیزکایا(Urretabizkaia) و نیز بِرناردو آکساگا(Bernardo Atxaga) که برنده جایزۀ ملی داستان نویسی شده است. علاوه بر ادبیات، بسیاری از ویژگی های فرهنگی و اجتماعی باسک، در موسیقی و رقص آن وجود دارد. رقص های مردم باسک بیشتر حالت سنتی و نمادین دارد و معنای خاصی برای اهالی باسک دارد. بیشتر رقص ها توسط مردان انجام می شود. بیشتر موسیقی این رقص ها با نواختن فلوت است و نوازنده همزمان آلت موسیقی به نام دانبولینا(Danbolina) را که به مچ چپ خود می بندد به صدا در می‌آورد و یا با پای خود بر طبلی ضربه می‌زند[۱].

نیز نگاه کنید به

گروه های قومی اسپانیا؛ کاتالونیا در اسپانیا؛ گالیسیا در اسپانیا؛ ژیتان ها در اسپانیا

کتابشناسی

  1. فاخری، مهدی(1392). جامعه و فرهنگ اسپانیا. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)