تولد و وفات مارشال چیانگ کایشک

از دانشنامه ملل

چیانگ کای­شِک در 31 اکتبر سال1887میلادی، در خانواده ­ای نسبتا مرفه و تاجر، در منطقه‌ی شیکو(Xikou) در نزدیکی شهر نینگ­بو(Ningbo)، متولد شد.

وی پدرش را در 8سالگی از دست داد. دوران کودکی چیانگ با شکست­ های پی درپی چین از کشورهای غربی و جنگ داخلی همراه بود و این کشور از نظر اقتصادی در بدترین وضعیت قرارداشت. لذا، او به نظامی­ گری روی آورد. در سال 1906 وارد آکادمی نظامی بائودینگ(Baoding) شد و سپس در سال1907برای ادامه‌ی تحصیل در این رشته عازم ژاپن شد.

وی در آکادمی علوم نظامی توکیو تحت تأثیر افکار انقلابی سایر دانشجویان که برای سقوط نظام امپراتوری فعالیت می ­کردند قرار گرفت. چیانگ با کمک برخی از دانشجویان چینی در جلسات سازمان تونگ مِنگ­ خویی(Tong Menghui)که تشکیلاتی سیاسی و پیش از به­ وجود آمدن کومین ­تانگ راه اندازی شده بود، شرکت می‌کرد. وی از سال1909تا1911میلادی در ارتش سلطنتی ژاپن خدمت می ­کرد.

او، پس از حادثه­ ی شورش ووچانگ(Wuchang) در سال 1911به چین بازگشته و به عنوان افسر توپخانه در هنگ نظامی ارتش انقلابیون در شانگهای مشغول به خدمت گردید. قیام شین ­خَی(Xinhai یا همان 10 اکتبرسال 1912)منجر به سقوط نظام امپراتوری دو هزار ساله و استقرار نظام جمهوری چین شد و چیانگ یکی از بنیانگذاران حزب کومین ­تانگ بود.

در گذشت چیانگ

سرانجام، چیانگ کای­شِک 26سال پس از فرار از چین و ورود به تایوان، در 5آوریل سال1975 و در سن 87سالگی در اثر سکته­ ی قلبی در تایپه مرکز تایوان در گذشت. بدین مناسبت در تایوان یک ماه عزای عمومی اعلام و سپس جسدش در منزل شخصی وی به­ صورت موقت به خاک سپرده شد تا بنا به وصیت چیانگ در سرزمین اصلی چین دفن شود. این خواسته پس از سپر شدن چندن دهه از درگذشت چیانگ، به خاطر مخالفت دولت چین هنوز محقق نشده است. موضوع دفن جسد چیانگ هم مانند دوران حیاتش موجب اختلافات شدیدی میان سیاستمداران، دولت تایوان و خانواده‌ی چیانگ شده است. در حال­که دولت تایوان برای دفن جسد چیانگ مقبره­ ی مجللی در یکی از بهترین مناطق تایپه ساخته تا او را به صورت دایمی دفن کند، برخی از سیاستمداران و خانواده‌ی چیانگ با این موضوع مخالفت کرده و تلاش می کنند طبق وصیت او جسدش را در زمان مناسب به سرزمین اصل چین انتقال داده و در آن­جا دفن کنند.

بدین صورت بود که یکی از جنجالی ­ترین چهره ­­های سیاسی چین معاصر، که تاریخ نیمه‌ی نخست قرن بیستم سرزمین چین و بخش مهمی از تحولات داخلی، منطقه­ ای و بین المللی چین و شرق آسیا در این قرن با زندگی، سیاست، حکومت و دیدگاه‌­های او ارتباط تنگانگی داشته و دارای طرفداران و مخالفان سرسختی هست گره خورده است، چهره در نقاب خاک کشید و دستاوردهای و چالش­‌های بزرگی را در این بخش از جهان از خود به ارث گذاشت[۱].   

نیز نگاه کنید به

 مارشال چیانگ کایشک، ژنرال سرخ

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی، جلد 1، ص.180-181.